Viime vuoden karmean mansikkasadon tasoitus: Mansikoilla pääsee herkuttelemaan juhannuksena osassa maata

Avomaan mansikoilla päästään pian herkuttelemaan – ainakin osassa maata.

Harri Kuittinen
Viime vuoden karmean mansikkasadon tasoitus: Mansikoilla pääsee herkuttelemaan juhannuksena osassa maata

Harson alla kypsyneitä mansikoita tulee myyntiin ainakin Etelä-Suomen rannikkoalueilla ensi viikolla.

Eeva Nikkilä-kiipula

Harson alla kypsyneitä mansikoita tulee myyntiin ainakin Etelä-Suomen rannikkoalueilla tällä viikolla. Näin ollen ainakin osassa maata päästään juhannuksena herkuttelemaan kotimaisilla avomaan mansikoilla.

–Epäselvää kuitenkin on, riittääkö niitä sitten kaikille kysyjille ja joka paikassa, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Mennyt kylmä kevät on myöhästyttänyt kotimaisen avomaan mansikan satoa. Normaalista ollaan Salon mukaan myöhässä eteläisessä Suomessa reilu viikko ja pohjoisemmassa puolitoista, kaksi viikkoa. Vaikka sato nyt myöhästyykin, mansikanviljelijät odottavat siitä selvästi viimevuotista parempaa.

–Sadon määrän suhteen tilanne on hyvä. On tullut tietyillä alueilla kosteutta, ja ammattiväki pystyy kastelemaan. Lisäksi kasvustot ovat hyvässä kunnossa. Nyt on selvästi parempi lähtökohta tulevalle satokaudelle kuin viime vuonna.

Salon mukaan maan eteläosassa mansikan pääsadon odotetaan valmistuvan heinäkuun toisella ja kolmannella viikolla.

Keski-Suomessa ja sitä pohjoisemmassa pääsadon arvioidaan valmistuvan heinäkuun kolmannella ja neljännellä viikolla. Tietyillä lajikkeilla satoa voidaan saada elokuun puolellakin.

Mansikka vaatii lämpöä kasvaakseen

Viime vuonna tilanne mansikan kannalta oli Salon mukaan karmea. Tammikuussa pakkanen pyöri pari viikkoa 25–32 asteen tietämillä eikä lunta ollut maassa lainkaan, joten kasvusto jäi suojaa vaille.

–Kaiken kukkuraksi tuli hellejakso heinäkuun alkuun. Hellekausi puolestaan päättyi rankkasadejaksoon, jolloin sade pieksi loppusadon peltoon, Salo kertoo.

Kaiken kaikkiaan voidaan hänen mukaansa sanoa, että kesän ollessa myöhäinen satotaso on hyvä. Ja toisin päin: eli mitä aikaisemmassa kesä on, sitä pienemmäksi sato tahtoo jäädä.

Mansikan kasvun a ja o on lämpötila – pelkkä auringonpaiste ei riitä.

–Valoa meillä on tähän aikaan yllin kyllin. Mansikan kasvu ei ole kiinni valosta vaan lämpötilasta, Salo sanoo.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio