90-luvun teknologia taipuu soittimeksi – Timlin soittaa korppuasemia kuin urkuja

Tampere Biennalen ennakkotapahtuman orkesterissa soi 104 korppuasemaa. Virittely kesti päivän.

Ossi Ahola
90-luvun teknologia taipuu soittimeksi – Timlin soittaa korppuasemia kuin urkuja

Äänitaiteilija Marko Timlin kerää taiteensa osaset yleensä roska-astioista. Hän haluaa muuntaa vanhan teknologian inspiroivaksi teokseksi.

Raili RothAamulehti

90-luvun teknologian surina ja värähtely täyttävät pimeän huoneen led-valojen välähdellessä. Marko Timlinin soitin, 104 korppuaseman orkesteri, on varmasti ainutlaatuinen.

- Jokaisella asemalla on oma yksilöllinen sointinsa. Se on hämmästyttävää, mutta totta. Tämän mekaanisen orkesterin ja sen soinnin kokoaminen kesti vuoden. Viritän kokonaisuuden silti aina uudestaan uuteen näyttelytilaan, kertoo Timlin Bits and Bytes -installaationsa äärellä.

Tampere Biennalen ennakkotapahtumaa varten sävellettyä Starry Night in Expanding Universe -teosta Timlin sävelsi kuukauden. Installaation tavoitteena on viedä ihmiset pimeässä huoneessa keskelle avaruuden ääniä.

Teoksessa äänet elävät ja pyörivät jatkuvasti. Kokonaisuus muuttuu tilan ja kävijöiden mukaan. Timlin soittaa korppuasemiaan myös livenä.

- Silloin nämä ovat kuin urut! Nyt, kun tekniikka alkaa olla hallussa, hauskuus vasta alkaa.

Teoksissaan Timlin tutkii koneen ja ihmisen suhdetta. Taiteilija sanoo, että aiheessa riittää tekemistä koko loppuelämäksi.

Vaikka Timlin on ihastunut vanhaan mekaanisen tekniikkaan, hänen mielestään teknologia on nyt päässyt hallitsemaan ihmisten elämää.

- Koneiden pitäisi inspiroida ja laajentaa elämäämme, ei rajoittaa sosiaalisia suhteitamme kuten nyt. Illallisella ihmiset eivät enää keskustele keskenään, vaan kopeloivat puhelimiaan. Kohta elämämme on koneiden ansiosta supermukavaa, mutta samalla supertyhjää.

Orkesterin osaset ovat löytyneet roskalavoilta. Timlin avaa vanhan tietotekniikan osasten estetiikan esiin ja valjastaa teknologian uuteen, taiteelliseen käyttöön.

Timlin arvioi ihastuneensa vanhojen tietokoneiden estetiikkaan, koska on kasvanut aikuiseksi ennen internet-aikaa. Kun Timlin aloitti ohjelmoinnin, hänellä oli koneena Atar.

Installaatioiden lisäksi Timlin esiintyy konserteissa, joissa hän soittaa itse rakentamiaan soittimia. Tällä hetkellä hän myös kirjoittaa näytelmää saksalaiselle Aalenin kaupunginteatterille.

- Paikallinen teknillinen yliopisto on apunani, joten ehkä näemme lavalla robotteja. Ainakin mukana ovat ääni, valo, näyttelijät ja tanssijat. Haluaisin tehdä teatteriprojekteja myös Suomessa.

Tampereen nykymusiikin Biennale alkaa 13.4. Äänitaidenäyttelyt ovat Biennalen ennakkotapahtumia. Molempien avajaisiin on perjantaina vapaa pääsy.

Bits and Bytes Tampere Biennalen ennakkotapahtumassa galleria Rajatilassa. Mukana myös Pink Twinsien ääniteos Inwards to Infinity. Avajaiset pe 1.4. klo 18. Antti Kytömäen näyttelyn avajaiset galleria Katkossa pe 1.4. klo 19. Näyttelyt avoinna 17.4. saakka.

Marko Timlin

Syntynyt vuonna 1973.

Äänitaiteilija, säveltäjä, muusikko sekä digitaalisten ja analogisten soitinten keksijä.

Asuu Helsingissä.

Opiskeli jazz-rumpaliksi Hochschule für Musik Franz Lisztissä Weimarissa. Musiikkiteknologiaa hän opiskeli Sibelius Akatemiassa Helsingissä sekä McGill Universityssä Montrealissa.

Timlin on esiintynyt gallerioissa ja festivaaleilla Suomessa, Ruotsissa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa, Englannissa, Sveitsissä, Itävallassa, Kanadassa ja USAssa.

Tampere Biennale on Timlinin Bits and Bytes -installaation kolmas näyttelytapahtuma.

Esiintyy Kiasmassa 13.5. Abyss-festivaaleilla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio