Terveys

Ykköstyypin diabeetikot tekivät alastonkalenterin – Se muistuttaa, että sairautta ei näe päältä päin

Jonna Nurminen
Ykköstyypin diabeetikot tekivät alastonkalenterin – Se muistuttaa, että sairautta ei näe päältä päin

Plasma ry:n kalenterikuva.

Jaana KerolaAamulehti

Diabetesseura Plasman alastonkalenteri 2017 haluaa muistuttaa, että diabeteksella ei ole yhtä tiettyä ulkomuotoa.

- Toisinaan tyypin 1 diabeetikot kuulevat näitä Mutta ethän sä näytä diabeetikolta -lausahduksia. Kun kalenterissa ollaan alasti, ei hirveästi pitäisi jäädä arvailun varaan, minkälainen kroppa on, sanoo seuran tamperelainen puheenjohtaja Mika Haulo.

Jonna Nurminen
Plasma ry:n kalenterikuva.

Plasma ry:n kalenterikuva.

Toinen kalenterin tarkoitus on varoittaa hengenvaarallisesta harhaluulosta, jonka mukaan tajuton diabeetikko havahtuisi pistämällä lisää insuliinia. Asia on päinvastoin.

- Jos pitäisi valita vain yksi asia, joka ihmisten pitäisi tyypin 1 diabeteksesta muistaa, se olisi tämä: älä koske milloinkaan diabeetikon insuliineihin! Sellaista tilannetta ei käytännössä tule, että ulkopuolisen pitäisi niillä pistää, Haulo muistuttaa.

Haulo kertoo, että kalenterin innoittajana oli brittien jo kahtena vuotena tekemä T1D exposed -nakukalenteri. Kalenteri on ollut Plasman tämän vuoden pääprojekti.

- Myös me halusimme tehdä jotain repäisevää ja muiden diabetesyhdistysten konservatiivisesta linjasta poikkeavaa, Haulo sanoo.

Jonna Nurminen
Plasma ry:n kalenterikuva.

Plasma ry:n kalenterikuva.

Kalenteriin ei ole painettu perinteiseen tyyliin nimipäiviä, vaan erilaisia diabetekseen liittyviä päivämääriä. Mukana on esimerkiksi insuliinin keksijöiden syntymäpäivät ja monien suomalaisten diabetesyhdistysten perustamispäiviä.

Kalenterista saatava tuotto käytetään Haulon mukaan Diabetesseura Plasman toiminnan rahoittamiseen ja sitä kautta tyypin 1 diabeetikon aseman parantamiseen Suomessa.

Plasma on keväällä 2015 perustettu diabetesyhdistys, jolla ei ole maantieteellistä aluetta. Yhdistys perustettiin nimenomaan ykköstyypin diabetesta sairastavien asioiden ympärille. Plasma liittyi Diabetesliiton jäsenyhdistykseksi tämän vuoden alussa.

Lisätietoa kalenterista täältä.

Jonna Nurminen
Plasma ry:n kalenterikuva.

Plasma ry:n kalenterikuva.


Kommentit (19)

  • hh

    kyllä toiset ihmiset tarvii muutakin hoitoo

  • Mitä kauppa odottaa - arvot uusiksi?

    Kaurahiutalepaketin Elovena-tyttö on kansallispuvussa ja Paula-neito kauppaa kahvia samaa kansallista tyyliä noudattaen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio