Työttömiä alkavat haastatella viranomaisten lisäksi yksityiset yritykset

Vuoden alusta lähtien työttömät työnhakijat haastatellaan aina kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen.

JUKKA VUOKOLA
Työttömiä alkavat haastatella viranomaisten lisäksi yksityiset yritykset

Tamperelainen Miska Eurén odotteli torstaina työvoimatoimistossa vuoroaan.

Enni Mansikkamäki, Jussi SaarinenAamulehti

Miska Eurén, 20, istuskelee torstaina Pirkanmaan TE-toimiston penkillä Tampereella odottelemassa vuoroaan. Hän on työtön työnhakija ja tullut toimistolle ensi kertaa elämässään.

- Intti loppui 13. joulukuuta, ja nyt olen töitä vailla. Tarkoitus olisi hakea keväällä yliopistoon lukemaan kauppatieteitä

Ennen armeijaa Eurén valmistui ylioppilaaksi. Opiskeluaikoinaan hän on tehnyt kesätöitä muun muassa S-ryhmällä ja puhelinmyyjänä.

Vuoden alusta lähtien työttömät työnhakijat haastatellaan aina kolmen kuukauden yhtäjaksoisen työttömyyden jälkeen.

Eurén ei ollut tätä ennen kuullut päätöksestä. Hän kuitenkin suhtautuu ajatukseen hyvin myönteisesti.

- Hyvä juttu, että työttömistä pidetään jatkuvasti huolta, eikä jätetä yksin ongelmiensa kanssa.

Haastattelut yksityiselle

Työttömän työnhakijan määräaikaishaastattelun voi jatkossa tehdä TE-toimiston sijaan yksityinen palveluntuottaja.

Pirkanmaan ely-keskus on avannut koko maata koskevan tarjouskilpailun, jossa etsitään nyt yksityisiä palveluntuottajia toteuttamaan työllistymispalveluja.

Miska Eurénille ei ole väliä, haastatteleeko hänet TE-toimisto vai yksityinen toimija.

- Pääasia on se, että siitä saa apua ja paremmat mahdollisuudet päästä eteenpäin.

Tarjouskilpailun kerrotaan koskevan määräaikaishaastatteluja tukevia palveluita, mutta todellisuudessa yksityiset palveluntuottajat tekevät myös varsinaisia haastatteluja. Tarjouspyynnön liitteenä olevasta palvelukuvausasiakirjasta selviää, että vastuu asiakkaan määräaikaishaastattelusta on palvelun aikana yksityisellä palveluntuottajalla.

Vielä viime vuoden lokakuussa oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) linjasi, että työttömien haastattelu ja työllistymissuunnitelman tekeminen pysyvät jatkossakin viranomaisten tehtävänä, sillä niihin liittyy sellaista julkisen vallan käyttöä, jota ei voi antaa ulkopuolisen yrityksen tehtäväksi.

Jenni Gästgivar / Alma Median arkisto
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) linjasi lokakuussa, että työttömien haastattelu ja työllistymissuunnitelman tekeminen pysyvät jatkossakin viranomaisten tehtävänä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) linjasi lokakuussa, että työttömien haastattelu ja työllistymissuunnitelman tekeminen pysyvät jatkossakin viranomaisten tehtävänä.

Pirkanmaan ely-keskuksen aikuiskoulutuspäällikkö Riikka Joutsensaari vakuuttaa, että uudessakaan palvelukokonaisuudessa viranomaistehtäviä ei ulkoisteta. Vaikka haastattelun konkreettisesti tekisi yksityinen palveluntuottaja, prosessi vaatii silti TE-toimiston hyväksynnän.

- Tässä pitää tehdä raja viranomaistehtävän ja palvelutuotannon välille, ja se vaatii yritykseltä ja TE-toimistolta yhteistyötä. Yksityinen palveluntuottaja ei voi tehdä esimerkiksi työttömyysturvaan liittyviä päätöksiä. Jos työnhakija hylkää asianmukaisen ja kriteerit täyttävän työtarjouksen ilman pätevää syytä, yksityisen palveluntuottajan tulee raportoida siitä TE-toimistolle.

Tilanne on monimutkainen, sillä TE-toimiston virkailijakaan ei saisi karenssipäätöksissään nojautua ainoastaan yksityisen toimijan tietoihin.

Tuottajille maksetaan tuloksista

Enintään puoli vuotta kestävän palvelujakson ajaksi työnhakijan asiakkuus siirtyy väliaikaisesti palveluntuottajalle, jolloin TE-toimisto ei aktiivisesti tarjoa asiakkaalle palvelujaan. Asiakkaalla on kuitenkin halutessaan oikeus asioida TE-toimistossa.

Yksityisen toimijan tarjoamien palvelujen sisältöä ei ole tiukasti ennalta määritelty, vaan yritykset saavat itse valita mielestään tehokkaimmat keinot työllistymisen edistämiseksi. Vähimmäisvaatimuksena on, että palveluntuottajan on tavattava asiakas henkilökohtaisesti vähintään kerran.

- Lähtökohtana on, että palveluntuottaja ja asiakas yhdessä sopivat niistä toimista, jotka ovat tarkoituksenmukaisia juuri kyseisen asiakkaan kannalta.Tarvitaanko esimerkiksi sparrausta CV:n kanssa tai opetellaanko sosiaalisen median hyödyntämistä työnhaussa. Kaikkeen ei tarvitse osallistua, Joutsensaari kertoo.

Palveluntuottajalle maksetaan vain tuloksista. Täyden palkkion palveluntuottaja saa, jos asiakas työllistyy yli 12 kuukauden työsuhteeseen. Pienempiä palkkioita saa lyhemmistä työsuhteista ja muista asiakkaan työllistymistä edistävistä toimista, kuten työkokeilusta tai omaehtoisesta opiskelusta työmarkkinatuella. Hintakatoksi on asetettu 2 000 euroa asiakasta kohden.

Asiakas voi valita

Pirkanmaan ely-keskuksen alueelle haetaan kolmea palveluntuottajaa. Palvelun toteutuksessa hyödynnetään eräänlaista palvelusetelijärjestelmää, jossa asiakas voi vapaasti valita haluamansa palveluntuottajan annetuista vaihtoehdoista. Palveluiden on tarkoitus alkaa huhti–toukokuussa. Kokeilu päättyy vuoden 2018 loppuun mennessä.

Pirkanmaalla palvelun kohderyhmäksi on suunniteltu suoraan työmarkkinoille suuntautuvia, vähintään kolme kuukautta työttömänä olleita työnhakijoita, joilla on hyvät ammatilliset valmiudet ja osaaminen työmarkkinoille. Palveluiden piirissä arvioidaan Pirkanmaalla olevan tänä ja ensi vuonna yhteensä noin 700 asiakasta.

Joutsensaari muistuttaa, että kokeilusta huolimatta TE-toimisto tekee edelleen suurimman osan määräaikaishaastatteluista, vaikka kyseessä onkin merkittävä avaus yksityisten ja julkisten toimijoiden väliseen yhteistyöhön tulevaa maakuntamallia ajatellen.


Lue myös nämä


Kommentit (29)

  • Orjatyön luvattu maa.

    ”Pienempiä palkkioita saa lyhemmistä työsuhteista ja muista asiakkaan työllistymistä edistävistä toimista, kuten työkokeilusta tai omaehtoisesta opiskelusta työmarkkinatuella. Hintakatoksi on asetettu 2 000 euroa asiakasta kohden.”

    Tässä käy niin, että suurin osa laitetaan 9 euroa PÄIVÄ hommiin yrityksiin ja oikealla palkalla työhön pääsy työkokeilun kautta on lähes olematonta tilastojen mukaan. Suuri virhe maksaa palkkioita siitä, että laitetaan työkokeiluun/”työllistymistä edistävään toimintaan”. Työllistymistä edistävistä toimissa olevaa työtöntä ei lasketa työttömäksi, näin hallitus pääsee ”työllisyys” tavoitteeseensa helposti. Tämä tulee myös olemaan rääkkäystä työttömiä kohtaan ja varsinkin niitä kohtaan kenellä ollaan työkyvyttömyyseläke hylätty,mitkä tosiasiallisesti ovat työkyvyttömiä. Työllistymistä edistävässä toiminassa olevalla ei käytänössä katsoen ole mitään oikeuksia. Oikeus- ja työministeriksi valittu epäpätevä Jari Lindström oli ehkä historian suurin virhevalinta ministeriksi.

  • Nimetön

    Nöyryyttämisen ja syyllistämisen osaa kuka vaan. Ei siihen suurta pätevyyttä tarvita. Näköjään se on Pirkanmaan TE-toimiston ja palveluntarjoajien rooli.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet