STT, AamulehtiHelsinki

Tänään juhlitaan äitienpäivää. Äitienpäivää vietettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1918. Äitienpäivän toi Suomeen kansakoulunopettaja ja kansanedustaja Vilho Reima. Aluksi päivää vietettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina, mutta vuonna 1927 päiväksi vakiintui nykyinen käytäntö eli toukokuun toinen sunnuntai.

Vuonna 1947 päivä vahvistettiin viralliseksi liputuspäiväksi. Äitienpäivänä juhlistetaan myös isoäitejä.

Äitienpäivää ei vietetä kaikissa maissa tänään, esimerkiksi Venäjällä äitienpäivä on marraskuussa, Norjassa helmikuussa ja Espanjassa toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Päivän vietto alkoi Yhdysvalloista.

Suomessa äitienpäivän ykköskukka on minikokoinen ruukkuruusu. Ruusu tarvitsee valoa, lämpöä ja lannoitusta, jotta se kukkisi pitkään. Kuihtuneet kukat on hyvä leikata pois. Kesän tultua ruukkuruusun voi istuttaa lämpimälle paikalle puutarhaan, neuvoo Kauppapuutarhaliitto.

Sää suosii juhlijoita

Ilmatieteen laitoksen mukaan äitienpäivää vietetään hyvin aurinkoisessa säässä Oulun korkeudelta maan eteläosaan asti. Lämpötilat kohoavat laajalti kahteenkymmeneen asteeseen maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa.

Lapissa ja Koillismaalla on muutaman asteen viileämpää ja pilvisyys vaihtelee. Hajanaiset sadekuurot ovat mahdollisia, mutta sää on enimmäkseen poutaista.

Presidentti palkitsee äitejä

Presidentti Sauli Niinistö antaa tänään 29 äidille Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Äidit saavat kunniamerkit äitienpäiväjuhlassa Säätytalolla Helsingissä. Juhla alkaa puoli kahdeltatoista aamupäivällä.

Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein voidaan antaa äidille, joka on ansioitunut esimerkillisenä kasvattajana, kantanut yhteisvastuuta sekä tukenut perhe-elämää ja vanhemmuutta.


Kommentit (2)

  • "Äiti"

    En ole äiti, mutta minulla on äiti. Iloitsen ja muistan tänään äitiä. Olen myös kotonani aina ollut perheelleni (=miehelleni ”äiti). Myös minä olen ansainnut ruusun sekä äitienpäivälounaan edes joskus mieheltäni.

  • Ope

    Äitienpäivän vietosta olisi jo korkea aika luopua tasa-arvoa loukkaavana. Sen vietto loukkaa syvästi niitä, jotka eivät syystä tai toisesta ole äitejä tai eivät voi äidiksi tulla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio