Tunnettu tutkijapari suuttui potkuista: Helsingin yliopisto menettää puolen miljoonan testamentin

Aamulehden arkisto
Tunnettu tutkijapari suuttui potkuista: Helsingin yliopisto menettää puolen miljoonan testamentin

Kuvituskuva.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Tunnettu suomalainen tutkijapariskunta on suuttunut Helsingin yliopistolle irtisanomisesta.

Palkittu hyönteistieteilijä ja historiantutkija, dosentti Lena Huldén kertoi Facebookissa, että hänen miehensä Luonnontieteellisen museon intendentti Larry Huldén oli sanottu tällä viikolla irti työsuhteestaan Helsingin yliopistossa.

- Larry olisi jäänyt eläkkeelle 30.9. Yliopisto säästi noin 3 viikon palkan, Huldén arvostelee.

Lena Huldén vahvistaa tapahtuman Aamulehdelle. Larry Huldén itse ei halua puhua asiasta.

- Tämä oli niin äärimmäisen turhaa. Näin ei kohdella ihmisiä, Lena Huldén sanoo.

Pariskunnalla ei ole lapsia ja he olivat tehneet testamentin, jossa pariskunnan omaisuus menee Helsingin yliopistolle. Yliopiston kohtelun jälkeen pariskunta aikoo tehdä testamenttiin muutoksen.

- Helsingin menetys tulee olemaan noin puoli miljoonaa euroa, Lena Huldén kertoo.

Huldénien mukaan testamentin saajaksi merkitään sama ulkomainen yliopisto, jolle he antavat myös kirjakokoelmansa. Yliopiston nimeä ei paljasteta.

Huldénit ovat olleet Helsingin yliopistossa töissä kymmeniä vuosia, Larry Huldén jo 1960-luvulta asti.

- Ei sellaiselle laitokselle voi jättää rahoja, joka kohtelee ihmisiä näin, hänen vaimonsa sanoo.

Turhinta ja törkeintä Lena Huldénin mukaan tapauksessa on, ettei hänen mieheltään kysytty suoraan asiasta. Larry Huldén täyttää ensi helmikuussa 68 vuotta, joten hän olisi jäänyt silloin joka tapauksessa pois töistä.

- Olisi mennyt puhumaan suoraan Larrylle. Niin normaalissa työpaikassa tehdään.

Hän uskoo, että jos hänen miehelleen olisi puhuttu asiasta ennakkoon, yliopiston kanssa olisi voinut syntyä sopimus.

Larrya sanottiin tänään irti työsuhteestaan Helsingin yliopistossa. Larry olisi jäänyt eläkkeelle 30.9. Yliopisto säästi...

Julkaissut Lena Hulden 8. maaliskuuta 2016

Asiasta kertoi ensin Svenska Yle. Luonnonhistoriallisen museon johtaja Leif Schulman ei kommentoi Svenska Ylelle yksittäistapausta. Schulman kertoo kuitenkin Ylelle, että kaikilta jotka ovat täyttäneet 61 vuotta, on kysytty, koska he jäävät eläkkeelle. Ne jotka jäävät eläkkeelle ennen vuoden 2017 loppumista, otetaan huomioon säästötoimenpiteissä.

Näiden lukumäärä vähentää irtisanottavan henkilöstön määrää. Hän ei halua kertoa, mikä on todellinen säästötarve Luonnonhistoriallisessa museossa.

Yliopiston puolustus ei vakuuta Lena Huldéniä. Hänen mukaansa eläkkeestä on kysytty vain yleisessä kaavakkeessa, eikä hänen mieheltään ole asiaa kysytty suoraan. Siksi irtisanominen on loukannut niin syvästi pariskuntaa.


Kommentit (65)

 • late

  Ei tainnut kommunikointi onnistua – kummallakaan. Ottamatta kantaa juuri tähän tapaukseen, niin turhan usea pofessori jää liian myöhään eläkkeelle, pahimmillaan heillä ei ole opinnäytteen tekijöitä, julkaisuja ei synny, mutta resursseja osataan vaatia ja kuluttaa kun ovat sosiaalisesti taitavia pelaajia. Kun tällainen proffa lopulta poistuu miehityksesta, on heidän omassa tiedeyhteisössään aikaansaama tuho vaikea paikata.

 • Nimetön

  ” Muutama TTY:ltä erotettu jäi vain jonkun kuukauden vajaaksi eläkeiästä.”

  TTY:llä ei ole koko olemassaolonsa aikana ollut pätevää ammattilaista henkilöstöjohtajana ja seuraukset ovat karmeat.
  Henkilöstön pahoinvointi on kasvanut koko 2000-luvun ja oheisseuraukset ovat erittäin hyvin työterveyshuollon tiedossa.

  Itse en kyseiselle ns. yliopistolle testamenttaisi edes vanhoja kenkiäni.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet