Vaikuttajilta poikkeuksellinen vetoomus turvapaikkapolitiikasta – mukana kovia nimiä

Joel Maisalmi
Vaikuttajilta poikkeuksellinen vetoomus turvapaikkapolitiikasta – mukana kovia nimiä

Presidentti Tarja Halonen on yksi allekirjoittajista vetoomuksessa, jossa vaaditaan nykyistä humanitäärisempää turvapaikkapolitiikkaa.

Tatu AiroAamulehti

Erittäin nimekkäät yhteiskunnalliset vaikuttajat vetoavat Suomen hallitukseen ja maahanmuuttovirastoon. Allekirjoittajat kertovat olevansa erittäin huolestuneita Suomen turvapaikkapolitiikasta. Mukana vetoomuksessa ovat esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, arkkipiispa Kari Mäkinen, entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner, ministeri ja diplomaatti Jaakko Iloniemi sekä entinen europarlamentaarikko ja työministeri Tarja Cronberg. Allekirjoittajien mielestä tiukat turvapaikkasäännöt ja niiden tulkinnat eivät vastaa niitä humanitäärisiä ja inhimillisiä arvoja, jotka on kirjoittajien mukaan aina voitu yhdistää Suomeen. Kirjoittajien mukaan kielteisten turvapaikkapäätösten korkea määrä on johtanut moniin tragedioihin turvapaikkaa hakevien lasten, naisten ja miesten keskuudessa. Kirjoittajien mielestä turvapaikkapolitiikan tarkoituksena ei ole päästä eroon apua tarvitsevista ihmisistä ja pelotella muita, etteivät he uskalla saapua maahamme. Kirjoittajat vaativat, että rikkaana ja humanitäärisiä arvoja korostavana maana Suomella on varaa ja mahdollisuus käsitellä turvapaikkahakemuksia "positiivisessa hengessä".

- Vetoamme hallitukseen ja maahanmuuttovirastoon, että pakolaisia kohdeltaisiin Suomessa oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti, tekstissä sanotaan.

Aamulehti soitti allekirjoittajista Cronbergille ja ex-ministeri Ulla-Maj Wideroosille, jotka vahvistivat vetoomuksen aitouden. Vetoomuksen puuhamies on muusikko Anders Teir. Tukholman rauhantutkimuslaitoksen erityisasiantuntijana nykyisin toimiva Tarja Cronberg kertoo Aamulehdelle, että vetoomuksen tavoitteena on muuttaa Suomen turvapaikkapolitiikkaa. Hän arvioi vetoomuksella olevan vaikutusta, koska allekirjoittajissa on presidentti Halosen kaltaisia nimiä.

- Euroopan unionin pitäisi saada aikaan turvapaikkapolitiikka, jossa kaikki maat osallistuvat. Nyt Itä-Euroopan maat eivät osallistu tarpeeksi. Myös Suomella on mahdollisuus ottaa nykyistä enemmän ihmisiä, Cronberg sanoo.

Hänen mielestään ei ole oikein, että pakolaisia palautetaan Irakin ja Afganistanin kaltaisiin maihin.

- Ihmisiä palautetaan maihin, jotka eivät ole turvallisia ja joissa joutuu hengenvaaraan.

- Suomi ei ole tällä hetkellä yksi niistä maista, jotka koetaan esimerkkeinä humanitäärisistä maista.

Yhteiskunnallisen keskustelun perusteella merkittävä osa suomalaisista toivoo vetoomuksen vastaisesti yhä tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa, jopa rajoja kiinni. Mitä Cronberg vastaa tähän?

- Mielestäni jokaisen tulisi miettiä tilannetta, että joutuisi joskus itse hakemaan turvapaikkaa.

Allekirjoittajat

He ovat allekirjoittaneet vetoomuksen.

Tarja Halonen. Presidentti, entinen sosiaali-, oikeus- ja ulkoministeri (sd.).

Elisabeth Rehn. Entinen puolustusministeri (r.) ja presidenttiehdokas.

Pentti Arajärvi. Oikeustieteen tohtori, poliitikko (sd.).

Claes Andersson. Kirjailija ja psykiatri. Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja entinen kulttuuriministeri.

Tarja Cronberg. Entinen europarlamentaarikko, kansanedustaja ja työministeri (vihr.).

Jörn Donner. Kirjailija, elokuvaohjaaja, entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko (r.).

Jaakko Iloniemi. Ministeri, diplomaatti.

Kalevi Kivistö. Entinen ministeri ja skdl:n puheenjohtaja. Espoon kaupunginvaltuutettu (vas.).

Kari Mäkinen. Arkkipiispa.

Ilkka Niiniluoto. Teoreettisen filosofian professori.

Ole Norrback. Moninkertainen ministeri ja rkp:n entinen puheenjohtaja.

Jukka Paarma. Entinen arkkipiispa.

Leif Sevon. Korkeimman oikeuden entinen presidentti.

Jacob Söderman. Entinen kansanedustaja, ministeri (sd.) sekä oikeusasiamies.

John Vikström. Entinen arkkipiispa.

Ulla-Maj Wideroos. Entinen kansanedustaja ja toinen valtiovarainministeri (r.).

Lue tästä vetoomus kokonaisuudessaan

"Suomen hallitukselle ja maahanmuuttovirastolle

Olemme erittäin huolestuneita Suomen turvapaikkapolitiikan kehityksestä. Ne humanitääriset ja inhimilliset arvot, jotka on aina voitu yhdistää maahamme, eivät ole yhteensopivia nykyisten tiukkojen turvapaikkasääntöjen ja niiden hyvin kapea-alaisten tulkintojen kanssa.

Kielteisten turvapaikkapäätösten osuus on Suomessa paljon korkeampi kuin muissa vastaavissa maissa, mikä on johtanut moniin tragedioihin turvapaikkaa hakevien lasten, naisten ja miesten keskuudessa.

Turvapaikkapolitiikan tarkoituksena on inhimillisyyttä ja empatiaa osoittaen tukea ja auttaa hätää kärsiviä ihmisiä. Sen tarkoituksena ei ole päästä eroon apua tarvitsevista ihmisistä ja pelotella muita, etteivät he uskalla saapua maahamme.

Suomi on ratifioinut YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ja sitä täydentävät kansainväliset ihmisoikeussopimukset, joita on mm. lapsen oikeuksien sopimus, ja niitä on noudatettava.

Rikkaana ja humanitäärisiä arvoja korostavana maana meillä on varaa ja mahdollisuus käsitellä positiivisessa hengessä Suomeen hakeutuvien pakolaisten turvapaikkahakemukset, joita on kuitenkin suhteellisen vähän. Lisäksi kokemus on osoittanut, että maahanmuuttajista on pitkällä tähtäimellä maallemme taloudellista etua.

Vetoamme hallitukseen ja maahanmuuttovirastoon, että pakolaisia kohdeltaisiin Suomessa oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti."


Kommentit (57)

  • Ritu

    Turvapaikan myöntämisellä ei ole mitään tekemistä hakijan varallisuuden kanssa, vaan turvapaikka tarjoaa nimensä mukaisesti turvaa ihmisille, joilla on syytä pelätä vainoa. Maahanmuuttoviraston sivuilla turvapaikan antamisen perusteista sanotaan seuraavasti:

    ”Sinulle annetaan turvapaikka, jos oleskelet kotimaasi tai pysyvän asuinmaasi ulkopuolella siitä syystä, että sinulla on perusteltu syy pelätä siellä vainoa. Vainon syyn tulee olla alkuperä, uskonto, kansallisuus, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen tai poliittinen mielipide. Lisäksi edellytetään, että olet pelkosi vuoksi haluton turvautumaan kyseisen valtion suojeluun.”

    Monilta kommentoijilta menevät nyt puurot ja vellit sekaisin.

  • Lomapakolainen ...

    Pitäis laittaa suomalaisille lomamatkustuskielto … Lomat vietettävä Suomessa, jotta rahat jää oman maan kansantalouteen. Niistä kertyneet verotulot ”korvamerkitä” kotimaan vähäosaisille ja köyhille, joilla ei koskaan mahdollisuutta matkustaa ulkomaille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio