Turun puukotus

Vihaa vastaan: Jaakko Hämeen-Anttilan koskettava kirjoitus väkivaltaa vastaan Turun terroriteon jälkeen

Terroristien tarkoituksena on levittää pelkoa. Sille ei saa antaa sijaa, kirjoittaa professori Jaakko Hämeen-Anttila Aamulehden etusivulla sunnuntaina.

Elina Saarikoski
Vihaa vastaan: Jaakko Hämeen-Anttilan koskettava kirjoitus väkivaltaa vastaan Turun terroriteon jälkeen
Jaakko Hämeen-Anttila

Suomessa kuoli perjantaina kaksi ja loukkaantui kahdeksan ihmistä silmittömän väkivallanteon viattomina uhreina. Näyttää siltä, että teko on toteutettu terroristisessa tarkoituksessa. Teosta epäilty on nuori Marokon kansalainen, joka ilmeisesti valitsi uhrinsa satunnaisesti. Teko on järjetön vihanpurkaus ja muistuttaa monella tavalla kouluampumisia.

Kouluampujilla on ollut amerikkalaisia esikuvia, ja näyttää todennäköiseltä, että nyt väkivallanteon esikuvina ovat olleet eri puolilla Eurooppaa tehdyt vastaavat iskut, jotka on toteutettu islamistisen terrorin nimissä.

Suomi ei jatkossakaan ole turvassa kouluampumisilta tai veitsi-iskuilta. Viranomaisten on pyrittävä ehkäisemään vastaavat teot. Samalla on muistettava, että tekijät ovat yksilöitä, eivät laajemman väestöryhmän edustajia. Turussa haavoittui myös maahanmuuttotaustainen henkilö, joka ryntäsi puukotetun naisen avuksi.

Jakolinja ei Turussa kulkenut maahanmuuttajien ja kantaväestön, vaan puukottajan ja hänen uhriensa välillä.

Järjettömään väkivaltaan syyllistyneet on tuomittava, mutta yhden ihmisen teko ei tee kaikista niistä syyllisiä, joilla on samankaltainen tausta. Kouluampujat eivät ole tehneet nuorista suomalaisista syyllisiä, eikä puukottajan tausta tee syyllisiä kaikista niistä, jotka jakavat hänen ihonvärinsä, kansalaisuutensa tai uskontonsa. Se meidän pitää muistaa, ettei viha voittaisi.

Onko Suomi nyt astunut terrorin aikakauteen? Se on osin meidän itsemme päätettävissä. Jos suomalainen yhteiskunta osoittaa voimansa ja pysyy yhtenäisenä ja maltillisena, terroristeilla ei ole Suomessa voitettavaa. Jos yhteiskunta jakautuu ja terrori johtaa väkivallan kierteeseen, silloin terroristit ovat osoittaneet voimansa.

Terrorin tarkoitus on levittää pelkoa ja kasvattaa väkivaltaa. Se pyrkii kylvämään epäluuloa ihmisten välille, sillä epäluulo katkoo ihmisten välisiä siteitä, heikentää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja rapauttaa yhteiskunnan perusteita. Jos katsomme jokaista nuorta mahdollisena kouluampujana tai jokaista maahanmuuttajaa mahdollisena puukottajana, olemme mukana luomassa pelon ilmapiiriä.

Se, että kieltäydymme pelkäämästä, ei tarkoita, että ummistaisimme silmämme todellisuudelta. Ääriryhmien toimintaa on syytä pitää silmällä, radikalisoitumista torjua ja mielenterveysongelmia hoitaa. Meidän ei silti pidä leimata väestöryhmiä niiden yksilöiden takia.

Turun mieletön puukotus on tuomittava ankarasti, mutta pelolle ei ole syytä antaa valtaa muuttaa suomalaista yhteiskuntaa suvaitsemattomaksi. Se olisi suuri voitto niille, jotka pyrkivät kärjistämään yhteiskunnallista tilannetta.

Suomen on näytettävä, että sillä on rohkeutta puolustaa suvaitsevaista yhteiskuntaansa niin terroristeilta kuin muiltakin ääriryhmiltä.

Kirjoittaja on Edinburghin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori

Aamulehti

Lue myös nämä


Kommentit (55)

  • air

    Teko itsessään ei ollut ”silmittömän väkivallanteko” tai ”järjetön vihanpurkaus”.
    Kuten professori itsekin myönsi, teko oli terroristisessa tarkoituksessa tehty. Suunniteltu, harkittu ja päämäärätietoinen.
    Kouluampumisessa on samoja merkkejä (kukaan tuskin menee kouluun aseen kanssa muuten vaan), mutta professori yrittää muuttaa teon suomalaiskansalliseksi ”kännissä puukottaa ryyppykaveria eikä aamulla muista mitään”-tapahtumaksi.

  • Nimetön

    Olen yksityisyrittäjän (7.04) kanssa täysin samaa mieltä. On väärin rinnastaa terroristinen teko ja yksittäinen kouluampuminen. Vaikka kouluampuja on saanut yllykkeen tekotapaansa median kautta, on jihadistinen aatemaailma syntynyt ihan muista lähtökohdista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio