Maija SalmiCaracas

Kadulta kantautuu iloinen salsamusiikki, torvet soivat ja ihmiset ovat juhlatuulella.

Presidentti Nicolas Maduroa kannattavat chavistit marssivat pitkin katuja ja heiluttavat Venezuelan lippuja. Osa ei tyydy marssimaan, vaan tanssii.

Marssijat juhlivat maahan valittua edustajistoa, jonka on tarkoitus muuttaa maan perustuslakia ja lisätä Maduron valtaa. Nicolas Maduro on perustellut uutta edustajistoa sillä, että se tuo levottomuuksista kärsineeseen maahan rauhan.

Samaa mieltä ovat marssin osallistujat ainakin näennäisesti. Läheisellä kadulla odottavat bussit kielivät siitä, että marssijoita on tuotu maaseudulta osoittamaan kannatusta pientä palkkiota vastaan.

Myös valtion työntekijät velvoitetaan osallistumaan marsseihin. Osa on kuitenkin mukana selkeästi aidosti.

–Olemme Hugo Chavezin lapsia, bolivaarisen perinteen jälkeläisiä. Oppositiosta ei ole mihinkään, vakuuttaa yksi marssijoista.

Tanssiaskelia tapaileva Hernán Tami suostuu haasteltavaksi mielellään ja kertoo, kuinka Maduro on hyväksi Venezuelan kehitykselle.

–Olemme tarvinneet muutosta jo useita vuosia. Maduro saa aikaan rauhan, hän sanoo ja puhuu pseudodemokratiasta ja siitä, miten köyhä kansanosa tarvitsee mahdollisuuksia.

Vaikka Maduron kannatus on pohjamudissa ja myös monet chavistit pitävät häntä liian heikkona johtajana, sitä ei tunnusteta ainakaan tällä marssilla.

"Haluan Maduron pään koristeeksi seinälle"

Maduron vastaisia protesteja järjestetään Venezuelassa tällä hetkellä lähes joka päivä.

Keskellä tietä tehdään barrikadia polttamalla roskia. Tulta hämmentää arviolta noin seitsemänvuotias pieni poika.

Toinen, hieman vanhempi poika kerää roskien seasta tyhjiä pulloja. Niistä on tarkoitus valmistaa Molotovin cocktaileja, joita heitetään poliisien päälle.

Maija Salmi

Poliisi on tulossa hajottamaan mielenosoitusta tänäänkin. Viime aikoina se on tarkoittanut lukuisia loukkaantuneita ja kuolonuhreja. Mielenosoittajat tietävät sen. Heitä ei pelota.

–Mitä muuta tekisimme? Maduron politiikka tappaa meidät, sanoo 20-vuotias Jimmy Garcia.

Garcia näyttää huomattavasti ikäistään nuoremmalta. Hän on kuitenkin ehtinyt jo nähdä paljon osallistuessaan jokaiseen Maduron vastaiseen protestiin.

–Poliisit ovat hakanneet minua, mutta ei mitään vakavampaa. Muutama ystäväni on loukkaantunut vakavasti. Yksi menetti lähes kätensä Molotovin cocktailin räjähtäessä, hän kertoo.

Garcian kanssa mielenosoitukseen tullut 24-vuotias Leo on nähnyt vielä pahempaa.

–Kolme ystävääni on tapettu, hän sanoo.

Siksi Leo vihaa Maduroa ja Venezuelan poliisivoimia vielä aiempaa enemmän. Hän ei halua esiintyä sukunimellään.

–Aion taistella kuolemaan asti. Haluan Maduron pään koristeeksi seinälle, hän sanoo kiihtyneenä ja raottaa reppuaan. Reppu on täynnä dynamiittia.

–Näillä räjäytän poliisin ilmaan, Leo uhoaa.

 
 

Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio