Tiukka talousmies Raimo Sailas: Näin Suomen kilpailukyky turmeltiin vuonna 2007 omien silmiemme edessä

Suomella on takana pettymysten vuosikymmen, eikä tuleva näytä valoisalta, sanoo ministeri, entinen valtiosihteeri Raimo Sailas.

Jukka Vuokola
Tiukka talousmies Raimo Sailas: Näin Suomen kilpailukyky turmeltiin vuonna 2007 omien silmiemme edessä
Edith Andersson Aamulehti

Oletko lukenut viime päivinä uutisista tai sosiaalisesta mediasta, että Suomella menee hyvin, ja käänne parempaan on tapahtunut?

Ministeri, entinen valtiosihteeri Raimo Sailas on myös lukenut uutiset, mutta hän ei yhdy talouskasvun rummuttajien iloon.

Kasvua on tälle vuodelle ennustettu nimittäin 1,6 prosenttia.

– Tuleville vuosille kasvua on luvattu enää 0,9 prosenttia. Vanhan opin mukaan: mitä on desimaalien oikealla puolella, kannattaa jättää huomiotta. Jos kehitys on jatkossakin tällaista, kasvu hidastuu taas, hän sanoo.

Kun katsoo muita lukuja, viesti vaikuttaa yhä selvemmältä:

- Tavaran vienti supistui viime vuonna ja itse asiassa vienti on 20 prosenttia pienempi kuin vuonna 2008, Sailas sanoo.

Ja ilman vientiä ei talous lähde kasvuun, ei millään.

Hän ihmettelee, miksi poliitikot esittävät nyt omia kasvuennusteitaan.

– Voiko syynä olla se, että asiantuntijoiden tekemien kasvuennusteiden viesti ei kelpaa?

Raimo Sailas kertoo, kuinka Suomen talous saadaan kuntoon:

 

Suomen ihme

Mutta milloin Suomi ajettiin tällaiselle tielle? Mihin unelma kaatui?

Suuri osa suomalaisista todisti itse omin silmin hetkeä, joka Sailaksen mukaan turmeli Suomen kilpailukyvyn.

Se tapahtui vuonna 2007. Silloin kokoomus lupasi Sari Sairaanhoitajalle vaalilupauksena roimat palkankorotukset.

Ihme kyllä vaalivoittaja kokoomus piti lupauksensa ja sairaanhoitajat saivat ennennäkemättömät palkankorotukset.

- Se oli kerrassaan merkillistä, ennenkuulumatonta. En tiedä toista tapausta, jossa näin olisi menetelty. Että yksi puolue alkaa ajaa palkankorotuksia yhdelle ammattiryhmälle.

Eivätkä palkankorotukset jääneet vain sairaanhoitajiin.

– Sitten muut alkoivat vaatia samanlaisia palkankorotuksia ja saivat ne. Nyt Suomella on takana pettymysten vuosikymmen.

Suomen ihmeeksi Sailas mainitsee sen, että niukentuvan kasvun aikana tutut sosiaalietuudet kuten eläkkeet rullaavat vastaanottajalle kuin ennenkin.

Ihmeen rahoittavat valtio ja kunnat – velkarahalla.

JUKKA VUOKOLA
Raimo Sailas puhui torstaina Tampere-talolla Tampere Klubin jäähyväisluennolla. Hänen aiheensa oli: Miten Suomi selviää.

Raimo Sailas puhui torstaina Tampere-talolla Tampere Klubin jäähyväisluennolla. Hänen aiheensa oli: Miten Suomi selviää.

Saako koulutuksesta säästää?

Sailas kertoo huomanneensa, että kaksi sanaa toistuu hallitusohjelmissa: Biotalous ja Cleantech. Niihin tunnutaan uskovan ja niistä toivotaan Suomen vetureita. Valitettavasti se ei ole niin yksinkertaista.

- Ei näillä alueilla pärjää, ellei ole korkeaa matemaattisluonnontieteellistä osaamista. On aivan turha kuvitella näiltä aloilta menestystä, jos matematiikan osaamisen taso pysyy samanlaisena kuin se on nyt. Korkeakoulutasoisilla opiskelijoilla on suuria aukkoja osaamisessa tällä saralla, ja se on huono asia.

Hän kertoo seuranneensa koulutussäästöjä mietteliäänä. Säästää voi, mutta oppimistulokset eivät saisi kärsiä.

- Kaiken koulutuksen vaatimustason pitää nousta. Muuten emme voi säilyttää tilannetta hyvänä, hän pohtii.

Näivettynyt Suomi

Raimo Sailas tuli virkamiesurallaan tunnetuksi pitkien leikkauslistojen ja aina uusien säästökohteiden esittäjänä – ja erittäin suorapuheisena ihmisenä, tiukkana talousmiehenä.

Suoraan hän puhuu nytkin eläkkeelle jäätyään. Suomella on paljon ilon aiheita, esimerkiksi se, että elämme vanhoiksi ja pärjäämme kansainvälisissä vertailuissa. Luonnonvarojakin riittää metsässä.

Mutta Suomi kärsii silti näivetystaudistaan.

– Suomen taloutta pitää tällä hetkellä pystyssä rakennustoiminta ja tavallisten ihmisten velkaantuminen. Rakentaminen hiljenee ensi vuonna ja reaaliansiot eivät nouse, hän perustelee.

Tavalliset ihmiset ovat paljon velkaantuneempia kuin 1990-luvun alussa, ja silloinkin velkaantuminen johti katastrofiin. Kun reaaliansiot eivät nouse, ihmiset eivät voi enää velkaantua enempää, eikä talous saa sitä kautta kasvuaan.

Trumpin toiminta myrkkyä

Maailmassa oli 25 vuotta sitten optimismin aalto, Raimo Sailas muistelee.

Neuvostoliitto oli lahonnut pystyyn, ja liberaalidemokratian kuviteltiin voittaneen lopullisesti.

– Tällä hetkellä EU näyttää voimattomalta ja saamattomalta.

Donald Trumpin harjoittama politiikka on sekin tuhoavaa. Hänen politiikallaan on ”ilman muuta vaikutuksia Suomeen”.

– Trumpilta voi ensimmäisten viikkojen näyttöjen perusteella odottaa mitä tahansa.

Sailas pohti, eikö kukaan ole kertonut Trumpille, että samantyyppistä protektionistista talouspolitiikkaa harjoitettiin viimeksi 1930-luvulla, ja vaikutukset olivat tuhoisat.

– Tämä kaikki on myrkkyä Suomen taloudelle, Sailas toteaa.


Kommentit (37)

  • Kertausta

    Kokoomuksen nykyinen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola johti vuonna 2007 Tehyn työtaistelua, jossa painostettiin työnantajaa hoitajien massiivisilla joukkoirtisanoutumisilla.
    Tuloksena oli muhkeat korotukset, jotka porrastettiin useammalle vuodelle. Yksityinen sektori seurasi odotetusti perässä. Niinpä meillä korotettiin palkkoja pitkäaikaisten sopimusten nojalla vielä silloin, kun Yhdysvalloista alkanut taantuma jo koetteli globaalisti markkinoita.

    Tästä on opittu se, että julkinen sektori ei voi olla palkankorotusjohtaja vaan vientialat. Tämä on tiettävästi sovittu kikyssä. Nuori Jyrki Katainen, joka kampanjoi Sari Sairaanhoitajalla, oli nousukauden kasvatti eikä osannut ottaa huomioon, että toisinkin voi käydä. Vuosi 2008 on varmasti ollut hänelle karmea yllätys.

  • Nimetön

    Näinhän se meni: Sari Sairaanhoitaja sai tuntuvat korotukset ja sen jälkeen automaattisesti nostettiin julkisen sektorin palkkoja tuntuvasti. Yksityisellä sektorilla korotukset jäivät vaatimattomiksi. Vielä nykyäänkin yksityisellä sektorilla maksetaan samasta työstä ( esim. lastentarhanopettajan ) n. 400 euroa pienempää palkkaa. Jatkuvasti kasvavat opetus, sosiaali- ja terveydenhoidon palvelut maksavat kunnille jo nyt miljardeja. Kuinka tulevina vuosina pystytään rahoittamaan kaikki palvelut, jos nyt oppositiossa oleva vihervasemmisto lupaa poistaa kaikki palveluiden omavastuuosuudet. Työttömyys ei millään voi korjaantua radikaalisti ennen seuraavaa laskusuhdannetta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio