Timo Soini Aamulehden haastattelussa: "Perussuomalaiset on nyt ihmisvastainen puolue"

Soini kertoo oman perussuomalaisuutensa kummunneen 1980-luvun Suomesta.

Emil Bobyrev
Timo Soini Aamulehden haastattelussa: "Perussuomalaiset on nyt ihmisvastainen puolue"

Timo Soini (vas.) ei pidä niistä arvoista, joita katsoo Jussi Halla-ahon edustavan. Perussuomalaisten puheenjohtajaksi kesäkuussa valittu Jussi Halla-aho ja tehtävän jättänyt Soini kohtasivat puoluekokouksen lavalla toisensa.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Perussuomalaisista lähteneen entisen puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin (uv) mielestä nykyisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ei edusta sitä perussuomalaista puoluetta, jonka Soini perusti.

–Jos Halla-aholta kysyy, onko perussuomalaiset kristillissosiaalinen puolue, hän ei voi ikinä vastata siihen myöntävästi, Soini sanoo ja muistuttaa Halla-ahon jo ilmoittaneen, että tasa-arvoisesta avioliitosta äänestämisen olisi pitänyt olla perussuomalaisten kansanedustajille omantunnon asia, eikä perussuomalaisten yhteinen kanta.

Soinin mielestä Halla-ahon johtama perussuomalaiset on ihmisvastainen puolue.

–Vielä tullaan näkemään, että perussuomalaiset alkavat kannattaa eutanasiaa. Se on suoraa seurausta ihmisvastaisesta linjasta. Jos muukalaisen ihmisarvo ei ole sama kuin suomalaisen, sairaan ihmisarvo tuskin on sama kuin terveen.

Mielenmaisema 1980-luvulta

Soinin mielestä perussuomalaisista lähteneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän johtajat Simon Elo ja Tiina Elovaara ovat tuoneet ryhmään perussuomalaisten parhaat periaatteet: uv on kansanliike, se ei ole riippuvainen suuresta rahasta eikä järjestövallasta.

Kirjassaan Maisterisjätkä Soini kertoo perussuomalaisia perustettaessa tavoitteena olleen inhimillinen puolue, jonka kautta tavallisen ihmisen ääni tulee kuulluksi. Mitä Soinin perussuomalaisuus sitten oli? Soini piirtää siitä nostalgisen kuvan:

–Henkisesti se oli pienyrittäjä-metsuri, jonka pitää osata monenlaista hommaa, joka on itsellinen eikä muiden komenneltavissa. Vaikka enää ihmisillä ei ole viittä lehmää, mielenmaisema oli sama. Se oli sitä, että naapurin lapsetkin saavat tulla syömään ja kuuluu se lähiöiden luontoääni eli mattojen tamppauksen pauke, Soini tunnelmoi ja myöntää, että hänen maailmankuvansa kumpuaa monen parhaana pitämältä 1980-luvulta.

Sastamalan maisemissa lomaileva Timo Soini punnitsee nyt, mitä 20 vuoden matkasta jäi käteen.

 

Lue myös nämä


Kommentit (62)

  • Minä

    Perussuomalaisten nykyisen UV porukat oli riitaista ja vallanhimoa täynnä myös kuntapolitiikkassa, laittomia äänestyksiä ja valintoja. Monessa kunnassa sanan tyyppiset sumuroinnit sai aikaan mm valtuustoryhmien hajoamiseen. Kyllä siinä oli kristilliset arvot kaukana. Nyt voi toivoa,. että peli on avoimepaa ja kukkoilijat laitetaan puolueen taholta kuriin.

  • Jairi Palonen

    Politiikka ja puolueen puheenjohtaja vaalit, ovat toteutuneeet Soinin valtakaudella. Miksi demokratia ei nyt toiminut. Halla Aho oli ym. oli Soinilaisille tuoneet ministeripaikat, nyt ei sitten puolueen sääntöjen mukaan tehnyt valinnat Soinille kelvannutkaan.
    Soinin selitykset ja siihen jääneet kansanedustajat ovat menettäneet kansan luottamuksen, ja tekivät itselleen oman poliittisen uran lopun.
    Politiikka on raadollinen ura, ja loikkarit aina tuomitaan kansan silmissä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio