Pirkanmaa

Yllättäviä esteitä: Valtuutettu saa jo tunnin jälkeen 180 euron kokouspalkkion, varavaltuutettu heti

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereen maanantaista ratikkavaltuustoa seuranneiden huomiota kiinnitti se, että osa valtuutetuista poistui kesken kokouksen ja paikalle saapui varavaltuutettu. Esimerkiksi kaupunginvaltuutettu Pertti ”Veltto” Virtanen (ps.) lähti salista jo tunnin jälkeen, ja hänen tilalleen valtuustosaliin tuli varavaltuutettu Terhi Kiemunki.

Voiko valtuutettu poistua noin vain kesken kokouksen, kaupunginlakimies Jouko Aarnio?

- Valtuutetun pitää antaa esteilmoitus, joka jätetään kirjallisesti valtuustoryhmän sihteerille. Sihteeri toimittaa sen edelleen valtuuston puheenjohtajalle. Ilmoituksen voi antaa myös kesken kokouksen.

- Puheenjohtaja sitten ilmoittaa, että esimerkiksi valtuutettu Pertti Virtaselle on tullut este, ja hänen paikkansa ottaa 1. varavaltuutettu Terhi Kiemunki. Jos ketään varavaltuutetuista ei tavoiteta, puheenjohtaja ilmoittaa, että lähtijän tilalle ei tule ketään ja mikä valtuuston vahvuus on.

- Aiemmin kerrottiin, onko kyse matka-, työ- tai sairausesteestä, mutta sairastuminen katsottiin salaiseksi tiedoksi, joten nykyään ilmoitetaan vain esteestä.

Miten varavaltuutetut kutsutaan paikalle?

- Jos este on etukäteen tiedossa, siitä voidaan ilmoittaa varavaltuutetulle jo ennen kokousta, jotta hän tietää tulla paikalle. Muussa tapauksessa valtuustoryhmien sihteerit tavoittelevat varavaltuutettuja heti saatuaan tiedon esteestä.

- Paikalle kutsutaan se varavaltuutettu, joka olisi ollut vaalituloksen mukaan seuraavana. Jos ensimmäisellä varasijalla oleva valtuutettu on estynyt, kutsutaan toisella varasijalla oleva valtuutettu ja niin edelleen.

- Tässä pitää olla tarkkana. Jos paikalle on kutsuttu esimerkiksi 5. varavaltuutettu ennen 4. varavaltuutettua, valtuuston päätös menee kumoon.

Saavatko molemmat valtuutetut kokouspalkkion?

- Varsinainen valtuutettu saa kokouspalkkion vasta sen jälkeen, kun hän on ollut tunnin paikalla. Yllättäen ihmisille tulee tunnin jälkeen niitä esteitä, eikä aikaisemmin.

- Varavaltuutettua tämä tunnin sääntö ei koske. Hän saa palkkion heti, kun hän tulee saliin sisälle varsinaisen valtuutetun tilalle.

Paljonko valtuuston kokouspalkkio on?

- Valtuuston ja sen valiokunnan kokouksista maksetaan kokouspalkkiota 180 euroa per kokous. Jos kokous kestää yli kolme tuntia ja valtuutettu on sen koko ajan paikalla, maksetaan 50 prosentin korotus eli 90 euroa lisää.

- Talousarvio-, tilinpäätös- ja strategiakokousten osalta valtuutetulle maksetaan kokouspalkkion lisäksi 90 euroa jokaista kolmen tunnin jälkeen alkavaa tuntia kohden.


Lue myös nämä


Kommentit (42)

 • Nimetön

  ”Ratikka maksaa oin miljardi euroa. Erityisen kalliiksi siis tulee, kun Kokoomuksen johdolla Tamperetta velkaannutetaan! Siinä konkurssissa valtuuston kokouskustannukset ei ole yhtään mitään.”

  Meinaat sitten että varastaminen on ihan ok kun varastaa vain vahän, entäs kun on 10, 100, 1000 tai 10 000 rosvoa jotka kaikki varastaa vain pikkasen?
  Millonka varastaminen tuo muuttuu taloudellisesti merkittäväksi, mistä se riippuu ja kuka sen määrittelee, onko varastaminen oikeutetumpaa yhteiskunnalta kuin yksilöltä?
  Onko ihan sama asia jos 1 rosvo vie miljoona euroa vai miljoona rosvoa jokainen 1: n euron tai yhdeltä viedään miljoona vai miljoonalta ihmiseltä jokaiselta 1 euroa?

 • Nimetön

  ”Kyllä tulee Tampereen kaupungille kalliiksi nämä istunnot, mukaanluettuna kaikki muut istunnot.”

  Ratikka maksaa oin miljardi euroa. Erityisen kalliiksi siis tulee, kun Kokoomuksen johdolla Tamperetta velkaannutetaan! Siinä konkurssissa valtuuston kokouskustannukset ei ole yhtään mitään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio