Tutkijan mukaan vihreistä voi tulla pääministeripuolue ensi vaaleissa – "Viherjytkyn ainekset alkavat jo olla koossa"

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juha Rahkosen mukaan vihreät on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue.

Hanna Laasanen
Tutkijan mukaan vihreistä voi tulla pääministeripuolue ensi vaaleissa – "Viherjytkyn ainekset alkavat jo olla koossa"

Vihreät valitsivat kesäkuussa puheenjohtajakseen Touko Aallon.

Olli-Pekka PaajanenSTT

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juha Rahkonen ennustaa, että vihreistä voi tulla vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen jopa pääministeripuolue. Hänen mukaansa vihreät on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue, kun kysytään, mitä kaikkia puolueita ihmiset voisivat kuvitella äänestävänsä. Tällöin vastaaja voi valita yhden tai useamman vaihtoehdon.

Tällä laskukaavalla lähes 30 prosenttia suomalaisista on vihreiden mahdollisia äänestäjiä. Muiden puolueiden potentiaali on Rahkosen mukaan selvästi pienempi.

– Jo muutaman viime vuoden ajan mielipidetutkimusten tausta-aineistot, joita ei yleensä julkaista, ovat näyttäneet vihreille kasvavaa kannatuspotentiaalia, Rahkonen kertoo STT:lle sähköpostitse lähettämässään ennusteessa.

Hänen mukaansa myös "entisten nuorten puolueen" äänestäjäkunnan ikääntyminen voi vaikuttaa vihreiden kannatuksen kasvuun.

–  Aikaisemmin puolueen kannattajat ovat olleet nuoria ja heikosti puolueisiin sekä asuinpaikkakuntaansa sitoutuneita, ja siksi he ovat äänestäneet laiskasti. Viherjytkyn ainekset alkavat kuitenkin jo olla koossa, Rahkonen arvioi.

Hänen mukaansa vihreistä on aiempaa selvemmin tulossa koko maan yleispuolue, joka kerää kannatusta myös maaseutuhenkisillä paikkakunnilla, jopa konservatiivisina pidetyiltä alueilla.

–  Enää pääkaupunkiseudun liberaali ja urbaani arvomaailma sekä Helsinki-keskeisyys eivät tunnu maakuntien ihmisiä niin haittaavan, vaan luontosuhde ja pehmeät arvot vievät voiton, Hän uskoo.

Talouskasvun ja ympäristön ristiriita kompastuskivenä

Vihreiden mahdolliset kompastuskivet liittyvät Rahkosen mukaan talouskasvun ja ympäristöasioiden väliseen ristiriitaan.

– Vihreät vastustaa metsänhakkuiden lisäämistä, mutta samalla esimerkiksi puheenjohtaja Touko Aalto on ilmaissut suhtautuvansa myönteisesti Äänekosken uuteen biotuotetehtaaseen, joka lisää metsänhakkuita.

Hän uskoo, että ongelmia voi aiheuttaa myös se, kun tavallisten työntekijöiden keskuudessa suosiotaan kasvattava vihreät alkaa kantaa näkyvästi huolta teollisten työpaikkojen säilymisestä.

– Moni puoluetta aikaisemmin äänestänyt saattaa huolestuneena kysyä, onko vallankumous syönyt lapsensa?

Vihreydestä onkin tullut myös valtavirtaa, joten sillä vihreät ei Rahkosen mukaan pitkälle pötki.

–  Mutta koulutus sekä lasten ja nuorten palvelut ovat kantavia teemoja, joissa vihreät voi saavuttaa ilmaherruuden, hän uskoo.

Vihreät gallupeissa neljänneksi suurin

Ylen taloustutkimuksella teettämästä tuoreesta kannatusmittauksesta ilmenee, että kokoomus on tällä hetkellä suosituin puolue ja SDP seuraavaksi suosituin.

Kyselyssä kokoomuksen kannatus oli 20,4 prosenttia ja SDP:n 18,5 prosenttia. Keskustaa kannatti 16,7 prosenttia vastanneista. Neljänneksi suosituin puolue on vihreät. Puoluetta kannatti 16,0 prosenttia.

Myös eilen julkaistussa Helsingin Sanomien teettämässä mittauksessa mittauksessa kokoomus oli suosituin puolue 21 prosentin kannatuksellaan, ja SDP oli toisena 19,6 prosentin kannatuksellaan.

Keskustaa kannatti HS:n gallupissa 16,4 prosenttia ja vihreitä 15,5 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli yhteensä 1  950 ihmistä, ja haastattelut tehtiin 26.6.–18.7. Virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Helsingin Sanomien teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS . Kyselyä varten haastateltiin reilut 2 200 ihmistä. Aineisto kerättiin 19.6.–14.7. Virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.


Kommentit (9)

 • Nimetön

  Ei pitäisi unohtaa että näillä kuukausigallupeilla on myös voimistava vaikutus suuntaansa.
  Yle teettää taloustutkimuksella ja tämä taloututkimuksen päällikön toimenkuvana on näköjään poliittinen spekulointi. En oikein usko että tuota kaikkea on haastatteluissa kyselty tai niitten perusteella ihan noin pitkälle voisi johtopäätöksiä vetää.
  Eli taas palataan siihen että nämä kannatusprosentithan eivät ole suoraan kyselystä vaan kulloinkin Ylen/Taloututkimuksen päättämillä kertoimilla. Esim. edellinen jytkyhän meni pahasti Taloustutkimukselta ohi ja aina vastaavasti Vihreät eivät ole eduskuntavaaleissa päässeet Taloustutkimuksen ennustamaan tulokseen asti.
  Eikö ketään muuta kiusaa se että raakadataa kyselyistä ei julkaista?
  Tämän tutkijan haastattelun jälkeen ymmärrän entistä selvemmin miksi ei ole julkista.
  Se kyselydata muutoksineen on ihan muuta kuin meilla annetut spekulaationumerot. En aikaisemmin ymmärtänyt että Taloustutkimus näin voimakkaasti spekuloi tieteellisyyden sijaan.

 • Nimetön

  Apua!
  Silloin on aika muuttaa Viroon tai Unkariin.
  Pitäkää unelmanne ja höttönne.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio