Kirjat

11-vuotias avaruusfriikki sopii kimppakyydin festivaaleille, eikä kukaan ymmärrä hänen olevan lapsi – Tarinassa ei ole mitään noloa

Kirja-arvio: Jack Chengin Kosmoksessa tavataan kuullaan, millaista tietoa 11-vuotisa Alex Petroski lähettäisi maasta avaruuteen. Kirja on päiväkirjaromaani ja road trip -kertomus. Sen luettuaan voi uskoa siihen, että ongelmat voi ratkaista ja ihmiset tahtovat toisilleen hyvää.

Wesley Verhoeve
11-vuotias avaruusfriikki sopii kimppakyydin festivaaleille, eikä kukaan ymmärrä hänen olevan lapsi – Tarinassa ei ole mitään noloa

Kiinalaissyntyinen kirjailija Jack Cheng on kirjoittanut road trip -romaanin Kosmoksessa tavataan. Sen päähenkilö on 11- vuotias poika.

Tiina VuorimäkiAamulehti

Jos haluat lukea kirjan, joka on jännittävä, yllättävä, vauhdikas ja syvällinen, tässä on sellainen. Ylimääräistä bonusta on se, että ongelmista, surusta ja vaarasta huolimatta kaikki ihmiset tahtovat hyvää, eivätkä omaa onneaan tavoitellessaan tuhoa ympärillään olevia ihmisiä.

Mitään vaaleanpunaista höttöä tarina ei ole – ei voisikaan olla, koska päähenkilö on kiinnostunut avaruudesta, joka on ainakin kuvissa pääasiassa mustaa ja valkoista. Tämän kirjan asennemaailma ei ole mustavalkoinen.

Kirjailija Jack Cheng sanoo teoksen alkulehdillä, että hän toivoo lukijan huomaavan, että on olemassa mahtavia seikkailuja, joihin ei liity vihollisten tai vihollisjoukkojen kanssa taistelua.

Kosmoksessa tavataan on luokiteltu nuortenkirjaksi, mikä voi turhaan karsia aikuisia lukijoita. Siihen ei ole mitään syytä.

11-vuotias päähenkilö reissaa pitkin Yhdysvaltoja

Jack Chengin teos on päiväkirjaromaani, jonka päähenkilö on amerikkalainen 11- vuotias Alex Petroski. Hän lähtee kotoaan Coloradon osavaltiosta junalla ja kimppakyydillä New Mexikoon Sharf-rakettifestivaalille.

Kukaan Alexin avaruusaiheisen nettipalstan keskustelukumppaneista ei ole ymmärtänyt, että hän on lapsi.

Festivaalin jälkeen Alexin matka jatkuu Las Vegasiin ja Los Angelesiin, koska hän löytää yllättävää tietoa kuolleesta isästään, jota hän itse ei muista.

Tarinan kokoava kehys on päähenkilön intohimoinen kiinnostus tähtitieteeseen, avaruuteen ja avaruuslentoihin. Alexin lapsellinen näkökulma on kuin outo valaistus, jonka loisteessa hän katselee elämän kurveja erilailla kuin aikuiset. Alexin lapsellinen näkökulma on kuvattu onnistuneesti.

Alexin matkassa ja ajatuksissa on paljon samantyyppistä kuin Mark Haddonin kirjoittamassa Yöllisen koiran merkillisessä tapauksessa, jonka Otava julkaisi Suomessa vuonna 2003.

Nämä tiedot Alex aikoo lähettää avaruuteen

Chengin teos on rakenteeltaan päiväkirjaromaani, vaikka Alex ei pidä päiväkirjaa. Hän kerää iPodiinsa tietoa maan asukkaiden elämästä lähettääkseen sen avaruuteen.

Esikuvana on tähtitieteilijä Carl Sagan (1934-1996), jonka idea oli lähettää viesti maasta avaruusalusten mukana 1970-luvulla. Kultainen levy sisälsi ääntä, musiikkia ja kuvia.

Kirjan lukemisen jälkeen oli sellainen olo kuin olisi pullahtanut tuntemattomaan paikkaan, hetken maailma näyttää erilaiselta.

Chengin toinen romaani

Jack Cheng on syntynyt Shanghaissa. Hän asuu nykyisin Yhdysvalloissa Detroitissa.

Cheng on aikaisemmin kirjoittanut romaanin These Days. Se on julkaistu vuonna 2013.

These Days on Chegnin nettisivujen luonnehdinnan mukaan nykypäivän rakkaustarina tietokonealalla olevasta pojasta ja tytöstä, jolla ei ole kännykkää.

Jack Chang: Kosmoksessa tavataan ★★★★★

Aula & Co 2017

Suomentanut Terhi Kuusisto

Aula ja Co

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio