Tutkimus: Hankala elämäntilanne vaikeuttaa rintasyövästä toipumista – uusi harrastus voi jopa pelastaa

RIITTA HEISKANEN / Alma Median arkisto
Tutkimus: Hankala elämäntilanne vaikeuttaa rintasyövästä toipumista – uusi harrastus voi jopa pelastaa

Myönteiseksi koetut asiat alensivat tutkimuksen mukaan rintasyöpäkuolleisuutta.

Kirsikka OtsamoAamulehti

Suomalainen tutkimus löysi viitteitä yhteydestä myönteisten elämäntapahtumien ja rintasyövästä toipumisen välille. Samalla tavoin ikävä elämäntapahtuma sairastumisen jälkeen kohotti lievästi rintasyöpäkuolemariskiä.

Syövästä toipuessaan ihminen on haavoittuvainen. Rintasyöpäpotilaan onkin syytä hakea apua myös henkisiin haasteisiin, jos toipumisaikana elämään osuu jokin muu vaikea elämäntilanne. Iloa tuottavat harrastukset antavat voimaa myös toipumiseen.

–Tuen hakeminen on keskeinen tekijä. Ja terveydenhuollon ammattilaisia kehotan tarkkailemaan potilaan kokonaisvaltaista henkistä hyvinvointia, sanoo tutkija Sanna Heikkinen Syöpärekisteristä.

Heikkisen mukaan erityisesti niiden potilaiden henkiseen hyvinvointiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, jotka kohtaavat vaikeita elämäntilanteita pian diagnoosin jälkeen.

Suomen syöpärekisterin ja Helsingin yliopiston yhteisessä tutkimuksessa selvitettiin merkittävien elämäntapahtumien vaikutuksia rintasyöpäkuolleisuuteen. Tutkimuksessa oli mukana sekä kielteisiksi että myönteiseksi koettuja elämäntapahtumia.

Uusi harrastus auttaa toipumaan

Jotkin myönteiseksi koetut asiat, kuten uusi harrastus, alensivat rintasyöpäkuolleisuutta. Koettu lapsen tai äidin kuolema oli yhteydessä suurentuneeseen rintasyöpäriskiin nuoremmilla, alle 55-vuotiailla vastaajilla.

Kielteisistä asioista rintasyöpäkuolleisuuteen vaikuttivat pääsääntöisesti vain asiat, jotka tapahtuivat sairastumisen jälkeen. Tutkijoiden mukaan onkin mahdollista, että ihminen on sairastumisen jälkeen haavoittuvampi ja ikävät tapahtumat vaikuttavat häneen voimakkaammin kuin muulloin.

–Täytyy kuitenkin muistaa, että on tutkittu paljon myös esimerkiksi masennuksen vaikutuksia toipumiseen ja tuloksia on saatu suuntaan ja toiseen. Tämäkin tutkimus kaipaa nyt lisäselvitystä. Tämän perusteella voi kuitenkin jo sanoa, että ihmisen kokonaisvaltaiseen henkiseen hyvinvointiin on toipuessakin syytä kiinnittää huomiota, Heikkinen muistuttaa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Harrastaminen parantaa mielen hyvinvointia. Se taas auttaa ruumiillisesti.

  • 2000€/kk Kansaneläkkeeksi

    Uuden ajan sairas- ja kansaneläkeläisiä, on niin moneen eri lähtöön, että vain vahvalla perusturvalla, eli korottamalla sairas- ja kansaneläkkeitä, voidaan turvata heille ihmisarvoinen elämä yhteiskunnassa. Tätä asiaa voisi kiirehtiä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet