Vakuutuslääkärien leimaaminen puolueelliseksi kuvastaa valitettavaa tarkoituksellista asenteellisuutta

Mielipide: Janne Leinonen, Jari Honkaniemi ja Suvi Liimatainen toteavat, että vakuutuslääkärien tehtävä on toimia asiantuntijoina, kun korvauksia maksetaan oikeudenmukaisesti.

Vakuutuslääkärien leimaaminen puolueelliseksi kuvastaa valitettavaa tarkoituksellista asenteellisuutta

Kolariautoa nostetaan hinaukseen toukokuussa 2017. Kuvituskuva.

Janne Leinonen, Jari Honkaniemi, Suvi Liimatainen

Toimittaja Kari Pitkänen kirjoitti Aamulehden kolumnissaan (AL 14.7.) vakuutuslääkäreistä ja aivovammoista, perustaen näkemyksensä A-studion lähetykseen 3.7.

Vakuuttamisessa on kyse korvausten ja etuuksien maksamisesta oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Tämä on vakuutusyhtiöiden ja Kelan tärkein tehtävä.

Vakuutuslääkärien tehtävä on puolestaan toimia asiantuntijoina tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Vakuutuslääkärien leimaaminen lähtökohtaisesti puolueelliseksi kuvastaa valitettavan yleistä tietämättömyyttä tai tarkoituksellista asenteellisuutta. Korvauksia ei makseta vakuutusyhtiöiden ehtymättömistä rahasammioista, vaan viime kädessä vahingoittuneille maksettavat korvaukset peritään vakuutusmaksuina kaikilta vakuutuksenottajilta. On yhtä virheellistä jättää väärin perustein korvaamatta, kuin korvata sellaista mikä ei korvattavaksi kuulu.

Korvausvastuuseen joutuva taho aivovammatapauksissa voi olla myös yksityishenkilö tai yritys.

A-studiossa todettiin muun muassa, että aivovammapotilaat ovat joutuneet terveydenhuollossa sellaisen arvioinnin kohteeksi, johon muut lääkärit tai vakuutuslaitokset eivät ole voineet yhtyä. Aivo- ja kaularankavammojen diagnostiikassa, hoidossa ja kuntoutuksessa onkin käsityksemme mukaan jo vuosia esiintynyt ristiriitaisia käytäntöjä ja jopa epäasianmukaisuutta.

Diagnooseja on asetettu Käypä hoito -suosituksen vastaisin perustein ja vammojen vaikeusasteen on esitetty muuntuneen esimerkiksi lievästä aivovammasta erittäin vaikeaksi vammaisuudeksi. Tutkimuksissa on käytetty yksilötason diagnostiikkaan sopimattomia tai muutoin epäluotettavaksi osoitettuja menetelmiä ja diagnoosi on voinut perustua pelkästään asiakkaan subjektiivisiin tuntemuksiin ja epäspesifeihin neuropsykologisiin oireisiin.

Tämä on johtanut paitsi vältettävissä olleeseen tyytymättömyyteen vakuutusjärjestelmiä kohtaan, myös terveydenhuollon voimavarojen väärinkäyttöön ja pahimmillaan muiden sairauksien hoitamatta jäämiseen.

Korostamme kuitenkin että aivovammoista pääosan, varsinkin vaikeiden vammojen, hoito ja kuntoutus ovat toteutuneet hyvin ja aivovammapoliklinikoiden (esimerkiksi Tays) merkitys on ollut alalla keskeinen.

Lakitupaan asti

Virhetilanteissa yhtiöt voivat oikaista asian itse. Lisäksi potilailla on aina mahdollisuus maksuttomaan ja yhtiöstä riippumattomaan muutoksenhakuun. Tästä huolimatta lukuisten potilaiden korvausasioita on käsitelty tuomioistuimissa asti lakimiesten avustuksella.

Kirjoittajien mukaan on hyvin epäsuotava tilanne, jos erilaiset näkemykset vamman olemassaolosta johtavat lopulta siihen, että lääkärit kinastelevat diagnostiikan perusteista lakituvissa. Aivovamma- ja kaularankavammoista puhuttaessa ongelma juontaa alan ristiriitaisista käytännöistä.


Kommentit (34)

  • Nimetön

    Tämä on asia mihin suurin osa ihmisistä ei reagoi millään tavalla, ennen kuin kosahtaa omalle kohdalle, me esim kolareissa syytöminä vammautuneet on useasti jätetty täysin tyhjän päälle, tiedän kyllä tapauksia milloin korvaukset toimii, ne toimii silloin kun sinulla on läheiset suhteet vakuutusyhtiön isompaan johtoon, näin se menee, piiri pieni pyörii, hyvät rouvat ja herrat siellä hyörii, mistä ihmeestä ma vammautuneet saisimme apua, minäkin olen menossa oikeuteen, lakimieheni sanoi oikeudesta, se on kun lapsen takapuoli, koskaan ei tiedä mitä sieltä tulee, jos häviän, arvioitu laskuni tulee olemaan n.60 000 €, silloin menee koti myyntiin, sen jälkiseurauksien takia tulen pääsemään lehtiin.

  • Nimetön

    Valtiokonttorin ylilääkäri, vakuutusyhdistyksen puheenjohtaja, liikennevahinkolautakunnan jäsen Janne Leinonen julisti A-studiossa kesällä sodan meille vammautuneille, jos joku hyökkää kuten Leinonen, silloin on pakko puolustautua, onko Janne Leinonen puolueeton tekemissään päätöksissä Liikennevahinkolautakunnassa, jos olet syyttömänä kolarissa, sinun ensimmäinen valituspaikka ja ainut, lukuunottamatta käräjäoikeutta on liikennevahinkolautakunta, liikennevahinkolautakunnan yksi rahoittajista on pakollisia liikennevakuutuksia myyvät vakuutusyhtiöt, eduskunta nimeää liikennevahinkolautakunnan, eikö politiikkoja hävetä, 10v kipujen takia olen elänyt täydellisessä helvetissä, kipuhelvetin olen hyväksynyt, mutta Op-vakuutuksen aiheuttamaa tuplahelvettiä elämälleni en hyväksy, aivovamma, piiskaniskuvamma niskassa, koko keho täynnä hermovaurioita mihin ei vahvimmatkaan särkylääkkeet auta, siis särkylääkkeet joita syötetään esim syöpäpotilaille saattohoidossa, ei vaan auta, suomen parhaat kipuilääkärit olleet hoidossani mukana, joutuneet nostamaan kädet pystyyn, paras kipulääkäri koko Suomesta sanoi, et ole ainut, törmään näihin aina silloin tällöin, olen pahoillani en voi auttaa sinua vaikka sydämmestäni haluaisin, mitä sanoo OP-vakuutus ja liikennevahinkolautanta, ne sanoo, kolarista ei ole jäänyt mitään vammaa, sinulla on hitaasti etenevä selkärankarappeuma, mitä ei ole missään lukuisissa tutkimuksissa todettu, onko valehtelulla mitään rajaa, vakuutusyhtiöille on kansanedustajien toimesta annettu Jumalaa suurempi valta, saavat myydä pakollisia liikennevakuutuksia, mutta korvausvastuu esim. minun tapauksessa ei kuulu kenellekään, 10v kolarista, täysin tyhjän päälle jätettynä, 10v elänny omilla säästöillä, haittaluokka 14, invalidiaste 70%, ei kauhian paljon naurata, loputtomiin minulle ei kannata OP-vakuutuksen kettuilla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio