Tunnettu rehtori: Juristit estävät puuttumisen kiusaamiseen – "Eihän tässä ole mitään järkeä"

Ossi Ahola / Aamulehden arkisto
Tunnettu rehtori: Juristit estävät puuttumisen kiusaamiseen – "Eihän tässä ole mitään järkeä"

Sylvään koulun rehtorin Jari Anderssonin mukaan liian tiukat lait estävät puuttumasta tehokkaasti kiusaamiseen koulussa tai koulumatkalla.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Sylvään koulun rehtori Jari Andersson syyttää juristeja liikaa koulumaailmaan sekaantumisesta. Liian tarkat säädökset vaikeuttavat koulujen puuttumista esimerkiksi kiusaamiseen tai oppilaiden käytöshäiriöihin.

Anderssonin mukaan koulun isoin haaste on, että kaikesta yritetään säätää erikseen lailla. Jos jotain ei vastaavasti ole laissa, pitää erikseen miettiä, onko sitä kielletty sitten ensinkään. Esimerkiksi saavatko oppilaat olla pipo päässä sisällä, jos sitä ei kielletä.

- Juristit alkavat määritellä liikaa asioita. Laki estää maalaisjärjen käytön koulumaailmassa. Kohta on sellainen määrä lakipykäliä, että pitää olla juristi ottaakseen niistä selvää. Rehtoreiksi palkataan pian juristeja. Eihän tässä ole mitään järkeä.

Andersson ottaa kaksi esimerkkiä. Hänen mukaansa tilanne huonontui siinä vaiheessa, kun rehtori ei enää pystynyt erottamaan muita vakavasti kiusaavaa oppilasta, vaan asiat pitää vielä monialaiseen ryhmään.

- Pitää lähettää asia jonnekin lautakuntaan, jossa maallikkojäsenet päättävät asioista. Heilläkö sitten on kompetenssia päättää?

Toiseksi oppilaalla tai huoltajalla on Anderssonin mukaan oikeus evätä, ettei rehtori saa olla paikalla, jos on oppilaan terveystilasta kysymys.

- Kuitenkin esimerkiksi adhd vaikuttaa hyvin vahvasti koulussa. Oppilas ja huoltaja saavat määritellä ihmiset, jotka päättävät asiat monialaisessa asiantuntijaryhmässä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi maanantaina Lännen Medialle, että kouluissa tarvitaan uusia toimintamalleja puuttua nettikiusaamiseen ja sosiaalisen median verkostoissa tapahtuvaan kiusaamiseen.

Grahn-Laasonen esittää , että kaikki peruskoulut ja toisen asteen oppilaitokset laativat uudet järjestyssäännöt, joissa opettajat ja lapset sekä nuoret yhdessä sopivat verkkomaailman säännöistä.

Anderssonin mukaan idea on hyvä, mutta voi johtaa taas siihen, että koulua säännellään entistä tiukemmin laissa.

- Kiusaamiseen pitää pystyä puuttumaan aina ja kaikkialla. Rehtoreilla ja kouluilla pitää olla liikkumavaraa. Laki estää maalaisjärjen käytön koulumaailmassa.

Jari Andersson sai itse joitakin vuosia sitten nuhteluita apulaisoikeuskanslerilta annettuaan tukiopetusta tupakan vaaroista yläkoululaiselle, joka tupakoi kouluaikana. Oppilaiden kanssa käytyjä kasvatuskeskusteluja tupakan vaaroista moitittiin myös.

Andersson on ollut huolissaan siitä, ettei koulu voi puuttua kiusaamiseen koulumatkoilla.

- Ennen ajateltiin, että jos se ei ole oikeus eikä kohtuus, ei voi olla lakikaan. Minusta tämä oli hyvä periaate. Laki pitäisi tehdä ihmisiä varten.


Lue myös nämä


Kommentit (52)

 • Nimetön

  Täällä Suomessa ei taideta uskaltaa edes ehdottaa mitään uutta. Jokainen varjelee saavuttamaansa asemaa ja sen säilyttämiseen meneekin useimmilla kaikki aika ja ennen kaikkea useimpien voimavarat. Ollaan hiljaa ja odotellaan, että selvitään kunnialla ja vähin äänin itse eläkkeelle.

  Koulumaailmasta ei tiedetä paljon koulun ulkopuolella, vain puheita ja juttuja kiertää. Nuorten oma mielipide ja asenne on ymmärrettävästi heidän henkiseen kehittymisvaiheeseen ja heidän mieleiseen tilanteeseen yhteydessä. Poliisi taitaakin olla jo vakiovieras monissa kouluissa, mikä on yksi toimiva ratkaisu kiusaamistilanteissa, joissa jotain oppilasta uhkaillaan esimerkiksi väkivallalla tai vielä pahemmalla. Pelkkä toisten oppilaiden taholta tullut uhkailu on tietääkseni joskus saanut poliisin toimimaan ja tilanteen muuttumaan niin paljon, että kaikkien opiskelu on voinut jatkua. Ei kai tämäkään kaikissa kouluissa onnistu ja ei varsinkaan tänä päivänä kun kaikki tuijottelevat ja etsivät vain sopivia lakipykäliä.

 • Isäpappa

  Kaikki juristit ei ole nynnyjä.
  Ei ainakaan tämä.

  Koulukiusaaminen = sarja rikoksia

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio