Valtuusto kokousti ennen juhannusta hillittömät kuusi tuntia: Jo aiemmin päätetystä pormestariohjelmasta keskusteltiin puolet ajasta

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Lassi Kaleva veti valtuuston kokouksessa eroa valtakunnanpolitiikkaan. Pormestariohjelmasta keskusteltiin lähes kolme tuntia, vaikka mitään keskusteltavaa ei ollut.

Timo Marttila
Valtuusto kokousti ennen juhannusta hillittömät kuusi tuntia: Jo aiemmin päätetystä pormestariohjelmasta keskusteltiin puolet ajasta

Aarne Raevaara halusi vaalin Pirkanmaan käräjäoikeuden lautamiehistä ja sen hän myös sai. Äänestys kesti yli kaksi tuntia, eikä tuonut muutosta ehdotettuun.

Aapo LaaksoAamulehti

–Viime viikolla perussuomalaiset tarjoilivat politiikan uutisviikon, jollaista ei ole nähty miesmuistiin. Emme pysty tällaista tuottamaan joka viikko ja haluamme antaa myös muille puolueille media-aikaa, viihdytti perussuomalaisten Lassi Kaleva Tampereen kaupunginvaltuustoa maanantain kokouksessa.

Kaleva pysyi ryhmäpuheenvuorossa aiempien lausuntojensa kanssa linjassa. Hänen mukaansa puolue keskittyy Tampereella paikallispolitiikkaan.

–Valtuustoryhmän valtuutetut ja varavaltuutetut ovat edelleen sitoutuneita pormestariohjelmaan.

Kiemungista taas perussuomalainen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronnut Tiina Elovaara ei ollut läsnä kokouksessa. Häntä paikkasi varavaltuutettu Terhi Kiemunki.

Elovaara ei ole vielä itse ilmoittanut jatkostaan valtuustossa, eikä perussuomalaisten ryhmä tehnyt päätöstä siitä, voiko hän pysyä ryhmässä.

Lassi Kaleva kommentoi heti hallituskriisin jälkeen, että Elovaara on tervetullut jatkamaan sitoutumattomana jäsenenä perussuomalaisten valtuustoryhmässä.

Terhi Kiemunki kertoo tuntemuksiaan hallituskriisin jäljiltä.

 

Oman selän taputtelua

Kaupunginvaltuuston kokous alkoi lähes kolmen tunnin keskustelulla Lauri Lylyn leipomasta Tampereen uudesta pormestariohjelmasta. Keskustelu oli lähes yksinomaan ohjelman sisällön eri osien kiittelyä. Pormestariohjelman kun ovat allekirjoittaneet kaikki ryhmät lukuun ottamatta Vaihtoehto Tamperetta.

–On symbolisesti merkittävää, että työllisyys ja yrittäjyys nostetaan ykkösasiaksi heti ohjelman johdannossa, sanoi kokoomuksen Petri Rajala.

Yrittäjyyden tukeminen nousi esiin muissakin kokoomuksen puheenvuoroissa. Vihreät puolestaan olivat tyytyväisiä ympäristökirjauksiin.

–Tavoite hiilineutraalista kaupungista vuoteen 2030 mennessä on kova tavoite, jonka eteen pitää tehdä päätöksiä jo tänään ja huomenna, totesi vihreiden Oras Tynkkynen.

Sosiaalidemokraattien valtuutettu ja kansanedustaja Pia Viitanen puolestaan kehui valtuuston ilmapiiriä.

–Eduskunnassa on hallituskriisin jäljiltä erikoinen tunnelma. Oli miellyttävää tulla Tampereelle, jossa päätöksentekoa tehdään yhdessä.

Aivan pelkkää omakehua puheenvuoroissa ei ollut. Kokoomuksen Matti Höyssä otti puheeksi maanalaisen asemakaavan tarpeen.

–Esimerkiksi Koskikeskuksen ja Hämpin parkin välistä yhteyttä on mietittävä ja etsittävä sellaisia kohtia, joissa voidaan parantaa paitsi henkilöauto- myös tavaraliikenteen sujuvuutta. Helsingissä Ruoholahden tunneli on hyvä, elinkeinoelämää palveleva esimerkki.

Vaihtoehto Tampereen ainoa valtuutettu Aarne Raevaara on osallistunut suunnitelman tekoon, mutta ei allekirjoittanut sitä, koska pitää ohjelman talouspuolta liian optimistisena.

–Tavallaan suunnitelmassa onkin mukana 66 ja puoli valtuutettua, totesi pormestari Lauri Lyly maratonkehumisen päätteeksi.

Painajaismainen äänestys

Eräänlaisena yhden miehen oppositiona kokouksessa esiintynyt Raevaara protestoi pariinkin otteeseen luottamustehtävien jakoa valtuustossa.

Hänen mukaansa oppositioon jääneet puolueet eivät saa osuuttaan paikanjaossa.

Raevaara ilmoitti aikovansa protestoida äänestyttämällä valtuustoa. Hän käytti oikeuttaan vaatia suljetun lippuäänestyksen Pirkanmaan käräjäoikeuden lautamiehistä. Äänestys kesti kokonaisuudessaan yli kaksi tuntia, eikä Raevaaran ehdottama Arto Lohen valinta tapahtunut.

Vaalin kesto taisi yllättää Raevaarankin, sillä lautamiesten vaalin jälkeen ei enää äänestetty.

–Joudun tuottamaan tässä pettymyksen, enkä lähde enää äänestyttämään, Raevaara totesi, kun kello läheni yhtätoista illalla.

Esityslista saatiin loppuun ja kokous päättyi viimein kello 22.54. Mittaa kokoukselle tuli lähes kuusi tuntia.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Juhannus on vasta viikonloppuna. Valtuutetun tehtävä on edustaa ei valittaa, etenkin, kun edustuksesta saa myös korvauksen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio