Tuore väitöstutkimus löysi paljon parannettavaa etenkin poikien ruokailutottumuksista

tomi vuokola
Tuore väitöstutkimus löysi paljon parannettavaa etenkin poikien ruokailutottumuksista

Tuore väitöstutkimus kantaa huolta erityisesti poikien ruokailutottumuksista.

Minna Nyrhinen-BlazquezSTT, Helsinki

Hedelmien ja kasvisten saantisuositus lapsille on kuusi reilua kourallista päivässä, mutta suomalaislapset jäävät tavoitteessa puolitiehen. Asia ilmenee valtiotieteiden maisteri Elviira Lehdon tuoreesta väitöksestä. Lehto havaitsi, että kasvikset ja hedelmät maistuvat paremmin tytöille kuin pojille.

– Poikien kohdalla kyse on pitkäaikaisesta makumieltymysten kehityksestä. Siksi on syytä pitää huolta heidän kasvisten syönnistään, etteivät erot tästä vielä kasva ja asenteet muotoudu kielteisiksi.

Lehto tutki 11-vuotiaiden koululaisten kasvisten ja hedelmien syöntitottumuksia kymmenestä Euroopan maasta kerätyn aineiston pohjalta. Pro Greens -projektin aineisto oli kerätty vuosina 2009–2010. Mukana oli 8 159 koululaista, joista 934 oli suomalaisia.

Erot kasvisten ja hedelmien popsimisessa jakautuivat myös lasten vanhempien koulutustaustan mukaan.

- On nähtävissä jatkumona, että mitä alempi koulutus, sitä vähäisempää on kasvisten ja hedelmien syönti, Helsingin yliopistossa lauantaina väitellyt Lehto kertoo.

Syömistavat opitaan lapsuudessa

Lehdon mukaan lasten ruokailutottumuksiin voidaan vaikuttaa esimerkin kautta, ja siksi hedelmät ja kasvikset tulisi nostaa jo aikaisessa lapsuuden vaiheessa osaksi perheen yhteistä ruokailua.

– Vanhempien malli on tärkeintä. Jos heidän kanssaan yhdessä syötäisiin kasviksia ja hedelmiä, siitä tulisi tavallinen rutiini, ei erityisvaiva.

Myös omien kavereiden esimerkillä on suuri vaikutus koululaisten kasvisten ja hedelmien syöntiin.

Mutta miksi on tärkeää, että kaali, klementiini ja vaikkapa meloni maistuisivat jo pienenä? Lehdon mukaan siksi, että syömistottumukset muotoutuvat tuolloin. Myöhemmin huonot tottumukset voivat johtaa erinäisten sairauksien puhkeamiseen.

– Aikuisuudessa vähäinen kasvisten syönti johtaa useammin muun muassa ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen sekä tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen todennäköisyyteen. Olisi hyvä, että terveellisiä syömistottumuksia muovataan jo lapsuudessa – myöhemmin niitä on hankalampaa muuttaa.


Kommentit (2)

  • JH

    Suurin osa marjoista ja varsinkin sitrushedelmät ovat niin kirpeitä että aistinvaraisesti toteaisin ne varmasti myrkylliseksi. Istuin 35 vuotta sitten jälki-istunnossa tuijottamassa appelsiinia jota en saanut syötyä. En usko että olen ainut jolle aistit tekevät tenän. Tällaista ei kuitenkaan koskaan kysytä tai pidetä mahdollisena. Kasvattajat vain väittävät että tässä on hyvää, ja tarjoavat sietämättömän hapokkuuden kyytipojaksi lisää sokeria joka myös maistuu luotaantyöntävältä. Ihme ettei ole tullut pahempia puutostauteja.

  • Nimetön

    Hedelmät ovat järkyttävän kalliita tässä maassa useimpina vuodenaikoina, vähävaraisella perheellä ei ole varaa ostaa niitä kilokaupalla,. Murrosikäiset urheilevat pojat syövät uskomattoman paljon eivätkä hedelmät pidä juurikaan nälkää, monet ovat lähinnä sokeria ja vettä. Joo, ja marjametsään en meidän poikia saa, sitä kun joku kuitenkin ehdottaa,

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet