Trumpin maahantulokielto koskee nyt myös 11 000 suomalaista – UM: ”Tulkinnanvaraisuus yllätti”

Yhdysvaltojen suurlähetystöjen antama viisumiohjeistus on juuri muuttunut. Se, ketä ohjeistus nyt koskee, on Ulkoministeriön mukaan toistaiseksi hyvin tulkinnanvarainen asia.

EUGENE GARCIA
Trumpin maahantulokielto koskee nyt myös 11 000 suomalaista – UM: ”Tulkinnanvaraisuus yllätti”

Lentokentät ovat täyttyneet mielenosoittajista. Näpit irti perheestäni", sanotaan pikkutytön pitelemässä kyltissä.

Emilia Tykki Aamulehti, STT

Presidentti Donald Trumpin perjantaina asettama maahantulokielto koskee nyt myös kaksoiskansalaisia, eli niitä suomalaisia, joilla on Irakin, Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian, Sudanin tai Syyrian kansalaisuus. Heitä on Suomessa yli 11 000.

Asiasta kertoo osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta ulkoministeriöstä.

- Esimerkiksi Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön viisumiohjeistuksessa lukee selvästi, että rajoituspäätös koskee myös kaksoiskansalaisia, Lähdevirta kertoo STT:lle.

Ulkoministeriö on hänen mukaansa jatkuvasti yhteydessä yhdysvaltalaisviranomaisiin Washingtonissa ja Yhdysvaltain-lähetystöön Helsingissä matkustuskieltoasetukseen liittyvissä asioissa.

Aamulehdelle Lähdevirta sanoo, että ulkoministeriön tietoon ei ole tähän mennessä tullut Suomesta tapauksia, joissa joku olisi jo joutunut perumaan matkansa Yhdysvaltoihin. Suomalaisilla ei myöskään ole hänen tietojensa mukaan ollut hankaluuksia esimerkiksi Yhdysvaltain lentokentillä.

- Jos hankaluuksia tulee, niin esimerkiksi New Yorkissa oleva pääkonsulaatti voi auttaa.

Tulkinnanvaraisuus yllätti

Lähdevirran mukaan yllättävää viisumiohjeistuksen muuttumisessa on, miten suuresti tulkinnanvaraan jää, ketä ohjeistus koskee ja ketä ei.

- Se yllätti, miten paljon tulkinnanvaraisuutta ohjeistus jättää.

Jos ei ole varma, koskeeko maahantulokielto itseä, kannattaa ottaa yhteyttä Helsingin suurlähetystöön.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti

Soini: maahantulokielto epäreilu

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mielestä Trumpin asettama, tiettyjen maiden kansalaisia koskeva maahantulokielto Yhdysvaltoihin on epäreilu. Soini sanoo Twitterissä, että jokainen ihminen ansaitsee yksilöllisen kohtelun.

Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) otti asiaan kantaa Twitterissä.

- Suomen ja muiden EU-maiden ei tule missään oloissa syrjiä pakolaisia uskonnon perusteella, hän kirjoittaa.


Lue myös nämä


Kommentit (22)

  • kuntien rajat kiinni

    ”Miten tuo Trumpin asettama maahantulokielto eroaa suomalaisten kuntien rekrytoinneista ? Ei täällä naapurikuntaankaan töihin pääse. Pitää olla oman kunnan väkeä.”

    Hahaa – totta – Suomi on täynnä trumpeja pikkukuntien tarpeettomina kunnanjohtajina.

  • Nimetön

    Miten tuo Trumpin asettama maahantulokielto eroaa suomalaisten kuntien rekrytoinneista ? Ei täällä naapurikuntaankaan töihin pääse. Pitää olla oman kunnan väkeä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet