Uuden materiaalin läpimurto on lähellä: Ristiinliimatut massiivipuulevyt kisaavat hirsien kanssa

Nina Susi
Uuden materiaalin läpimurto on lähellä: Ristiinliimatut massiivipuulevyt kisaavat hirsien kanssa

Kemiin valmistunut CLT-Koetalo rakennettiin puurakentamisen tutkimusympäristöksi. Tältä talo näytti tammikuussa.

Jussi Saarela

Ristiinliimattujen massiivipuulevyjen eli CLT-levyjen läpimurto voi olla lähellä. Niiden käyttäminen on jo yleisempää kuin vielä pari vuotta sitten.

- CLT:n käyttö on vielä aika vähäistä, mutta sen käyttö on lisääntynyt 1–2 vuodessa mielestäni paljonkin. CLT on hyvä tuote, oululaisen Alt Arkkitehdit Oy:n arkkitehti Antti Karsikas kertoo.

CLT:n hyviä puolia ovat Karsikkaan mukaan ekologisuus, pinnan kauneus ja hyvä valmiusaste, nopea ja kevyellä kalustolla onnistuva rakentaminen sekä hirsirakentamista nykyaikaisempi tekniikkaa.

Cross Laminated Timber (CLT) koostuu nimensä mukaisesti ristiinliimatuista lautakerroksista.

Kerroksia on useita, tavallisimmin kolme tai viisi. Näin muodostuu hyvin paloa kestävä, erittäin luja ja jäykkä ja ominaisuuksiinsa nähden kevyt rakennuslevy.

Alt Arkkitehdit on mukana Kuhmon Tuupalan uuden puukoulun rakentamisen suunnittelussa. Koulun runkomateriaalina käytettävät CLT-elementit tekee paikkakunnalla hiljattain aloittanut Crosslam Kuhmo Oy.

Crosslam Kuhmon toimitusjohtaja Juha Virta sanoo, että tehdas toimittaa ensi syksynä valmistuvaan puukouluun kaikkiaan noin 5 300 neliömetrin edestä CLT-elementtejä kantavaksi runkomateriaaliksi.

CLT:llä on Virran mukaan paljon hyviä puolia.

- Kun puuta liimataan ristiin, siitä syntyy stabiili, jäykkä, hyvin kantava rakenne ja painumisongelmaa ei ole.

Tehdas toimittaa nyt talvella myös kahteen kerrostalokohteeseen Tampereelle CLT-elementtejä runsaasti. Viime vuonna Crosslam toimitti kymmenkuntaan omakotitaloon elementit. Tehtaalle on hyvin töitä tarjolla.

- Markkina on viimeisen vuoden aikana virkistynyt aivan merkittävästi.

Rovaniemi suunnittelee ekologista hirsi- ja puutaloaluetta Pöykkölän Metsäruusun alueelle. Kaupunki aikoo tehdä yhteistyötä vielä suunnitteluasteella olevassa hankkeessa Oulun yliopiston kanssa.

Arkkitehtuurin tiedekunnan professorin Janne Pihlajaniemen mielestä alueen taloissa voisi käyttää myös CLT-rakenteisia osia.

Hänen mukaansa hirren ja CLT:n ero on teknisessä mielessä oikeastaan aika pieni, sillä sekä lamellihirsiä että CLT-elementtejä tehdään liimaamalla yhteen puuta.

- Jotkut hirsifirmoista ovat kehittäneet muun muassa painumattomia hirsiä, joissa ydin on CLT:tä.

Hirsitaloteollisuuden tekniikka on Pihlajaniemen mukaan tietyllä tavalla samansuuntaista kuin CLT-teollisuudella ja ne voisivat saavuttaa yhdessä synergiaetuja.

Yhdessä talossa voi käyttää hänen mukaansa monenlaisiakin rakenteita, jotka voivat yhdessä muodostaa hienon kokonaisuuden.

Puutuoteteollisuuden iso toimija PRT-Forest-konserni käyttää toimitusjohtaja Mika Rytkyn mukaan konsernin pientaloteollisuudessa CLT:tä vähän mutta puukerrostalojen osien valmistuksessa enemmän.

Rakennusliike M. Kurtti Oy suunnitteli CLT-elementtien käyttämistä Kemin Ruutinpuiston rakennushankkeen tulevien tornitalojen parvekkeiden teossa, mutta ei saanut paloviranomaisilta hyväksyntää suunnitelmalle.

Rakennusyritys teki koeluonteisesti puukerrostalon aikanaan, mutta toimitusjohtaja Mikko Kurtin mukaan sellaisen tekeminen ei ole kannattavaa.

- Palomääräysten vaatima sprinklaus aiheuttaa niin kovan lisäkustannuksen, että se ei ole taloudellisesti järkevää toimintaa.

Kemin puuta etelän mökkiin

Jussi Saarela Kemissä ammattiopisto Lappialla on osaamista ja hyvät laitteet CLT-elementtien valmistamista varten.

Sauli Paloniityllä on tekeillä Lappian oppilastyönä valmistamista CLT-elementeistä mökki Hämeenlinnan Tuulokseen, jossa hänen vaimonsa Anne Paloniitty vuokraa eri materiaaleista tehtyjä mökkejä.

Rakennusfysiikkaa paljon tutkinutta miestä kiinnostaa uudenlainen rakennusmateriaali ja sen testaaminen.

- Puu on rakennusfysikaalisilta ominaisuuksiltaan yliveto. Mikään muu ei ole yhtä fiksu materiaali kuin puu. Siinä on yhdistetty kaikki hyvät ominaisuudet, Sauli Paloniitty sanoo.

- Hirsitalohan on tunnetusti terveellinen, turvallinen ja toimiva. CLT-talo on kuin jalostettu hirsitalo. Hirsitaloon verrattuna CLT-talo on ilmatiiviimpi ja modernimpi, hän jatkaa.

65-neliöisen mökin CLT-elementit ovat sekä rakennuksen ulko- että sisäseinissä näkyvissä. Rakennuksen ulkopinta on käsitelty vain rautaoksidilla ja sisäpinta puuöljyllä.

Paloniityt aikovat rakentaa myöhemmin mökkikylän päärakennuksen CLT-tekniikalla.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

 • Toinenkin lisäinformaatiota kaipaava

  Anteeksi virhe, Pekka Puuseppä olikin Mikko Puuseppä, mutta pointti lienee tuli selväksi.

 • Toinenkin lisäinformaatiota kaipaava

  Mielestäni ”lisäinformaatiota kaipaavan” kysymykset olivat ihan aiheellisia ja ainakin fiksumpia kuin Pekka Puusepän vastaukset!
  1. Erittyykö liimasta terveydelle haitallisia ainesosia?
  Liima perustuu todennäköisesti johonkin pvc tai polyuretaaniyhdisteeseen, en lähtisi syömään tätä ja terveellisyys jää tulevien polvien nähtäväksi.
  2. Huonontavatko liimapinnat rakenteen kosteuskäyttäytymistä verrattuna massiivipuurakenteeseen?
  Eiköhän tässä kysymyksessä nyt haettu liimapuun kosteusteknisiä ominaisuuksia, kuten höyrynläpäisevyyttä tai vesihöyryn osapaineen tasaamiskykyä, joka on olennaista rakenteiden kuivumisen ja ns ”hengittämisen” kannalta, joka on ylivoimainen perinteisissä massiivipuuhirsissä.. Itse ainakin epäilen vahvasti miten muoviyhdisteliimat reagoivat vesihöyrynpaineen tasaamiseen kylmien ja lämpimien pintojen välillä. Sitä suurempi epäilys mitä ”säänkestävämpiä” liimat ovat. Asiallinen kysymys, osaako joku jo tieteellisesti vastata tähän?
  3. Kestäähän liima varmasti rakenteille kohdistuvat voimat, mutta olennaista onkin, miten liimat kestävät aikaa ja suomalaisia suht äärimmäisiä olosuhteita. Onko olemassa jo tutkimustietoa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio