Tutkijat paljastivat trendin: Entistä vahvempaa kannabista myös Suomessa

ILKKA LAITINEN
Tutkijat paljastivat trendin: Entistä vahvempaa kannabista myös Suomessa
Mikko Pulliainen

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Yhdysvalloissa ja joissakin Euroopan maissa takavarikoidun kannabiksen vahvuus on kasvussa.

Yhdysvalloissa kannabiksessa oli vuonna 1980 vähemmän kuin kaksi prosenttia THC:tä, joka on yksi kannabiksen vaikuttavista aineista. Viime vuonna huumevirasto DEA on törmännyt jopa 20-prosenttiseen kannabikseen.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Englannissa on saatavissa 16- ja Alankomaissa 20-prosenttista kannabista. Trendi näkyy myös kotimaassa.

- Suomessa kannabis on vahvempaa nykyään kuin vaikkapa kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Lajikkeita on jalostettu niin, että niiden THC-pitoisuus on takavuosia korkeampi, KRP:n rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippola kertoo.

Samaan aikaan tutkijat pitävät entistä todennäköisempänä, että erityisesti nuorena aloitettu raju kannabiksenkäyttö on yhteydessä psykoosien puhkeamiseen.

Kannabis tunnetaan myös Suomen psykiatrisen erikoissairaanhoidon puolella, kertoo THL:n tutkimusprofessori Jaana Suvisaari. - Kyllähän siellä näkyy, että on enemmän nuoria ihmisiä, jotka ovat käyttäneet runsaasti kannabista.

Suvisaaren mukaan psykoosi on tyypillinen kansantauti, eli sen perimä on monimutkainen, eikä sairastumisalttiutta voi selittää yksittäisten geenien perusteella.

- Kansainvälisessä tutkimuksessa kyllä ajatellaan, että runsas kannabiksen käyttö etenkin teini-iässä olisi ihan itsenäinen psykoosien riskitekijä.


Kommentit (12)

 • 420

  Kanadasta mallia olen täysin samaa mieltä.

  Mua niin ärsyttää tyyli miten näistä asioista uutisoidaan. Ensinnäkin miksi tossa uutisessa on pelkästään otettu negatiivinen puoli nälleen esiin ja niin ääripäästä vielä että ohhoh.

  Miksi te ette uutisoi alkoholin haitoista ja kuinka se pitäisi kieltää lailla?
  Kuinka alkoholi aiheuttaa psykoosia, agressiivisuutta, masennusta, perheriitoja sun muuta.

  Saatanan vaimojen ja lasten hakkaajat jne. Mutta ei. Lisää vaan sitä kuningas alkoholia tähän maahan.

 • Kanadasta mallia

  Kanada laillistaa kannabiksen käytön 2017. Voitaisiin ottaa mallia ja saisi meilläkin poliisi keskittyä olennaiseen. Porttiteoria vahvempiin aineisiin stoppaisi kuin seinään, kun laittomat markkinat kannabikselle vaihtuisivat laillisiin markkinoihin.

  Ne jotka tykää pössytellä saisivat kiskoa niin paljon kuin sielu sietää.

  Terveyshaitoista aiheutuvat kustannukset voitaisiin kattaa sopivan kokoisella veromerkillä askin /rasian / pussin /minkä ikinä kyljessä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio