Yrittäjä Juhani, 74, ei haikaile eläkkeelle: "Pahin painajaiseni on, ettei ole mitään tekemistä"

Pirkanmaalainen syttyy urheilusta ja rakastaa perinteisiä makuja. Näin kertovat tilastot, mutta millaisia me oikeasti olemme? Selvitimme, millaisia ihmisiä täällä juuri nyt asuu. Etsimme seitsemän pirkanmaalaista edustamaan koko väestöämme. Tässä jutussa esittelemme 74-vuotiaan Juhani Latoniemen.

JUKKA VUOKOLA
Yrittäjä Juhani, 74, ei haikaile eläkkeelle: "Pahin painajaiseni on, ettei ole mitään tekemistä"

Juhani Latoniemi on vaimonsa kanssa pitkälti omavarainen. Hän metsästää ja kasvattaa vaimonsa kanssa perunat ja vihannekset.

Raili RothAamulehti

Pieni maatila Kurun Pyydysmäessä on 74-vuotiaalle Juhani Latoniemelle sekä koti- että työpaikka. Latoniemi on henkeen ja vereen yrittäjä, eikä haikaile eläkkeelle tai edes lisää vapaa-aikaa. Hän tekee yrityksensä kautta töitä valokuvaajana ja on Kurun Lehden päätoimittaja.

- Enää ei ole merkitystä, missä työpöytä on. Minulla on kotona toimisto ja studio. Labrakin on lähellä. Päivät rytmittyvät töiden mukaan. Tarvittavat palaverit hoituvat useimmiten kotitoimistolta videoyhteydellä.

Vuonna 1921 rakennettu talo on Latoniemelle lähes synnyinkoti. Hän jäi sotaorvoksi, kun isä kaatui jatkosodassa. Hän kasvoi lapsuusvuotensa enonsa perheessä. Kouluikäisenä Latoniemi muutti Pyydysmäen tilalle äitinsä ja tämän uuden miehen luo.

Oman yrityksen lisäksi Latoniemen aikaa vievät maatalous- ja metsätyöt sekä vanhan talon lämmitys. Pönttöuunit nielaisevat vuodessa 30 mottia halkoja.

Lue myös

40 prosenttia pirkanmaalaisista asuu yksin

Latoniemi on vaimonsa kanssa pitkälti omavarainen, kun omalla tilalla voi kasvattaa perunat ja vihannekset. Nykyisin Latoniemi metsästää vain pienriistaa. Hirvijahti ja kalastus ovat ajanpuutteen takia jääneet. Pariskunnalla on metsästyskoira ja kanoja.

- Työntekoon on oppinut lapsuudesta saakka. Pahin painajaiseni on, ettei ole mitään tekemistä tai että sairastun liikuntakyvyttömäksi.

Maalaisuus oli nuorena häpeä

Neljä lasta, lapsenlapset ja suku ovat tulleet Latoniemelle iän myötä yhä tärkeämmiksi. Hän pitää lapsiin tiiviisti yhteyttä.

Sotaorpous ja maalaisuus olivat nuoruusvuosina häpeä. Nykyään hän on kurulainen ja maalainen viimeisen päälle. Hän ei pidä vastakkainasettelusta, jota kaupunkikeskusten ja maaseudun välille synnytetään.

- Kuntaliitoksen yhteydessä palvelutaso notkahti. Nyt tilanne on alkanut parantua. Kurulaiset asioivat paljon Tampereella ja Kurun erikoisliikkeet ovat hävinneet.

Tällä hetkellä Latoniemelle ovat tärkeitä rauha ja terveys. Yleisessä keskustelussa vallalla oleva kärjistämisten ja vastakkainasettelujen tyyli tuntuu hedelmättömältä. Hyvätkin aloitteet hylätään, jos ne sattuvat tulemaan "väärältä" puolueelta.

Lue kaikki jutut tyypillisistä pirkanmaalaisista

Vesa, 52, tanssii ja matkustaa

Seija, 66, on vanha hippi

Juho, 16, lumilautailee

Aino, 39, kuskaa lapsia harrastuksiin

Mariina, 31, johtaa omaa peliyhtiötä Juhani, 74 ei haikaile eläkkeelle

Venla, 25, tervehtii pihapiirissä lähes jokaista

Yli 67-vuotiaat

Noin 71 000 pirkanmaalaista.

Pirkanmaalla yleensä asuu yksin tai puolisonsa kanssa. Eläkkeellä.

Varmat mielipiteet. Käytännönläheinen.

Varovainen ja harkitseva. Oma terveys ja sen heikkeneminen mietityttävät.

Harrastaa luonnossa liikkumista, pihanhoitoa, ristisanoja ja sudokuja.

Talouden tulot yleensä alle 20 000–50 000 euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Aika suorastaan lentää juuri vapaa-ajalla. Vaikka vain sohvalla makaisi. Jokainen työminuutti tuntuu niin pitkältä.

  • Nimetön

    Jussi kyllä keksii varmasti aina jotain tekemistä, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio