Tiukkaa ja niukkaa: Budjettiehdotuksessa vain vähän Pirkanmaalle kohdennettua rahaa – mutta päätelmiä voi tehdä

Yliopistouudistukseen voidaan odottaa lisärahaa, samoin ammattikorkeakoulun pääomaan. Tie- ja ratahankkeisiin ei mitään uutta.

Petri Huhtinen
Tiukkaa ja niukkaa: Budjettiehdotuksessa vain vähän Pirkanmaalle kohdennettua rahaa – mutta päätelmiä voi tehdä

Valtio valmistautuu maksamaan ensi vuonna 15,8 miljoonaa euroa Tampereen raitiotien rakentamisen avustuksia.

Sami SuojanenAamulehti

Pirkanmaan liiton edunvalvontapäällikkö Jouko Koskela tiivistää valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen toteamalla, että se on Pirkanmaan näkökulmasta "odotetun tiukka ja anniltaan niukka".

–Nykyinen kehysbudjetti sisältää melko vähän tarkasti yksilöityjä kohteita. Määrärahojen käyttö tarkentuu ministeriöiden ja niiden alaisten laitosten ja virastojen toteuttaessa eduskunnan hyväksymää budjettia, Koskela sanoo.

Pirkanmaalaiset edunvalvojat ovat nimenneet ensi vuoden keskeisiksi projekteiksi yliopistouudistus Tampere3:n, pääradan kolmannen raideparin etelästä Tampereelle ja valtatie 3:n Hämeenkyrön ohitustien. Yhtään näistä ei nimenomaisesti mainita ehdotuksessa, eikä myöskään Tampere-Pirkkalan lentoaseman kehittämistä tai Tampereen Kansi ja Areena -hanketta.

Valtatie 3 Hämeenkyrön osalta ei etene ohitustievaiheeseen, mutta aiemmin päätetyllä rahoituksella alkaa Kyröskosken eritasoliittymän rakentaminen.

Koskela laskee, että Tampere3 -uudistuksessa on tarvetta sekä valtion strategiarahoituksen lisäämiseen että pääomittamiseen.

–Ehdotuksen teksteissä valtio lupaa kohdistaa tukeaan korkeakoulujen merkittävien rakenteiden ja toimintatapojen uudistamiseen. Tampere3:ssa uudistetaan merkittävästi rakenteita ja toimintatapoja. Tämä kirjaus antaa meille mahdollisuuksia jatkotyössä.

Uutena määrärahana ehdotuksessa on valtion rahoitus ammattikorkeakoulujen pääomaan. Budjettikehyksen ulkopuolinen määräraha on koko maassa 24 miljoonaa euroa. Kun osakeyhtiömuotoiset koulut keräävät rahaa omaan pääomaansa, valtio tulee mukaan omalla osuudellaan.

Tampereen ammattikorkeakoulu tavoittelee siivuaan tuosta rahasta. Rehtori Markku Lahtinen kertoo, että Tamk Oy on heinäkuussa hakenut varainkeruulupaa.

Areena toista kautta

Tampereen Kansi ja Areena -hanketta ei odotettu olevan ensi vuoden budjettiehdotuksessa, vaan sen on määrä päästä syksyn lisätalousarvioon.

Ministeriön papereissa on aiempien sopimusten perusteella Tampereen raitiotien valtionavustus. Valtio varautuu maksamaan ensi vuonna 15,8 miljoonan euro vuosina 2016–2017 toteutuneista avustuskelpoisista menoista. Raitiotien ensimmäisen vaiheen koko valtionavustus on enintään 55,05 miljoonaa euroa.

Junaliikenteessä valtion osto- ja velvoiteliikennerahoitus jatkuu vuosina 2018–2019. Tämä turvaa junavuorojen liikennöintiä Pirkanmaalla Porin, Haapamäen ja etelän suuntiin.

Tampereen yliopiston vaihtoehtomenetelmäkeskus FICAM:lle ehdotetaan 100 000 euron määrärahaa ja UKK-instituutin toimintaan 928 000 euron määrärahaa.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Vaasan tielle on rakennettu vime vuosina vaikka mitä. Ohituskaistoja eritasoristeyksiä ynm. Olisko aika tehdä mielummin vt9:lle jotain. Ei vaan tunnu kiinnostavan näin vaalien välillä ketään. Vaalien aikana kyllä kirjoitellaan lehtiin ja puhutaan toreilla vt9:n tärkeydestä.

  • Nimetön

    Ja 9 tielle välille Tampere -Orivesi ei edelleenkään mitään, joten samaa mieltä kommentin klo 10.09 kanssa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio