Someraivo saavutti tietokirjailija Petteri Järvisen lennon laskeuduttua: Twiittasi #somemoka – Tämä kaikki on nähty ennenkin

Kommentti: Mauttomia somekuvia julkisesti paheksuvan on hyvä muistaa, että kansanhuviksi yltyvä pilkkaaminen menee aina överiksi.

Aleksi Poutanen / Alma Median arkisto
Someraivo saavutti tietokirjailija Petteri Järvisen lennon laskeuduttua: Twiittasi #somemoka – Tämä kaikki on nähty ennenkin

Tietokirjailija Petteri Järvinen.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Tietokirjailija Petteri Järvisen Facebook-julkaisu herättää parhaillaan laajaa someraivoa ainakin Facebookissa ja Twitterissä. Vaikuttaa siltä, että Järvinen on tehnyt klassisen somevirheen, josta on alkanut yhtä klassinen someraivo.

Järvinen istui tänään aamupäivällä lentokoneeseen Amsterdamissa ja otti kuvan vieressään istuvasta isokokoisesta naisesta. Järvinen julkaisi kuvan julkisessa päivityksessä Facebook-profiilissaan.

Saatteeksi hän kirjoitti: "Tästä tulee pitkä lento..."

Julkaisu on tehty kello 11.37 Amsterdamin lentokentällä. Järvinen on ilmeisesti matkalla Atlantaan, jonne lennon pitäisi normaalien lentoaikojen perusteella laskeutua muutaman tunnin sisällä.

Julkaisuun oli ennen iltayhdeksää tullut jo yli 1 300 reaktiota ja sitä oli jaettu yli 200 kertaa. Kommentteja siinä oli kolmisen sataa. Julkaisusta keskustellaan laajalti myös Twitterissä, ja jo alkuillasta useat tiedotusvälineet olivat tehneet aiheesta juttuja.

Järvisen päivityksessä olevista kommenteista valtaosa on tuomitsevia, sillä Järvisen päivitys katsotaan niin sanotuksi fat shamingiksi eli lihavien ihmisten julkiseksi häpäisemiseksi. Kommenteista suurin osa on asiallista kritisointia, mutta osalla kommentoijista arvostelukyky on pettänyt.

Järvinen itse ei vielä ennen iltakymmentä ollut reagoinut vihaiseen palautteeseen, mikä viittaa siihen, että hänellä ei lennolla ole internetyhteyttä.

Tämä kaikki on nähty ennenkin.

Twiitti muutti viestintäjohtajan elämän

Kuuluisin vastaavanlainen tapaus alkoi yhdysvaltalaisen viestintäjohtajan Justine Saccon twiitistä joulun alla 2013. Sacco oli lähdössä Lontoosta pitkälle lennolle Kapkaupunkiin ja twiittasi ennen sitä:

“Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”

Sacco siis vitsaili sillä, että Etelä-Afrikan valtaisi HIV-ongelma on huomattavasti suurempi ongelma maan mustalle väestölle kuin valkoiselle.

Ennen Saccon laskeutumista hänen twiittinsä herätti ensin raivoa, sitten se levisi kulovalkean tavoin läpi internetin ja muuttui lopulta maailmanlaajuiseksi kollektiiviseksi huviksi. Ihmiset muun muassa kilvoittelivat Saccon häpäisemisessä ja nauttivat ajatuksesta, että he näkisivät pian "reaaliajassa" Saccon saavan potkut.

Sacco sai tietää someraivosta vasta, kun kone oli laskeutunut ja hän avasi kännykkänsä.

Saccon tapaukselle muodostui myös hashtageja kuten #HasJustineLandedYet. Järvisen tapauksessakin tällaisia viriteltiin jo alkuillasta Twitterissä.

Saccolle yhden onnettoman ja typerän twiitin seurauksena oli hänen elämänsä mullistuminen. Mullistuksessa potkut työpaikasta oli vain yksi pieni osa, sillä nuoresta naisesta oli yhdessä yössä tullut maailmanlaajuisesti vihattu ja pilkattu julkisuuden henkilö.

Saccon tapaukseen ja sen seurauksiin voi tutustua esimerkiksi tästä New York Timesin jutusta.

Someraivo menee aina överiksi

Suomessa Saccon tapausta pienemmässä mittakaavassa muistuttanut someraivo koettiin muutamia vuosia sitten, kun helsinkiläinen stylisti Teri Niitti nousi lennolle Helsingistä New Yorkiin ja julkaisi Instagramissa kuvan imettävästä äidistä.

Kuvan saatteena Niitti paheksui julkista imettämistä.

Ennen kuin Niitti oli laskeutunut, hänen somemaineensa oli revitty kappaleiksi paheksuntamyrskyssä.

Vaikka alkuperäinen julkaisu olisi kuinka mauton, someraivo aiheesta menee aina överiksi viimeistään siinä vaiheessa, kun siitä tulee kansanhuvia.

Järvinen: "Auts!"

Muun muassa yksityisyydensuojasta paljon kirjoittanut tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen ensi kommentti asiaan saatiin illalla hieman ennen kymmentä, kun hän twiittasi aiheesta:

"Laskeuduin juuri Atlantaan ja huomaan Suomessa olleen hiljainen uutispäivä, kun fb-kuvista uutisoidaan. #somemoka"

Järvinen kommentoi asiaa myös Iltalehdelle:

–Auts! Minä kun koetan varoittaa muita olemaan tarkkana. Näin se voi näköjään osua omallekin kohdalle.

Hänen mukaansa tarkoitus oli ottaa selfie.

–Otin selfien, mutta nainen tuli sitten aika isosti siihen kuvaan, Järvinen sanoi Iltalehdelle.


Päivitys: Juttua on muokattu useaan kertaan. Sen rakennetta on muokattu ja kello 22 siihen on lisätty Järvisen twiitti sekä kello 22.12 hänen kommenttinsa Iltalehdessä.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Haloo!?

    En näe mitään ihmeellistä tässä asiassa, muutoin kuin turhan herkkähipiäistä porukkaa!!!

  • Nimetön

    Ongelma tässä on se, että normaalikokoisena joutuu lennolle varaamaan itselleen kaksi vierekkäistä istuinta jos haluaa varmistua siitä, että saa istua selkä suorana kädet käsinojilla. Tätä istuinvarausta ei saa tietenkään ehdottaa isokokoisten tehtäväksi, koska muuten on kiusaaja.

    Tästä kiusaajaksi leimaamisesta on esimerkkejä ennestään, kun jokin lentoyhtiö halusi periä lisämaksun isokokoisilta. Isokokoiset ihmiset tietenkin päättivät raivostua. Järvinen nosti esille tärkeän asian, mutta nyt hänetkin on leimattu kiusaajaksi isokokoisten ihmisten somekampanjalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio