Yksinäisyys parisuhteessa aiheuttaa häpeää ja kieltämistä – me-henkeä vaalivat parit voivat parhaiten

Yksinäisyys parisuhteessa aiheuttaa häpeää ja kieltämistä – me-henkeä vaalivat parit voivat parhaiten
Marjaana KarhunkorpiAamulehti

Parisuhteessa, mutta niin yksin. Mitä ihmettä?

Parisuhteessa elävät voivat hävetä tai jopa kieltää yksinäisyyden tunteensa. Heistä yksinäisyys voi tuntua jopa erityisen pahalta, koska kumppanin kanssa elävän ei kuuluisi tuntea yksinäisyyttä.

Naiset kokevat avo- ja avioliitossa enemmän tunneperäistä yksinäisyyttä kuin miehet.

Tämä ilmenee Väestöliiton tiistaina julkaisemasta perhebarometrista.

Viime vuonna tehdyn kyselytutkimuksen mukaan naimisissa olevista naisista kuusi prosenttia ja miehistä kolme prosenttia oli melko yksinäinen. Avoliitoissa tämä osuus oli molemmilla sukupuolilla viisi prosenttia.

Prosenttiosuudet voivat tuntua pieniltä. Ne tarkoittavat kuitenkin sitä, että Suomessa oli viime vuonna noin 75 000 naista ja lähes yhtä monta miestä, jotka tunsivat itsensä melko yksinäisiksi parisuhteesta huolimatta.

Professori Osmo Kontulan mukaan yksinäisyys parisuhteessa tarkoittaa sitä, että toiveet kumppanilta saatavasta sosiaalisesta ja henkisestä tuesta eivät toteudu. Tuntuu, ettei puoliso halua elämässä samoja asioita kuin itse.

Naisille tärkeitä suhteen toimivuuden kriteereitä ovat keskustelut, yhteinen vapaa-aika ja läheisyyden tunteet. On tärkeää, että on yhteistä aikaa.

Miesten listalla on näiden lisäksi erityisesti seksuaalinen kanssakäyminen puolison kanssa.

Kontulan mukaan yksinäisyyttä ehkäisevät parhaiten ne parisuhteet, joissa vallitsee yhteenkuuluvuuden tunne ja me-henki.

Tällaiset parit nauttivat suuresti toistensa seurasta ja yhdessäolosta. Pariskunnan välillä on myös vahva eroottinen ja seksuaalinen vetovoima.

Kommunikaatio pelaa hyvin, ja parit kykenevät ratkaisemaan ristiriitansa puhumalla siten, etteivät he käy syyttelemään toisiaan. Molemmista osapuolista tuntuu, että saa ymmärrystä samalla, kun on yhteinen käsitys siitä, millaista tulevaisuutta ollaan rakentamassa.

Mikä sitten on yksin elävien tilanne?

Kuten yksinäisyydestä puhuttaessa usein huomautetaan, ei yksin eläminen välttämättä tarkoita yksinäisyyttä. Ei se heille kuitenkaan vieras tunne ole – päin vastoin.

Yksin elävistä miehistä noin neljä viidestä ja naisista noin kaksi kolmasosaa on tutkimuksen mukaan tuntenut itsensä ainakin vähän yksinäiseksi.

Lisäksi yksin elävistä miehistä noin kolmasosa ja naisista noin viidesosa tunsi itsensä ainakin melko yksinäiseksi.

Kaikkein yksinäisimpiä ovat keski-ikäisenä yksin elävät miehet, joista miltei puolet kertoi tutkimuksessa olevansa melko yksinäinen.

Tämä on myös se joukko, joka on selvästi vähemmän onnellinen elämässään kuin parisuhteissa elävät. Peräti kaksi kolmasosaa raportoi, ettei heidän elämänsä ollut onnellista, ja 14 prosenttia koki elämänstä suorastaan onnettomaksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että keski-ikäisessä väestössä on noin 100 000 onnetonta, yksinelävää miestä,

Yksi syy näiden miesten onnen vähyyteen on heidän puutteellinen sosiaalinen tukensa.

- Tähän ongelmaan vastaaminen muodostaa Suomelle suuren sosiaalipoliittisen haasteen, Osmo Kontula kirjoittaa.

Naiset olivat jääneet vaille onnea suhteellisesti useimmin yli 55-vuotiaina. Heistä 43 prosenttia ei tuntenut elämäänsä onnelliseksi,

Keski-ikäisistä yksin elävistä naisista yhdeksän prosenttia tunsi itsensä onnettomaksi.

Sinkkujen toiveet

Yksin elävistä sinkkumiehistä noin puolet kaipasi kumppania, jonka kanssa he voisivat solmia avoliiton (31%) tai avioliiton (18%).

Sinkkunaisista näin sitovia suhteita kaipasi vain joka neljäs (avoliittoa 15 % ja avioliittoa 12 %).

Sinkkunaisista erillissuhdetta piti parhaana vaihtoehtona 37 % ja sinkkumiehistä 20 %.

Erillissuhteet ovat vakiintuneita parisuhteita, joissa asutaan eri osoitteissa .

Joka neljäs naissinkku ei halunnut itselleen minkäänlaista suhdetta. Miessinkuilla tämä osuus oli vain 7 %.

Lähde: Väestöliiton perhebarometri 2016


Kommentit (2)

 • Aikuinen N

  Yksinäinen voi olla sitenkin että toinen päättää pääosin milloin ollaan yhteyksissä ja milloin tavataan. Tulee itselle tunne että tuppautuu, on liikaa toisen kotona ja luona. Kun siitä ärtyy ja sanoo toiselle, seuraa riita ja erokortti vilahtaa. Toinen ei kaipaa eikä ehdota tapaamisia eikä tekemisiä niinä aikoina kun en ole hänen kotonaan. Koen yksinäisyyttä, turhautumista ja arvottomuutta kun toinen viihtyy hyvin kotonaan ja elämässään ilman minua. Yhteisestä tulevaisuudesta hän ei halua puhua. Yksinäisyys aiheuttaa alemmuudentunteita ja masennusta. On vaikea lähteä uloskaan enää. Aika menee odotteluun, jos hän tänään haluaisi nähdä. Sen arviointiin, voinko jos soittaa ja voiko nyt jo mennä hänen luokseen. Raakaa peliä.

 • Nimetön

  Miesten listalla seksi on ehkä siksi, että mieskin haluaa olla haluttu.
  Mikä olisi parempi osoitus hyväksymisestä rakkaimmalleen, kuin osoittaa haluavansa häntä?
  Sen tunteen puuttuessa, parisuhteessa on aika vähän jäljellä.
  Ja sitten kun seksi ja läheisyys loppuu, on parisuhde enää pelkkä kämppäkaveruus.
  Näin on vuodet sen minulle näyttänyt.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet