Toimettomat ampiaiset vaeltelevat nyt äkäisinä – Näin hoidat pistoja kotona

Colourbox
Toimettomat ampiaiset vaeltelevat nyt äkäisinä – Näin hoidat pistoja kotona

Ampiaisen pisto on vaarallinen, jos se aiheuttaa allergisen reaktion.

Veera TuupanenAamulehti

Ampiaiset tuntuvat olevan erityisen ärhäköitä tässä vaiheessa kesää. Moni pohtii, miten ampiaisen pistäessä pitäisi toimia.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) apulaisylilääkäri, päivystyksen vastuualuejohtaja Tuuli Löfgrenin tietojen mukaan ampiaiset ovat äkäisiä, koska niiltä loppuvat työt pesässä. Ne jäävät toimettomiksi ja lähtevät vaeltelemaan. Ampiaiset hakeutuvat myös makean äärelle.

Löfgrenin mukaan Taysin ensiapu Acutaan on tullut vain pari potilasta ampiaisen piston takia. Ampiaisen pisto ei ole Löfgrenin mukaan vaarallinen, ellei se aiheuta allergista reaktiota. Vasta reaktion ilmetessä kannattaa hakeutua lääkäriin.

- Acutassa hoidamme kiireelliset asiat, emme kilttejä reaktioita. Pistoa kannattaa seurata puolesta tunnista tuntiin, eikä sitä kannata hangata tai kuumentaa. Pistoa voi esimerkiksi suihkuttaa kylmällä vedellä, jotta reaktio ei lähde leviämään, Löfgren sanoo.

Löfgrenin mukaan suurin osa ihmisistä ei reagoi ampiaisen pistoihin erityisesti. Moni ei kuitenkaan tiedä, onko herkistynyt niille. Lisäksi joidenkin iho voi reagoida pistoksiin vahvemmin kuin toisten.

- Ampiaisen pisto ei ole sen kummempi kuin minkään muunkaan elukan pisto.

Tarkkaile, laita kylmää ja ota tarvittaessa kyypakkaus

Yliopiston apteekin Tampereen toimipisteen proviisori Mari Ronkainen on kuullut, että viime aikoina ampiaiset ovat olleet aiempaa ärhäkämpiä ja pistoja sattunut enemmän. Pistojen määrä ei ole kuitenkaan näykynyt apteekin myynnissä erityisemmin.

- Allergialääkkeiden ja kyypakkausten myynti on ollut normaalia, Ronkainen sanoo.

Ronkaisen mukaan piston jälkeen kannattaa tarkkailla, miten iho reagoi. Pistoalueelta on hyvä poistaa ampiaisen piikki, ja kylmällä helpottaa turvotusta.

Ronkaisen mukaan kyypakkaus on tarkoitettu lääkehoidoksi pistoon, josta aiheutuu voimakas reaktio.

- Jos pisto on lähellä kasvoja, on seurattava, etteivät hengitystiet ala turpoamaan, Ronkainen sanoo.

Hänen mukaansa lääkäriin kannattaa hakeutua, jos reaktio ja turvotus ovat vahvoja esimerkiksi pienellä lapsella. Lääkärissä kannattaa käydä, jos reaktio on aikaisempaa voimakkaampi.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Ampiaisen pitäessä ei jää ihoon piikkiä.mutta mehiläisestä kyllä jää piikki ja myrkkypussi,
    se tulee poistaa nopeasti ettei myrkkypussi tyhjenee ihoon.

  • Nykyaiikaa

    Eihän tänäpäivänä ihmiset pärjää edes itsensä kanssa, saati ampiaisten…reppanat 🙁

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio