Pirkanmaa

Valvooko merkittävä tamperelaispoliitikko itse itseään? – Kaksoisrooli nousee nyt esiin valtuustossa

Kaupunginvaltuuston jättävä Tarja Jokinen (sd.) esittää, että kaupungin tytäryhteisön johtoon kuuluva ei saisi istua kaupunginhallituksessa tai sen jaostossa. Esimerkiksi Atanas Aleksovskilla (sd.) on tällainen kaksoisrooli.

Eriika Ahopelto
Valvooko merkittävä tamperelaispoliitikko itse itseään? – Kaksoisrooli nousee nyt esiin valtuustossa

Atanas Aleksovski (sd.) johtaa Kotilinnasäätiötä ja istuu sitä valvovissa luottamuselimissä.

Tatu AiroAamulehti

Saako Tampereen kaupungin tytäryhteisön johtoon kuuluva poliitikko istua myös kaupunginhallituksessa tai sen konsernijaostossa, joiden tehtävä on valvoa ja ohjata tytäryhteisöjä?

Tämä kysymys nousee esiin tänään Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa, kun valtuuston on määrä päättää kaupunkikonsernin tytäryhteisöjen konserniohjeesta. Tytäryhteisöjä ovat yhtiöt tai yhteisöt, joissa kaupungilla on määräysvalta.

Esimerkiksi sdp:n valtuustoryhmän uudeksi puheenjohtajaksi valittu Atanas Aleksovski on kaupungin tytäryhteisön Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja ja tytäryhteisö Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Samalla hän on varapuheenjohtaja kaupunginhallituksessa ja sen liiketoimintajaostossa eli tulevassa konsernijaostossa.

Kaupunginhallituksen ja sen liiketoimintajaoston jäsen Anneli Kivistö (sd.) puolestaan on Vilusen Rinne Oy:n ja Tampereen Vuokratalosäätiön hallituksen puheenjohtaja.

Valtuutettu Jokisen "joutsenlaulu"

Nyt kaupunginvaltuutettu Tarja Jokinen (sd.) aikoo esittää valtuuston kokouksessa tytäryhteisöjen konserniohjeeseen lisäystä, jonka mukaan tytäryhteisöjen johtoon kuuluvat henkilöt eivät voi kuulua konsernijohtoon eli kaupunginhallitukseen tai sen konsernijaostoon.

Jokisen mielestä olisi läpinäkyvää ja reilua, että tytäryhteisöjen johtoon kuuluvat henkilöt eivät voisi valvoa itse itseään kaupunginhallituksessa ja sen jaostossa. Jokinen arvioi saavansa esitykselleen kannatusta, eli siitä todennäköisesti äänestetään.

Jokinen kertoo, että hän heräsi miettimään asiaa jääviysnäkökulmasta jo neljä vuotta sitten, kun luottamuspaikkoja jaettiin. Nyt luottamuspaikkoja jaetaan parhaillaan uudelleen kuntavaalituloksen mukaisesti. Valtuuston jättävä Jokinen haluaa nostaa asian keskusteluun "joutsenlaulunaan".

–Nostan tämän vielä kerran framille, Jokinen sanoo.

Tampereella on ollut käytäntönä, että tytäryhteisöjen johtoon kuuluvat ovat jäävänneet itsensä, kun kaupunginhallituksessa tai jaostossa on käsitelty yhteisön asioita. Jokisen mukaan se ei riitä, koska kaupunginhallituksessa ja jaostossa linjataan omistajapolitiikkaa, joka koskee kaikkia tytäryhteisöjä.

Virkamies samaa mieltä

Jokinen kysyy asiaa jo valtuuston kyselytunnilla. Esityslistan mukaan Tampereen kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen vastaa Jokisen kysymykseen näin: "Haaste hyvän hallinnon toteuttamiselle tulee esiin siinä, että valmistelun, päätöksenteon ja valvonnan roolit sekä vastuut voivat sekoittua, jos konsernijohtoon kuuluva henkilö toimii myös tytäryhteisön johdossa. Hyvän hallinnon näkökulmasta keskeistä on myös se, miltä asia näyttää esimerkiksi kuntalaisen silmin." Vuojolainen vaikuttaa siten olevan samaa mieltä Jokisen kanssa.

Vuojolaisen mukaan uudessa kuntalaissa ei kuitenkaan ole estetty kaupungin konsernijohtoon kuuluvia osallistumista kaupungin tytäryhteisöjen johtoon. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) jatkaa valtuustokyselyn vastauksessa, että "konserniohjauksen tulee olla mahdollisimman läpinäkyvää ja objektiivista, jotta edes epäilyä jääviydestä ei synny."

"Lisäksi useimmat poliittiset ryhmät noudattavat jo nyt periaatteita, että konsernijohtoon kuuluva luottamushenkilö ei ole mukana kaupungin yhtiöiden johtotehtävissä", Ikonen vastaa. Hänen mukaansa konserniohjetta valmistellessa todettiin, että tätä periaatetta halutaan edistää, mutta liiketoimintajaosto päätti olla kirjaamatta konserniohjeeseen lakia tiukempaa muotoilua.

Aamulehti ei tavoittanut Kivistöä kommentoimaan omaa kaksoisrooliaan. Aleksovski ei halunnut kommentoida asiaa Aamulehden jutussa.

Muokattu 15.5.2017 klo 16.20: Lisätty tieto, että Aamulehden tavoittama Aleksovski ei halunnut kommentoida asiaa Aamulehden jutussa.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

 • Nimetön

  Ennen Pauli Ruoholahden (sd) eläköitymistä oli Aamulehdessä tuhansia euroja maksanut ”työpaikkailmoitus” johon tuli valituksi, – yllätysyllätys puoluetoveri demarileiristä.
  Eihän siinä mitään mutta miksi piti julkaista kallis ”leikkihakuilmoitus”.
  Kaupungin asuntotoimen johtopaikat on jaettu ”sulle-mulle” sopimusperiaatteella demarileirille (VTS-Aunela/KLS-Aleksovski/TVA -Niemelä) kuuluviksi.
  Sopivia vaiko päteviä ?, – kas siinäpä se kysymys.

 • Nimetön

  On turhan läheinen yhteys, Aleksovskin on syytä harkita eroamista toisesta näistä tehtävistä uskottavuuden vuoksi. Kansalaisten luottamus voi muutoin kärsiä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio