Unelmakoti Italiassa

Unelmakoti Italiassa: Käärme luikerteli häkkiin ja popsi pikkulinnut - Näin italialaiset selvittivät tilanteen

Kolumni: Pastore vacca luikerteli Rossanan lintuhäkkiin ja söi kahdeksasta linnusta seitsemän.

-
Unelmakoti Italiassa: Käärme luikerteli häkkiin ja popsi pikkulinnut - Näin italialaiset selvittivät tilanteen
Minna Lymi

Aamukahvit puutarhassa tyssäsivät siihen, kun puhelin soi. Rossana tarvitsi apua.

Rossanan ja Toninon koirien pihatossa olevaan lintuhäkkiin oli yöllä luikerrellut käärme. Se oli syönyt kahdeksasta linnusta seitsemän. Nyt se makoili häkin nurkassa ja katseli laiskasti sitä yhtä ainoaa pikkulintua, joka oli jotenkin selviytynyt aamuun.

Koska Tonino ei ollut kotona, Rossana oli päättänyt soittaa meille.

Vedimme saappaat jalkaan, sieppasimme cantinasta lapion ja haravan ja hölkkäsimme alakylälle.

Häkissä lekotteleva käärme voi paksusti. Sen vatsassa pullotti kuolleiden pikkulintujen ketju. Tunkeutuja ei näyttänyt kyyltä, mutta Rossanakaan ei tiennyt, oliko se myrkkykäärme vai ei.

Sen Rossana tiesi, että käärme olisi joka tapauksessa hoideltava hengiltä. Jos jättäisimme sen eloon, se palaisi eli hotkisi pihaton muutkin pikkueläimet. Sitä emme halunneet, vaikka kukaan meistä ei varsinaisesti ilahtunut tappoajatuksesta.

Minna Lymi
Kylällä kerrotaan, että pastore vaccat viihtyvät laitumilla ja saattavat juoda maitoa suoraan lehmän utareista. Pitäisikö uskoa?

Kylällä kerrotaan, että pastore vaccat viihtyvät laitumilla ja saattavat juoda maitoa suoraan lehmän utareista. Pitäisikö uskoa?

Mutta millä saisimme käärmeen ulos niin, ettei se purisi ketään tai pääsisi karkuun? Häkin oviaukko oli niin pieni, ettei lapiosta ja haravasta ollut apua.

Tarvittiin lisää väkeä ja käärmeosaamista. Rossana tarttui taas puhelimeen.

Seisoimme Mikon kanssa hiljaa ja vahdimme, ettei ruokalevoltaan havahtunut matelija pääsisi karkuun - tai sieppaisi häkin ylänurkassa räpistelevää, hätääntynyttä pikkulintua.

–Metsästäjän poika tulee ilmakiväärin kanssa, huokasi Rossana.

–Ilmakiväärin? Ruvetaanko täällä ampumaan, äimistyin.

–Eivätköhän metsästäjä ja sen poika tiedä, miten tuo täytyy hoitaa, toppuutteli Mikko.

Samalla hetkellä pihaton viereen ajoi harmaa pikkuauto, josta nousi metsästäjän poika Marco.

Olin niin niin niin toivonut, että Vaarin käärmejutut olisivat vain juttuja. Vaari nimittäin huuteli jo toukokuussa, että saappaat jalkaan ja ovet kiinni Minni, sillä vastaan saattaa tulla kyy tai pastore vacca.

Olin niin niin niin toivonut, että kädet levällään pastore vaccasta vaahtoava Vaari kertoisi kalavaleita - koska hei, mehän olemme Euroopassa, missä käärmeet EIVÄT lekottele puissa EIVÄTKÄ kasva kaksimetrisiksi EIVÄTKÄ popsi kissan- tai koiranpentuja, kaneja tai lintuja.

–Nuori pastore vacca, nyökkäsi häkille ennättänyt Marco.

–Nuori! Sehän on melkein 1,5 metriä pitkä, parahdin.

Marco lähti hakemaan ilmakivääriä. Me muut katselimme käärmettä, joka yritti ulos häkistä. Yritykset tyrehtyivät muhkeaan vatsaan.

Mikko näpräsi puhelinta ja kertoi, että pastore vaccat eivät ole myrkyllisiä, mutta ne voivat kasvaa jopa 2,5 metrisiksi.

Rossana nyökkäsi: hänen isänsä taloon oli kuusi vuotta sitten luikerrellut ikkunasta pastore vacca, joka oli pitänyt kuljettaa pois kottikärryillä, koska kukaan ei ollut jaksanut kantaa sitä.

–Kaadoimme sitten sen greippipuun, jonka latvasta käärme oli päässyt taloon, ja laitoimme verkot ikkunoihin.

Päätin, että Dianan veljesten rautakaupan verkkomyynti kasvaisi pikapuoliin.

Harmaa pikkuauto palasi ja toi mukanaan Marcon lisäksi ilmakiväärin ja metsästäjäisä Mauron. Väistimme siistiin riviin pihaton reunalle, kun Marco asettui lintuhäkin taakse, työnsi ilmakiväärin suun häkin reikään ja painoi liipasinta.

Mauro avasi häkin oven ja pudotti kuolleen käärmeen haravalla maahan. Siinä maassa se näytti kovin pieneltä.

–Pitäisikö se avata? Jos vaikka linnut olisivat vielä elossa, ehdotin.

Mauro nappasi käärmeen haravaan ja kiikutti sen läheiseen metsikköön.

–Haukoille ruokaa, sanoi Rossana.

Kotimatkalla törmäsin vaihteeksi Vaariin. Kerroin, että pastore vacca oli syönyt Rossanan linnuista seitsemän.

–Saappaat jalkaan, Minni, ja ovet kiinni, sanoi Vaari.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka remontoi taloa Abruzzossa ja opettelee samalla italialaisen pikkukylän elämää. Hän kirjoittaa blogia, joka löytyy täältä.

Minna ja Mikko Lymin elämästä Italiassa kertovia kolumneja ilmestyy joka sunnuntai osoitteessaaamulehti.fi/aihe/unelmakoti-italiassa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Italialaiset haluavt itse syödä pikkulintuja sillähän pyydystetään niitä verkoilla, mutta haluaisimpa nähdä kuinka kääme ”popsii” ruokansa….varmaa niin söpöä että…

  • Nimetön

    Vai linnut hengissä vatsassa! Onneksi Italiassa on tolkku tallella ja ilmakiväärillä saa tappaa käärmeen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio