Pirkanmaa

Työntekijä putosi 5,5 metriä alas katolta – Oikeus: ex-pomo yritti teipata turvaohjeita jälkikäteen

Arkisto
Työntekijä putosi 5,5 metriä alas katolta – Oikeus: ex-pomo yritti teipata turvaohjeita jälkikäteen

Kuvituskuva Pirkanmaan käräjäoikeudesta ja Tampereen oikeustalosta.

Anu Leena Koskinen Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina tamperelaisen rakennusalan yrityksen 1 500 euron menettämisseuraamukseen ja yrityksen toimitusjohtajana toimineen henkilön 80 päiväsakon eli 1 280 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Työntekijä oli maaliskuussa 2015 ollut menossa korjattavana ollutta kattoa pitkin kohti harjaa kiinnittämään turvaköyttään, kun vanha valokate hänen allaan petti. Työntekijä putosi valokatteen läpi 5,5 metriä ja loukkaantui vakavasti.

Asiasta kertoi aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue torstaina.

Käräjäoikeuden mukaan katolle ei ollut järjestetty putoamissuojausta, vaan köydet oli kiinnitetty vasta lähellä katon harjaa. Työntekijät olivat joutuneet kulkemaan katolla ilman turvaköyttä joitakin metrejä riippuen siitä, mihin kohtaan valjaat oli edellisellä kerralla riisuttu katolla.

Työsuojeluviranomaisen mukaan kattotyömaalla olisi pitänyt joko olla selkeästi merkityt tai rajatut turvalliset kulkutiet harjalle, jossa työntekijät kiinnittivät valjaansa turvaköysiin, tai vaihtoehtoisesti putoamissuojaus olisi tullut ottaa käyttöön jo ennen katolle nousua.

Käräjäoikeuden mukaan entinen toimitusjohtaja oli laiminlyönyt kirjallisten turvallisuussuunnitelmien laatimisen. Sen sijaan hän oli oikeuden mukaan putoamisen jälkeen kiireellä laatinut epämääräisen ohjeen ja teipannut sen työmaalla olleeseen rakennustelineeseen. Avin työsuojelun vastuualueen mukaan hän yritti siten välttää vastuutaan asiassa.

Työnantaja oli laiminlyönyt laatia työmaalle työturvallisuusmääräysten edellyttämät kirjalliset turvallisuussuunnitelmat, joiden laadinnan laiminlyönnistä oli syntynyt 1 500 euron lainvastainen säästö.

Rakennusyritys on asetettu konkurssiin viime vuonna ja konkurssi tullee raukeamaan varojen puutteeseen. Tämän vuoksi käräjäoikeus katsoi, ettei yhteisösakon tuomitseminen yhtiölle tässä tilanteessa ole tarkoituksenmukaista.

Tapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle entinen toimitusjohtaja velvoitettiin maksamaan korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 38 500 euroa sekä oikeudenkäyntikulujen korvausta runsaat 4 000 euroa.


Kommentit (5)

  • Rakentaja

    Valjaita käytetään, mutta kiinnitys on monesti puutteellinen.
    Kiire, työn huono suunnittelu ja riskienottaminen on syy moneen tapaturmaan. Kielimuuri aiheuttaa myös vaikeuksia.

  • Nimetön

    Itse entisenä työnjohtajana annan kyllä pallon takaisin työntekijöille. Suojaimia ei viitsitä käyttää kuin vasta pakon edessä uhkailemalla. Sitten kun jotain sattuu, niin ollaan kyllä itkemässä. Jos työntekijä vaatii itselleen asianmukaisia suojavarusteita tms. , niin harva työnantaja uskaltaa olla niitä hankkimatta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio