Virpi Niemistö

Skandaali pilantuneen brasilialaislihan pääsystä myyntiin tuntuu maailmanlaajuisesti, sillä Brasilia on lihantuotannon ja -viennin suurmaita. Tuontimäärissä Suomeenkin puhutaan miljoonista kiloista.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan myös Suomeen on päätynyt lihaa pilaantumiskohun kohteena olevista yrityksistä.

Suomen broileryhdistyksen puheenjohtaja ja broileritilaa Lapualla viljelevä Suvi Rantala-Sarjeant toteaa alkuun asian julkitulon olevan suomalaiselle tuotannolle hieno juttu.

– Olenkin ihmetellyt, miksei suomalaista, puhdasta ja antibioottivapaata tuotantoa ole arvostettu enempää. Ehkä tarvittiin tällainen herätys. Toisaalta on kurjaa, että oppi saadaan näin kantapään kautta, hän tuumii.

Esimerkiksi antibiootteja suomalaisilla broileritiloilla ei ole tarvittu vuosikausiin. Naudan- ja sianlihantuotannossakin niitä käytetään hyvin pieniä määriä vain tarpeeseen, ei ennaltaehkäisevästi.

– Espanjassa antibiootteja käytetään 19-kertaisesti ja Saksassakin kuusinkertaisia määriä Suomeen verrattuna, MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala muistuttaa.

Viljelijän ja kotieläinasiamiehen viesti suomalaisille kuluttajille on sama: valitse Suomessa tuotettu vaihtoehto. Ravintoloissa ja laitoskeittiöissä hän kannustavat kysymään, mistä ruuan raaka-aineet ovat kotoisin.

Suomessa kulutetusta broilerinlihasta reilu 80 prosenttia on kotimaista alkuperää ja vajaa viidennes on tuotu ulkomailta. Thaimaa on Brasilian lisäksi toinen EU:n ulkopuolinen iso tuontimaa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Hintatietoinen.

    Hintalappu tuotteessa kertoo mitä vatsalaukku ulosteeksi jalostaa. Lääkitään,mutta vähemmän. Joopa joo.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet