Väistyvän peruspalveluministeri Juha Rehulan takki on tyhjä: "Muuhun minulla ei ole ollut ministerinä aikaa kuin soteen"

Mauri Ratilainen
Väistyvän peruspalveluministeri Juha Rehulan takki on tyhjä: "Muuhun minulla ei ole ollut ministerinä aikaa kuin soteen"

Juha Rehula on valmiina jättämään perhe- ja peruspalveluministerin avaimet. Sote-uudistuksen tärkeät paperit on pakattu takana näkyviin laatikoihin.

Ossi Rajala

Perhe- ja peruspalveluministerin paikalta lähtevä Juha Rehula (kesk.) tunnustaa ottaneensa sote-uudistuksen liian henkilökohtaisesti. Hänen olonsa on nyt haikea ja pettynyt.

–Tunnen haikeutta ja pettymystä siitä, että tällaisessa kohdassa ollaan savotassa. Kyllä tässä on miettinyt, että mitä olisi voinut tehdä toisin? Se on kuitenkin mennyttä eikä sille voi mitään, Rehula pohtii työhuoneessaan.

Työhuoneeseen on tuotu suuri roskalaatikko, jonne Rehula on heittänyt tarpeettomaksi käyneitä papereita. Ministerin salkku vaihtaa maanantaina omistajaa.

–Vielä kaksi viikkoa sitten tuntui, että maailma olisi voinut kaatua näihin papereihin, joita olen nyt heittänyt pois, Rehula sanoo.

Työhuoneessa on myös kaksi pienempää laatikkoa, joihin ministeri on kerännyt oman historiikkinsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Työstä, joka on vetänyt Rehulan jaksamisen äärirajoille viimeisen 25 kuukauden aikana.

–Tunnustan, että olen ottanut tämän liian henkilökohtaisesti. Muistan, kuinka viime viikon kyselytunnin jälkeen Etu-Töölössä tuntematon pariskunta pysäytti minut ja sanoi, että "koita nyt jaksaa, susta näkyy, että pinna on kireällä ja olet väsynyt".

Yksinään Rehula ei ole uudistuksesta vastannut, koska politiikka on aina yhteistyötä. Rehula on kuitenkin kokenut, että vastuuta on erityisesti hänellä, uudistuksen puhemiehellä.

–Sote on minun kohtaloni, mitä se tullessaan tuokaan. Muuhun minulla ei ole ollut ministerinä aikaa kuin soteen.

Päätöksentekojärjestelmä, jossa yhteistyötä pitäisi mahdollisimman saumattomasti tehdä, ei kerää Rehulalta tässä vaiheessa ylistystä.

–Kyllä tässä on kyynisemmäksi tullut. Toivottavasti ihmisenä olen pysynyt samanlaisena omine tyhmine juttuineni.

Yhdeksi rankimmista hetkistä Rehula nostaa marraskuun alun vuonna 2015. Tuolloin hallitus sopi lähes kaatumisen partaalla sote- ja maakuntauudistuksesta. Tuloksena olivat muun muassa 18 maakuntaa ja laajempi valinnanvapaus.

–Silloin oli tehtävä päätöksiä. Marraskuun ensimmäinen viikko 2015 ei unohdu koskaan. Media seurasi tilannetta ulkopuolelta kuin Tour de Francen etappia.

Voimaa Rehula kertoo saaneensa kansalaisten kanssa käydyistä keskusteluista.

–Kävin yhden parhaimmista keskusteluista hiljattain Anttolan K-kaupan tiskien välissä. Vaimo on tottunut siihen, että kauppareissumme kestävät joskus pitkään. Ihmiset ovat kertoneet hyvin henkilökohtaisiakin asioita. Näissä keskusteluissa sanat ovat joskus loppu. Ihmisten tarinat tulevat iholle.

Juha Rehula

Hollolalainen Juha Rehula, 54, on ollut kansanedustaja vuodesta 1996 saakka.

Hän on aiemmin ollut sosiaali- ja terveysministeri vuosina 2010-2011.

Eduskunnassa Rehula on työskennellyt erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Suomen Keskustan varapuheenjohtajana hän ollut vuodesta 2012 lähtien.

Koulutukseltaan Rehula on sosionomi.

Hän on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.

Sotilasarvoltaan Rehula on kapteeni.


Kommentit (2)

  • Res.Kers.

    Epäolennaiseen keskittyy,helpolla pääsee. On kertyny paperia muillakin,monta rullaa.(ne viemärissä)
    Montako avustajaa?

  • Nimetön

    Aika kevyttä hommaa loppujen lopuksi tuo ministerin homma. Tekee vuosisadan suurinta uudistusta pari vuotta ja sitten heivaa sen uuden ministerin harteille. Vähän pienemmissä hommissa on aluksi tutustumista asioihin ja harjoitteluaikaa. Ministeri on kuitenkin heti pätevä ihan mihin vaan. Tosin sotehan on tässä vain hämäystä, kyseessä on suuri poliittinen peli vallasta. Sotea korjaillaan sitten seuraavat vuosikymmenet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio