Virolla on näytön paikka hurmata maailma digitaidoillaan: "Muutamme käsityksen Itä-Euroopasta"

Viro on ensimmäistä kertaa EU:n puheenjohtajamaa. Jo kokouspaikka, vanha voimalaitos, yllättää arvovieraat.

TOOMAS VOLMER
Virolla on näytön paikka hurmata maailma digitaidoillaan: "Muutamme käsityksen Itä-Euroopasta"

EU-puheenjohtajamaan kulttuuritarjonta yhdistää taidetta ja tekniikkaa. Graffititkin saadaan liikkumaan.

Simopekka Virkkula

Syyskuun lopulla on Angela Merkelin, Emmanuel Macronin ja monen muun Euroopan huippujohtajan vuoro yllättyä Tallinnassa.

Viro on tämän vuoden jälkipuoliskon Euroopan unionin puheenjohtajamaa. Kansainvälisesti edelleen melko tuntemattomalla pikkuvaltiolla on nyt näytön paikka, ja tilaisuus käytetään tehokkaasti hyväksi.

Euroopan ykkösvaikuttajat saapuvat Tallinnaan pohtimaan mantereen digitaalista tulevaisuutta. Se onkin aihe, jonka tiimoilla Virolla on paljon esiteltävää.

Virolaiset äänestävät tottuneesti verkossa ja hoitavat lukuisat arjen asioinnit ilman paperia. Virossa jaksetaan myös muistuttaa, että Skype keksittiin juuri Tallinnassa. Tällä hetkellä Viro markkinoi ulkomaalaisille mahdollisuutta ryhtyä maan virtuaalikansalaisiksi.

TOOMAS VOLMER
Virossa intoillaan nyt uudesta tekniikasta. EU-puheenjohtajakauden kunniaksi Tallinnan katukuvaan on tuotu robottibusseja.

Virossa intoillaan nyt uudesta tekniikasta. EU-puheenjohtajakauden kunniaksi Tallinnan katukuvaan on tuotu robottibusseja.

Digikokouksen lisäksi EU-puheenjohtajakauteen kuuluu satoja muita kokouksia. Iso osa niistä järjestetään yllättävässä paikassa, Pohjois-Tallinnan vanhassa sähkövoimalassa.

Vuonna 1979 käytöstä poistettu suuri teollisuusrakennus ennätti ränsistyä pahoin ennen kuin sen remontointi monien vaiheiden jälkeen pääsi vauhtiin.

Trendikkään rujo ympäristö

Nykisin Kultuurikatel-nimellä tunnettu voimala poikkeaa radikaalisti komeista palatseista ja muista tavanomaisista EU-kokoontumisten näyttämöistä.

Suurelta osin neuvostokaudelta periytyvän voimalan rujoa olemusta ei ole yritetty täysin kätkeä. Vanhan rakennuksen uusiokäyttö on jo sinänsä muodikasta, ja trendikkyyttä lisäävät paikalle tuotu virolainen design ja huipputekniikkaa hyödyntävä taide.

EU-vieraat kohtaavat muiden muassa liikkuvia taideteoksia, jotka ovat reaaliaikaisessa yhteydessä rannikon sääasemiin. Teosten liike riippuu tuulen voimasta ja aaltojen korkeudesta.

Virolaiset vakuuttavat, että epätavalliset puitteet ovat saaneet EU-vierailta kiitoksia.

–Jo puheenjohtajakauden avajaiset yllättivät myönteisesti. Kravattikaulaiset vieraat tuotiin vanhaan voimalaan kuulemaan hevimusiikkia ja katsomaan modernia tanssia, puheenjohtajuusprojektin koordinaattori Piret Lilleväli kertoo Lännen Median haastattelussa.

–Yksi arvovieras kehui, että kaikki se, mitä olemme saaneet aikaan, muuttaa ihmisten käsityksen Itä-Euroopasta. Minusta se on paras mahdollinen palaute, Lilleväli sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio