Menetin vuokravakuuden festarien ajaksi vuokraamastani asunnosta, koska sohvalta löytyi murusia ja lakanoista huulipunaa – näin vältät lyhytvuokrauksen sudenkuopat

Aamulehden toimittaja menetti sadan euron vakuuden festivaalien ajaksi vuokratusta asunnosta. Nyt asiantuntijat kertovat, miten sudenkuopat voi välttää.

Iltalehti
Menetin vuokravakuuden festarien ajaksi vuokraamastani asunnosta, koska sohvalta löytyi murusia ja lakanoista huulipunaa – näin vältät lyhytvuokrauksen sudenkuopat

Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan majapaikan vuokraamisesta ei saa sopia pelkästään puhelimitse. Sopimuksesta kannattaa keskustella ainakin sähköpostin välityksellä. Kuvan asunto ei liity tapaukseen.

Fanni KangasvieriAamulehti

Festivaalitapahtuma vieraassa kaupungissa vaatii lippurumban lisäksi myös majoitusjärjestelyitä. Täyteen buukatut hotellihuoneet ja Airbnb:n korkeat hinnat yleisötapahtumien aikaan voivat saada festarikävijän melkein epätoivon partaalle. Tässä tapauksessa majapaikan perässä olin mitä itse.

Etsin keskikesällä Varsinais-Suomessa pidettävän musiikkispektaakkelin ajaksi turvallista majoitusta ja päädyin Tori.fi-palstalle.

Monet festivaalikaupunkien asukkaat vuokraavat asuntonsa muutamaksi päiväksi parin sadan euron korvausta vastaan, ja sainkin nopeasti tarjouksen. Internetissä tavatun muukalaisen asunnon vuokraaminen kuulostaa kuitenkin epävarmalta: Miten voin varmistua, että minua ei viilata linssiin?

–Lyhyitä ja pidempiä vuokrasuhteita koskevat samat säännöt. Vaikka kyseessä on vain parin päivän vuokrasuhde, sopimuksesta kannattaa keskustella kirjallisesti, eikä pelkästään puhelimen välityksellä, toteaa Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Puhuin asunnon tarjoajan kanssa pitkään puhelimessa. Keskustelun aikana molemmat vakuuttuivat tasapuolisesti toisen luotettavuudesta. Sopimuksen turvaksi sovittiin sadan euron vakuus, jonka takaisin saamiseksi minun ja ystävieni täytyisi palauttaa asunto ja sen avain hyvässä kunnossa. Asiasta laadittiin kirjallinen sopimus sosiaaliturvatunnuksineen, mutta vain sähköpostin välityksellä.

Vuokralaiset ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikosken mukaan turvallisinta olisi kuitenkin tehdä molempien puumerkeillä varustettu sopimus.

–Viikonloppumajoituksissa, joista ei olla tehty virallisia papereita, riitatilanteiden selvittäminen viranomaisten avulla on hankalampaa. Kirjallinen sopimus voi olla täysin vapaamuotoinen, mutta siinä pitää olla molempien osapuolten allekirjoitukset, Lohikoski neuvoo.

Pelkkä ilmoitus ei riitä

Menevän, mutta sivistyneen viikonlopun jälkeen siivosimme asunnon asiallisesti. Jätimme majapaikan avaimen paikan päälle, jonka jälkeen jäin odottamaan vuokranantajan maksusuoritusta sadan euron vakuudesta.

Yli viikon odottelun ja yhden lähettämäni sähköpostin jälkeen majoittajamme lähetti pitkän, mutta sangen yksiselitteisen viestin: Vakuutta ei palauteta, koska sohvassa on muruja ja petivaatteissa huulipunaa.

Olin joutunut sangen yleiseen, mutta ikävään välikäteen. Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Koro-Kanerva kertoo, että yleisimmät yksityiseen vuokraukseen liittyvät ongelmat koskevat vakuuden käyttöä.

–Nyrkkisääntönä on, että jos huoneistoon on ilmestynyt majoituksen aikana jokin selvä vaurio esimerkiksi kiinteään kalusteeseen, on vuokranantajan perusteltua pidättäytyä maksamasta vakuutta. Kuitenkaan majoittaja ei voi vain ilmoittaa, että pitää rahat, vaan asiasta täytyy olla näyttöä, Koro-Kanerva sanoo.

Jos vuokranantaja ei suostu maksamaan vakuutta takaisin, täytyy hänellä olla yksityiskohtainen näyttö siitä, mitä vahinkoja asuntoon on syntynyt majoituksen aikana. Myös vuokralaisen täytyy esittää kuvatodistein tapahtumien kulku, jos asia siirtyy Kuluttajariitalautakunnan selvitettäväksi.

Moni jättää asian selvittämättä

Sadan euron vakuus on edelleen teillä tietämättömillä. Ovatko tosiaan sotkeentuneet lakanat ja muruinen sohva kyseisen summan arvoisia?

–Murut sohvalla ovat toki jonkinlainen vahinko, mutta ne eivät ole perusteltu syy pidättää vakuutta. Moni vuokralainen kuitenkin turhautuu tilanteeseen, ja jättää asian selvittämättä, sanoo Kuluttajaliiton lakimies Ilkka Salminen.

Salminen korostaa, ettei asiaa saa jättää sikseen. Avainta ei kannata jättää majapaikkaan, vaan luovuttaa kasvotusten.

–Harmittavan usein avain vain jätetään asuntoon, jonka jälkeen syntyy epäselviä tilanteita. Oli kyseessä sitten festivaalin kestoinen vuokrasuhde tai pidempi, kannattaa lopputarkastus tehdä yhdessä. Huomatut muutokset kirjataan ylös, Salminen ohjeistaa.

Salminen muistuttaa, että myös vuokralaisella on suuri vastuu. Hän on kuullut useista tapauksista, jossa vuokralainen on tuhonnut asunnon kokonaan esimerkiksi lyhyen viikonloppuvuokrauksen aikana.

–Vuokranantajaan tai tulevaan vuokralaiseen täytyy tutustua kunnolla. Whatsappissa käyty keskustelu ei riitä, Salminen sanoo.

Onko sinulla huonoja kokemuksia lyhyistä vuokrasuhteista? Kerro siitä meille osoitteeseen al.uutisvinkki@aamulehti.fi.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Nimetön

    Tässä se syy, miksen ikinä halua vuokrata yksityiseltä mitään loma-asuntoa yms. Hotelli mulle kiitos. En halua joutua hissuttelemaan toisen ihmisen asunnossa peläten aiheuttavani vahinkoa tai tahran väärään paikkaan tai koskevani vahingossa rasvaisella kädellä verhoon. Hotellissa on paljon rennompaa. En koskaan sotke paikkoja tai tee vahinkoa, mutta en halua joutua sitä myöskään pelkäämään. Vahinkoni olen valmis hyvittämään, mutten jaksaisi keskustella jostain murenoista myöskään jälkikäteen.

  • Nimetön

    Tällaiset lyhyet vuokraukset yksityisten välillä on kahden kauppa ja osapuolten riskit. Turha niistä on lehtien sivuilla narista, jos tulee petetyksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio