Kaikki kuusi oppositiopuoluetta esittivät hallitukselle epäluottamusta – "Tämä oli vaihtoehto, jolla ei ollut vaihtoehtoa"

Opposition jo ennakkoon ryöpyttämä uusi hallituspohja joutui maanantaina eduskunnan käsittelyyn. Aamulehti seurasi pääministerin selvitystä.

Pete Anikari
Kaikki kuusi oppositiopuoluetta esittivät hallitukselle epäluottamusta – "Tämä oli vaihtoehto, jolla ei ollut vaihtoehtoa"

Juha Sipilän hallituspohja on muuttumassa perussuomalaisten jakaantumisen vuoksi.

STT, Sakari IlkkaHelsinki

13.26: Kaikki kuusi oppositioryhmää esittivät siis tänään hallitukselle epäluottamusta. Vihreät, vasemmistoliitto, rkp ja kristillisdemokraatit yhtyivät sdp:n esitykseen. Perussuomalaiset tekivät oman esityksensä. Eduskunnan on määrä äänestää hallituksen luottamuksesta huomenna tiistaina. Aamulehti päättää liveseurantansa tähän.

13.23: Essayah: Olisi maan etu, jotta tulevat vuodet mentäisiin ilman hallituskriisejä. Kristillisdemokraatit eivät koe luottamusta hallituksen toimintaan ja ohjelmaan. Myös kd yhtyy sdp:n epäluottamuslauseeseen.

13.20: Essayahin mukaan uusi hallitus on heikko, ja perussuomalaisten hajoaminen tulee sitä vielä myöhemminkin ravistelemaan. Essayah epäilee, pystyykö hallitus keskittymään politiikan tekemiseen. Siksi oppositio on otettava avuksi esimerkiksi sote-uudistuksessa.

13.17: Kristillisdemokraattien Sari Essayah: Tilanne on poikkeuksellinen, joten viisainta olisi ollut käynnistää parlamentaarinen prosessi uuden hallituksen muodostamiseksi.

13.15: Rkp yhtyy sdp:n esittämään epäluottamuslauseeseen. Henriksson on pettynyt siihen, että perussuomalaisista loikanneiden annettiin jatkamaan hallituksessa.

13.12: Rkp:n Anna-Maja Henriksson penää hallitukselta rehellisyyttä. Hän kysyy Sipilältä, milloin tämä todellisuudessa sai tietää Soinin varasuunnitelmasta. Hallituksen kokoonpanon vaihdoksessa oltiin Henrikssonin mukaan valmiita hylkäämään totuus poliittisten päämäärien vuoksi.

13.09: Nyt vihreät ja vasemmistoliitto ovat yhtyneet sdp:n esittämään epäluottamuslauseeseen. Myös perussuomalaiset esittivät epäluottamusta hallitukselle.

13.08: Andersson: Timo Soinille ei ollut ongelma tehdä puolueessaan yhteistyötä Halla-ahon kanssa, niin kauan kuin Soini oli puheenjohtaja. Andersson muistuttaa, että hallituksessa istuu nyt viiden ministerinsalkun voimin ryhmä, joka sai vaaleissa vain 5,4 prosenttia annetuista äänistä.

13.05: Vasemmistoliiton Li Andersson aloittaa puheenvuoronsa kritisoimalla hallituksen talouspolitiikkaa. Hän harmittelee sitä, kuinka kyynisen kuvan hallituksen toiminta antaa politiikasta.

13.02: Huhtasaari huomauttaa, että ministereiden oltava rehellisiksi tunnettuja kansalaisia. Hän viittaa Lännen Median uutisointiin, jossa paljastettiin hallituksen kulisseissa tekemiä suunnitelmia perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen varalle. Huhtasaari irvailee ja toivottaa Sampo Terholle ja kumppaneille mukavia päiviä hallitukseen. "Parempi olla kiltisti, jotta ministeriauto odottaa huomennakin."

12.58: Huhtasaari: Hallituksessa Uusi vaihtoehto saa siunata "kokoomuksen soten, keskustan maakunnat ja veläpä harppauksen kohti liittovaltiota".

12.56: "Härski näytelmä", valittelee Huhtasaari. Hänen mukaansa Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenten lisäksi hurskasteluun on yhtynyt myös muun muassa tasavallan presidentti.

12.55: Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitää Laura Huhtasaari.

12.55: Vihreä eduskuntaryhmä yhtyy sdp:n esittämään epäluottamuslauseeseen.

12.54: Aalto: Toivon, että Uusi vaihtoehto tekee näkyvästi työtä rasismin kitkemisen hyväksi. Muutoin mikään ei muutu.

12.51: Aalto toivoo, että hallituksessa viime aikoina yleinen puhe arvoista näkyisi myös talouspolitiikassa. Se on ollut hänen mukaansa heikkoja kurittavaa.

12.49: Aalto: Monet ovat pettyneitä siihen, miltä politiikka nykyään näyttää. Viime viikkona se ei näyttänyt hyvältä.

12.48: Seuraavaksi taas opposition vuoro. Puhujanpönttöön vihreiden tuore puheenjohtaja Touko Aalto.

12.47: Elo: Tämä oli vaihtoehto, jolla ei ollut vaihtoehtoa. Vastuullisina kansanedustajina meillä ei ollut mahdollisuutta jäädä ikuiseksi oppositiopuolueeksi.

12.46: Elo: Pakolaiskiintiö ei nouse. EU-politiikan suhteen pelaamme niillä korteilla, mitä on.

12.44: Elo korostaa keskustan ja kokoomuksen tavoin hyviä talousuutisia.

12.42: Nyt puhuu Siniseksi tulevaisuudeksi itsensä tänään nimenneen perussuomalaisista loikanneiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. "Setelit menivät, mutta selkäranka pysyi." Muistuttaa, että perussuomalaisetkin pitivät hallitusohjelmaa hyvänä vielä viime maanantaina.

12.40: Sdp esittää epäluottamuslauseen hallitukselle. Lindtman kritisoi, että tapa jolla hallitus koottiin ei noudattele kansanvaltaisen demokratian periaatteita.

12.39: Lindtman vaatii uusia vaaleja. "Haluamme hallituksen, jossa edustettujen puolueiden asema perustuu kansan vaaleissa antamaan tukeen." Piikki kohdistuu perussuomalaisista irtautuneeseen ryhmään.

12.37: Lindtman nostaa esille Lännen Median jutun, jossa oikeustieteen professori Juha Lavapuro pitää ongelmallisena, että hallituskriisi ratkottiin ilman oikeuskansleria.

12.35: Nyt puhuu oppositio. Sdp:n Antti Lindtman: Hallitus päätti jatkaa, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Tässä pelissä osalla pelaajista taisi olla merkatut kortit.

12.31: Jokinen: EU on Suomelle taloudellisesti tärkeä ja turvallisuuden tae.

12.29: Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen: Hallituksen talouspolitiikka ja maailmantalouden virkoaminen ovat saaneet Suomen rattaat pyörimään. Nyt näkyy hänen mukaansa kuitenkin vauhtisokeutta, koska muun muassa palkkoihin vaaditaan korotuksia.

12.24: Kaikkonen muistuttaa, että uudellakin hallituspohjalla on eduskunnassa kansalta saatu enemmistö. Hän kiittelee Sipilän johtajuutta hallituskriisin hoitamisessa.

12.23: Kaikkonen: Suomen talous kasvaa jopa nopeammin kuin Ruotsin, ja se tuntuu hyvältä. Kaikkonen korostaa kuitenkin uudistusten tarpeellisuutta. Esimerkiksi sosiaaliturvasta tehtävä kannustavampi ja yksinkertaisempi.

12.20: Keskusta perustelee hallituksen jatkoa keskeneräisillä uudistuksilla, esimerkiksi sote- ja maakunta-uudistuksella. Kaikkosen mukaan keskustan linja maahanmuutossa ei ole "rajat kiinni" mutta ei myöskään "tervetuloa kaikki". Aikamme suurimpia haasteita on Kaikkosen mukaan keskustella maahanmuuttoasioista asiallisesti.

12.18: Seuraavaksi keskustan eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron pitää Antti Kaikkonen.

12.16: Sipilä: Käsillä ei ole valtioneuvoston kokoonpanon merkittävä muutos eikä tilanne, jossa tarvittaisiin uudet vaalit. Kuitenkin hallituksen on perusteltua antaa luottamuksensa eduskunnan arvioitavaksi. Tarvittaessa voidaan äänestää hallituksen luottamuksesta.

12.14: Sipilä: EU-jäsenyys kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön. Unionia kuitenkin kehitettävä, esimerkiksi yhteistä puolustuspolitiikkaa.

12.07: Pääministeri Juha Sipilä pitää ensimmäisen puheenvuoro. Jatkaminen Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa olisi hänen mukaansa riskeerannut etenkin EU-politiikan ja maahanmuuttopolitiikan. Lisäksi Sipilä toistaa jo aiemmin kerrottua viestiä eroista perussuomalaisten ja muiden hallituspuolueiden arvoista.

Uutta hallituspohjaa kritisoitu jo valmiiksi

Eduskunta käsittelee tänään kello 12 alkaen valtioneuvoston tiedonantoa hallituspohjan muutoksesta. Käsittelyn jälkeen eduskunta mahdollisesti äänestää hallituksen luottamuksesta.

Hallitus aikoo jatkaa entisillä ministereillä, vaikka hallituspuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi viime viikolla kahtia. Kaksikymmentä kansanedustajaa lähti puolueesta ja perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän. Lähtijöiden joukossa ovat kaikki entiset perussuomalaisten ministerit.

Oppositio on kritisoinut tiukasti Uuden vaihtoehdon nousua hallitukseen. Ryhmän kansanedustajia on arvosteltu arvojen myymisestä.

– Sen ainoa tehtävä on [pääministeri Juha] Sipilän kainalosauvana viedä maakunta- ja sote-uudistukset läpi sekä turvata ex-puheenjohtaja [Timo] Soinin hillotolppa ulkoministerinä loppuvaalikaudeksi, sivalsi SDP:n Johanna Ojala-Niemelä eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Kikkailua ja valtapeliä

Oppositio tivasi torstaina kyselytunnilla perussuomalaisista lähteneeltä kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terholta (uv.) muun muassa, voivatko kansalaiset luottaa hallitukseen, koska sen muodostamista edelsi "kova poliittinen peli". Terho väisti kysymykset hallituksen luottamuksesta ja kertoi, että luottamuksesta äänestetään sen jälkeen, kun hallitus on tehnyt tiedonannon hallituspohjan muutoksesta.

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on sanonut, että Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkaa täysin perinnettä, joka Sipilällä ja hallituksella perussuomalaiset mukaan lukien on tähän asti ollut. Köyhien kurjistaminen ja rikkaiden rikastuttaminen vain jatkuu, jos Uusi vaihtoehto -ryhmä kuuluu hallitukseen, Rinne sanoo.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on sanonut, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon ja keskustan puheenjohtaja Sipilän toiminta hallituksen muodostamisessa näyttää opportunismilta eikä arvojohtajuudelta. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolestaan sanoi viime viikolla, että hallitusnäytelmästä saa sen vaikutelman, että käsikirjoitus oli laadittu jo etukäteen.

– On saatu olla mukana näytelmässä, joka hieman vaikuttaa siltä, että jotkut tiesivät etukäteen, että näin tässä kuitenkin loppumetreillä aiotaan tehdä.

Kokoomusedustaja hämmästelee salkkujakoa

Napinaa on kuulunut myös hallituspuolue kokoomuksen riveistä. Puolueen kansanedustaja Harry Harkimo hämmästeli eilen uuden hallituksen salkkujakoa Savon Sanomien julkaisemassa blogikirjoituksessaan .

–  Syntyneellä uudella ”puolueella” on sama määrä ministereitä kuin ennen, vaikka kansanedustajien määrä melkein puolittui. Jos kuvittelemme, että Uusi vaihtoehto saisi vaaleissa puolet perussuomalaisille gallupeissa luvatuista ääniosuuksista, sillä olisi 8–10 kansanedustajaa – melkein joka toinen ministerinä!, Harkimo kirjoitti.

Harkimon mukaan ministerijaon taustalla on "diili", josta ovat päättäneet kokoomusjohtaja Orpo ja hänen avustajansa. Harkimon mielestä eduskuntaryhmällä ei ole ylipäätään valtaa päätöksenteossa.


Lue myös nämä


Kommentit (26)

  • Nimetön

    Hyvää viihdettä kuunnella PS:n puheenjohtajaehdokkaiden ennen puoluekokousta annettamia haastatteluja. Kysyttäessä suoraan huhuista 20 edustajan loikkauksesta, ne kiistettiin, vannottiin hallitusohjelman noudattamisen nimiin eikä merkittävää linjaeroa ehdokkaiden välillä löytynyt.
    Mahdolliselle puolueen hajoamiselle naurettiin.

    Koko ajan vain vahvemmin näyttää siltä, että suunnitelmat väärän puoluejohdon valinnan varalta olivat valmiina hyvissä ennen puoluekokousta ja hallituskriisi lentonäytöksineen ja saunan lämmittämisineen pelkkää teatteria.

  • Nimetön

    Nää punavehreiden itkupotkuraivarijutut sais jo loppua. Olisihan se ollut upeaa nähdä Li A:n ja Ville N:n ilme sillä hetkellä kun he kuulivat, että hallitus ei todellakaan hajoa, mutta voisi noi jo lopettaa lapselliset leikkinsä vaahto suupielistä valuvine puheineen ja internetosoitenokkeluuksineen – kasvakaa aikuisiksi!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio