Terveys

Uusi tutkimus antaa vahvaa näyttöä: Lihavuus lisää näiden 11 syövän riskiä

Pekka Saarinen
Uusi tutkimus antaa vahvaa näyttöä: Lihavuus lisää näiden 11 syövän riskiä

Jos naisen vyötärönympärys ylittää 90 senttimetriä tai miehen vyötärönympärys sata senttimetriä, hänet luokitellaan vyötärölihavaksi.

Kati KalliosaariAamulehti

Lihavuuteen liittyvästä syöpäriskistä on saatu uutta näyttöä.

Arvostetussa englantilaisessa lääketieteen julkaisussa British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan lihavuus suurentaa ainakin seuraavien 11:n syövän riskiä: ruokatorven adenokarsinooma, multippeli myelooma, mahansuun sekä paksu- ja peräsuolen syöpä, sappiteiden syöpä, haimasyöpä, rintasyöpä, kohdun limakalvon syöpä, munasarjasyöpä ja munuaissyöpä.

Lihavuuden yhteys muihinkin syöpiin on tutkimuksen mukaan mahdollista, mutta epävarmaa. BMJ:n katsauksessa on tarkasteltu 204 meta-analyysia ja tehty niistä yhteenveto.

Aihetta käsitellään myös BMJ:n pääkirjoituksessa. Tuloksia pidetään niin kiistattomina, että lihavuuden ehkäiseminen on aika ottaa vakavasti ja ryhtyä toimeen. Katse kohdistuu etenkin perusterveydenhuoltoon ja siellä työskenteleviin lääkäreihin.

Yli puolet suomalaisista aikuisista on vähintään ylipainoisia. Joka viides voidaan luokitella lihavaksi.

Eurooppalaisessa vertailussa suomalaisten lihavuus on hieman keskitasoa yleisempää, mutta harvinaisempaa kuin Etelä-Euroopassa tai Iso-Britanniassa.

Tutkimuksen tuloksista kertoi Suomessa ensimmäisenä Potilaan lääkärilehti.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio