Pirkanmaa

Vanja-kaija näki tilaisuutensa ja lehahti pakoon – Liihottanut pitkin Nokiaa kesästä asti

Sanni Harran kauluskaija on liihottanut pitkin Nokiaa kesästä asti, eikä aiokaan palata sisälinnuksi. Vaikka Vanja näyttää trooppiselta, se pärjää kylmässäkin.

Sanni Harra
Vanja-kaija näki tilaisuutensa ja lehahti pakoon – Liihottanut pitkin Nokiaa kesästä asti

Siellä Vanja istui omenapuussa. Se ei ole kuitenkaan koskaan kesyyntynyt, joten aina kun ihminen meni lähelle, se lehahti karkuun.”

Heli KeskinenAlma Media

Se oli vain sekunneista kiinni. Sanni Harra astui kesäpäivänä kotinsa ovesta ulos ja huomasi Vanja-papukaijan aikeet.

Matkahäkin ovi oli solmittu kiinni langalla, ja tuota solmua Vanja avasi määrätietoisesti nokallaan. Sanni syöksähti kohti häkkiä ja löi kädellään oven kiinni, mutta liian myöhään.

Vanja levitti siipensä ja pakeni. Nyt tuota pakoa on kulunut jo useita kuukausia.

Sanni Harra
Sanni Harran kauluskaija on liihottanut pitkin Nokiaa kesästä asti, eikä aiokaan palata sisälinnuksi

Sanni Harran kauluskaija on liihottanut pitkin Nokiaa kesästä asti, eikä aiokaan palata sisälinnuksi

Vanja on kauluskaija, joka muutti Harran perheeseen pari vuotta sitten Liedon Zoolandiasta. Mukana muutti myös sulhanen, Vilho.

Harran kotona linnuilla oli iso lintuhuone ulkovajassa. Siellä kaijat saivat lentää vapaasti.

- Mitä kauemman olen seuraillut kaijojen elämää, sen pahemmalta minusta tuntuisi pitää niitä pienissä häkeissä. Ne rakastavat lentämistä yli kaiken, Sanni kertoo.

"Sitä yritettiin kiinni haavilla ja verkkovirityksillä"

Kesällä perhe joutui hankalan tilanteen eteen. Edessä oli muutto, eikä uudessa kodissa olisi enää tilaa pitää erillistä lintuhuonetta.

Kaijoille päätettiin etsiä uudet kodit.

Vanjaa ja Vilhoa lähdettiin hakemaan Pohjanmaalta asti. Sanni Harra laittoi ne valmiiksi matkahäkkiin siurolaisen kotinsa pihaan odottamaan. Sitten Vanja pakeni.

- Ensin se lenteli tässä meidän pihapiirissä pari päivää, mutta sitten äänet hävisivät. Luulin, että petolinnut ovat tappaneet sen, Sanni kertoo.

Meni pari kuukautta. Sitten Fanni -niminen tyttö näki sinisenä hehkuvan linnun kotipihassaan Pursossa, noin 10 kilometrin päässä. Sanni lähti paikan päälle katsomaan.

- Siellä Vanja istui omenapuussa. Se ei ole kuitenkaan koskaan kesyyntynyt, joten aina kun ihminen meni lähelle, se lehahti karkuun.

Joka päivä Vanja lensi samaan omenapuuhun ruokailemaan. Sitä yritettiin kiinni haavilla ja verkkovirityksillä, mutta lintu pakeni aina.

- Fanni viritti kavereineen sille ansan häkistä, mutta älykäs kaija ei jäänyt kiinni. Olen kiitollinen tuon Fanni-tytön yrityksistä. Hän oli todella avulias ja kyselee edelleen, että olemmeko löytäneet Vanjan. Jos kaikki lapset olisivat tuollaisia, ei eläimillä olisi tulevaisuudessa mitään hätää, Sanni sanoo.

Heli Keskinen
Sanni Harra ja Venla ovat jo kuukausien ajan yrittäneet saada Vanjaa kiinni, mutta lintu näkee kaikki yritykset jo kaukaa. Sillä ei ole aikomustakaan lopettaa karkumatkaansa.

Sanni Harra ja Venla ovat jo kuukausien ajan yrittäneet saada Vanjaa kiinni, mutta lintu näkee kaikki yritykset jo kaukaa. Sillä ei ole aikomustakaan lopettaa karkumatkaansa.

Toivo kiinni saamisesta ei ole vielä sammunut

Eräänä päivänä Vanja ei enää tullutkaan tuttuun ruokapaikkaansa.

Viime viikkoina ilmoituksia sinisestä linnusta on alkanut tulla Viholasta, yli 10 kilometrin päästä edellisestä paikasta.

- Siellä se on ollut muun muassa syömässä ruusunmarjapensaissa.

Iltaisin Sanni ajaa miehensä ja 7 kuukauden ikäisen Venla -tyttären kanssa pitkin Viholaa etsimässä lintua. Toivo sen kiinni saamisesta ei ole vielä sammunut.

- Kokeilemme seuraavaksi kissaloukkua. Olisi kuitenkin kiva, jos saisimme viedä loukun jonkun pihaan. Pelkään, että tien varresta joku vie sen tai päästää linnun uudelleen vapaaksi, Sanni sanoo.

Vanja edustaa lintulajia, joka ei kylmää hätkähdä. Kauluskaijat tulevat vuoristoisesta osasta Aasiaa, jossa on pakkasiakin.

Uhkana ovat kuitenkin ruoan loppuminen ja petolinnut. Kun lehdet tippuvat, on sininen lintu suojaton.

Muista pikkulinnuista ei ole Vanjalle vaaraa.

- Päin vastoin, Vanja mitä todennäköisimmin ajaa muut pois talvisilta lintulaudoilta, Sanni nauraa.

Jos näet linnun tai voit muuten auttaa Sannia Vanjan kiinnisaamisessa, lähetä sähköpostia osoitteeseen sanni.harra@gmail.com.

Kauluskaija on 40–45 cm pitkä ja sen siipikärkiväli on noin 35 cm.

Kauluskaijan alkuperäinen esiintymisalue sijaitsee Afrikan keskiosassa Sahelin alueen eteläpuolella sekä Intian niemimaalla ja Kaakkois-Aasiassa.

Karanneet lemmikit ovat muodostaneet elinvoimaisia kaupunkipopulaatioita, Euroopassa muun muassa Isoon-Britanniaan, Belgiaan, Hollantiin, Saksaan, Ranskan Pariisiin ja Espanjan Barcelonaan. Laji on tavattu luonnossa myös Suomessa.

Lähde: www.wikipedia.fi


Kommentit (4)

  • MITÄKÖHÄN?

    Onhan tämä ”hauska” juttu mutta mitä ihmettä tapahtui viime yönä Kurussa jossa kierteli helikopteri valonheittimet päällä usean tunnin ajan matalalla herättäen ”kuolleetkin” eikä siitä ole missään lehdessä saati netin ”viranomais”sivuilla mitään tietoa.

  • Nimetön

    Ei vapaata vangita voi!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio