Ukkosia on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen vähän – Vaatisi otollisia olosuhteita

Toukokuun alusta lukien paikannettu vain runsaat 6 000 maasalamaa.

Tuomas Gustafsson
Ukkosia on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen vähän – Vaatisi otollisia olosuhteita

Pirkanmaalla satoi kesäkuussa 134 millimetriä, kun vuosien 1981–2010 keskiarvo on 64 millimetriä. Ukkosia sen sijaan on ollut vähän.

Kari HapponenAamulehti

Kuluvana kesänä on satanut paikoin reippaasti, mutta ukkoset ovat jääneet vähiin.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan ukkosien osalta kesä on ollut poikkeuksellisen vaisu. Maanantaihin mennessä maasalamoita on paikannettu koko maassa vain 6 200, joista noin puolet on kertynyt heinäkuussa. Mittausjakso alkaa toukokuun alusta.

Tavanomaisena vuotena toukokuusta syyskuuhun tilastoidaan 50 000–100 000 salamaa.

Voimakkaana ukkospäivänä voidaan mitataan helposti 20 000 salamaa.

Vuosittainen vaihtelu on suurta. Esimerkiksi vuonna 2015 paikannettiin vain 29 000 salamaa.

Ukkonen vaatii otolliset olosuhteet eli riittävän kosteaa ja lämmintä ilmamassaa.

Hellepäiviä on ollut toukokuun alusta lukien 12 koko maassa. Edellisen kerran tätä vähemmän hellepäiviä on ollut esimerkiksi vuosina 2015 ja 2012.

Tampereella Härmälän mittauspisteessä helleraja rikkoutui toukokuun 19. päivänä. Samana päivänä mitattiin kesän tähän mennessä ylin lämpötila, 27 astetta, Hämeenlinnassa.

Useilla paikkakunnilla hellerajaa ei tänä vuonna ole vielä rikottu. Vuodesta 1959 lähtien näin on tapahtunut Helsingissä vain kerran aikaisemmin, vuonna 1974.

Hellepäiviä ei ainakaan pariin viikkoon ole odotettavissa, sillä sää näyttää jatkuvan nykyisen kaltaisena.


Kommentit (1)

  • joku

    hyvä juttu kun ei hellettä näy en tykkää helteestä vaikka olenkin kesälomalla semmonen 20 astetta vähän alle tai yli ja auringonpaiste on hyvä keli

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio