Pirkanmaa

Vaaratilanteen aiheuttaneesta lennokista rikosilmoitus – "Pienikin törmäys voi aiheuttaa kopterin maahansyöksyn"

Suomessa lennokeiden ja helikoptereiden yhteentörmäystä ei ole vielä sattunut. Ammattilaiset pitävät varomattomia drone-lennättäjiä kuitenkin merkittävänä uhkana lentoturvallisuudelle.

Riina Rinne
Vaaratilanteen aiheuttaneesta lennokista rikosilmoitus – "Pienikin törmäys voi aiheuttaa kopterin maahansyöksyn"

Lääkintähelikopteri lähdössä matkaan Pirkkalasta. Kuvituskuva.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Sisä-Suomen poliisilaitos on kirjannut omatoimisesti rikosilmoituksen drone-lennokista, joka oli lähellä törmätä FinnHEMSin lääkintähelikopteriin kanssa viime sunnuntaina Pirkkalassa. Lennokkia lennätettiin säädösten vastaisesti yli 400 metrin korkeudessa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ilmoitti jo aiemmin tekevänsä poliisille tutkintapyynnön kolmesta miehittämättömän lennokin aiheuttamasta vaaratilanteesta, jotka sattuivat Vantaalla, Pirkkalassa ja Levillä.

Trafin mukaan lennokkia ei saa lennättää yli 50 metrin korkeudessa valvotussa ilmatilassa tai lähellä lentokenttää. Ilman erillistä poikkeuslupaa tai ilmatilavarausta lennokin saa lennättää korkeintaan 150 metriin. Trafi on julkaissut ohjeet lennokkien lennättämisestä.

Katso video lääkintähelikopterin ja lennokin pelottavasta kohtaamisesta:

 

"Yksikin hallitsematon riski on kriittinen"

Yhä suositumpien lennokkien käyttö huolestuttaa jo ammattilaisia, sillä läheltä piti -tilanteet yleistyvät nopeasti. FinnHEMSin lento- ja laatutoiminnan asiantuntija Tuomas Suominen kirjoittaa blogissa, että lennokkien aiheuttamat vaaratilanteet sekä niin ikään viime vuosina yleistyneet laserhäirintätapaukset edustavat riskejä, joita lentäjä ja lentoyhtiö eivät pysty ennakoimaan.

– Euroopan lentoturvallisuusviraston mukaan läheltä piti -tilanteet ilmailuliikenteessä viisinkertaistuivat vuonna 2016 edellisvuoteen verrattuna. Kyse on suurimmasta HEMS-lentotoimintaan kohdistuvasta uhasta tällä hetkellä. Yhtäkkiä eteen ilmestyvää pientä kuvauskopteria tai silmät sokaisevaa laseria ei voi mitenkään hallita, Suominen kirjoittaa.

– Pirkkalan tapaus on kuluvan vuoden ensimmäinen, mutta viimeisen vuoden aikana on kirjattu useita vastaavanlaisia tilanteita.

Suomisen mukaan drone-lennättäjien varomattomuus voi heikentää paitsi lento- myös potilasturvallisuutta, sillä se tuo miehistölle epävarmuuden tunteen ja ylimääräisen työkuorman.

– Yksikin hallitsematon riski toiminnassamme on kriittinen. Pienikin yllättävä yhteentörmäys voi aiheuttaa kopterin hallinnan menetyksen ja pahimmillaan maahansyöksyn.

Euroopan lentoturvallisuusviraston tuoreessa asetusluonnoksessa lennokkien harrastekäyttöön esitetään tiukennuksia esimerkiksi laitteiden rekisteröintiin, ikärajoituksiin ja pätevyyden osoittamiseen.

Suominen näkee, että ongelman voisivat ratkaista myös lennokkeihin asennettavat transponderit, jolloin helikopterin järjestelmät pystyisivät varoittamaan lentäjää lähestyvästä dronesta.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Jos helikopteri syöksyy maahan heti kun lennokki törmää siihen, niin helikopterit pitää lailla kieltää ja heti. Sehän syöksyy maahan välittömästi myös lintutörmäksen seurauksena, joka tekee helikopterista tosi vaarallisen. Onneksi helikopterin ja linnun törmäyksiä ei ole Suomessa vielä tapahtunut, mutta ihme olisi, jos sellaisilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

  • Nimetön

    Sanoisin että kerrankin poliisi tekee jotain järkevää tutkintaa ihan oma-alotteisesti!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet