Tunnettua asianajajaa epäillään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta

Asianajaja antoi Nokian Bandidosin presidentille 50 000 euron lainan kerhotilan hankkimista varten. Asianajajan mukaan kyse oli tavallisesta liiketoiminnasta korkotulojen saamiseksi.

Tunnettua asianajajaa epäillään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta

Tämän kerhotalon hankkimiseen annettu laina on nyt syyteharkinnassa.

Tuomas Rimpiläinen, Aamulehti

Tampereella asianajotoimistoa pitävää asianajajaa epäillään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Rikosepäily liittyy epäsuorasti vyyhtiin, jossa osaa Nokian Bandidoksen jäsenistä syytetään törkeistä huumausainerikoksista.

Kyse on niin sanotusta amfetamiiniöljyjutusta, jossa saksalaisen Bandidos-ryhmän epäillään salakuljettaneen viinapulloissa amfetamiinia Nokian Bandidokselle.

Vyyhdissä syytetään useita Nokian Bandidoksen sekä sen tukikerhon jäsentä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Heidän lisäkseen vyyhdissä epäillään asianajajaa sekä toista miestä järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Heidän ei väitetä olevan Bandidoksen jäseniä.

Asianajaja kiistää rikoksen

Asianajan osalta epäily liittyy siihen, että hän antoi vuonna 2011 Nokian Bandidoksen "presidentille" eli kerhon johtajalle 50 000 euron lainan. Presidentti tarvitsi lainan maksaakseen kauppahinnan Nokian kerhotiloista. Vakuudeksi lainalle hän tarjosi osakekirjaa kerhorakennuksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Kaisa Ahva kertoo, että asia on vielä syyteharkinnassa. Toistaiseksi syytteitä on nostettu vain Bandidoksen tai sen tukikerhon jäseniä vastaan.

Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalin perusteella ainoa näyttö asianajajaa vastaan on laina. Asianajaja kommentoi epäilyä Aamulehdelle lyhyesti:

- Nähtävästi kaikki asiaan jotenkin liittyvät henkilöt on syystä tai toisesta kuultu epäiltynä. En näe tehneeni mitään lainvastaista, asianajaja sanoo.

Kuulustelussa hän kertoi, että lainan antamisessa ei ole mitään poikkeuksellista hänelle. Hän on tehnyt samaa vuosikausia saadakseen korkotuloja. Nykyään hänellä on yhtiökin tätä toimintaa varten. Nokian Bandidoksen presidentiltä kysyttiin kuulustelussa, miksi jäsenet eivät hakeneet lainaa pankista.

- Varmaan siitä syystä, että kaikkien nimet olivat niin kuralla, ettei kukaan olisi saanut senttiäkään lainaa pankista, kuulusteltava vastasi.

Asianajaja on vuosien aikana puolustanut oikeudessa lukuisia moottoripyöräjengiläisiä ja muiden ryhmien kuten pahamaineisen United Brotherhoodin jäseniä.

Toinen Bandidoksen ulkopuolinen epäilty on mies, joka myi kiinteistön Bandidosille. Hänkin kiistää syyllisyytensä.

Tuomitseminen hyvin hankalaa

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen sanoo, että periaatteessa lainan antaminen voi riittää näytöksi. Aina kuitenkin edellytetään lisäksi, että menettelyllä osallistutaan järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan.

- Se tekee rikossäännöksen soveltamisesta erittäin hankalaa, Viljanen sanoo.

Hän ei kuitenkaan ota kantaa kyseiseen Tampereen tapaukseen.

- Ongelmana tässä on lisäksi se, että kaikkihan tietävät, että Bandidos on rikollisjärjestö. Lain hankalasta määritelmästä johtuen tuomioistuimet joutuvat usein päätymään päinvastaiseen käsitykseen, ja joka ikisestä tapauksesta kiistellään erikseen oikeudessa, Viljanen sanoo.

Viljanen viittaa siihen, että syyttäjän on aina erikseen osoitettava, että järjestö on lain tarkoittamalla tavalla rikollisjärjestö ennen kuin sen jäseniä tai ulkopuolisia voidaan tuomita rikollisjärjestön toimintaan osallistumisesta. Näytöksi rikollisuudesta ei riitä se, että sama järjestö on aiemmin toisessa oikeudenkäynnissä todettu rikollisjärjestöksi.

Tamperelaisen asianajajan epäilyä vastaavaa tapausta ei tiettävästi ole aiemmin käsitelty oikeudessa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio