Testasimme: Jos pysäköinti pientareilla kielletään, roska- ja paloautot ovat vaikeuksissa

Jukka Ritola, Riikka LehtovaaraAamulehti

Osittain pientareen puolelle pysäköidyt autot alkavat saada ensi viikolla tuulilaseihinsa 50 euron sakkolappuja Tampereen vanhoilla omakotialueilla Petsamossa ja Härmälässä.

Jo parin viikon ajan pysäköinninvalvojat ovat laputtaneet kadun varteen parkkeerattuja autoja ainakin Petsamon Koljontiellä ja Lusankadulla sekä Härmälässä Mikonkadulla ja Matinkadulla.

Huomautus ja jatkossa sakko annetaan luvattomasta maastopysäköinnistä. Tämä tarkoittaa sitä, että auto pitää pysäköidä niin, että kaikki renkaat ovat asvaltin puolella, eivätkä maastossa, siis pientareella.

Toiminta on herättänyt heti tuoreeltaan vilkasta keskustelua vanhoilla omakotialueilla. Asukkaat ovat ilmaisseet huolensa esimerkiksi siitä, miten esimerkiksi paloautot pääsevät etenemään, jos autot jatkossa pysäköidään hyvin kapeille kaduille.

Aamulehti testasi asiaa Härmälän Matinkadulla perjantaina iltapäivällä. Pyysimme roska-autoa ajamaan läpi kohdasta, johon oli pysäköity auto tien molempiin reunoihin.

 

Yritys jäi yritykseksi. Läpiajo ei onnistunut mitenkään.

Matinkadun varrella parikymmentä vuotta asunut Juha Talvio kuuluu niihin härmäläläisiin, jonka talossa on useita autoja.

- Omaa autoa pidän pihassa, mutta kun mukuloillakin autoja, niin niitä pidetään tuossa kadun reunassa.

Tähän asti autot on pysäköity pientareen puolelle juuri siksi, että ohitse kulkeva liikenne mahtuu etenemään.

- Nyt kun tulee talvi, niin aura-autolla ei tuosta sen jälkeen ajeta, jos kaikkien autojen on oltava kadun puolella, hän manaa.

Talvion oman talon kohdalla piennar on miehen sanojen mukaan kynnyspeltoa. Naapurin puolella kasvaa kaunis nurmikko.

- Kyllä mä senkin ymmärrän, etteivät ihmiset halua tuhota kauniita nurmikoitaan, mutta kyllä tässä silti pitäisi jonkinlaista maalaisjärkeä käyttää. Eihän tuosta mene kohta ambulanssikaan ohi.


Lue myös nämä


Kommentit (94)

 • Nimetön

  No onko pakko olla niin paljon autoja jos ne ei mahdu mihinkään???

 • Epäloogisuus huipussaan

  ”Jos virkamies ei noudata valvonnassa typerääkin lakia, hän tekee rikoksen. ”

  Vaan kun mikään laki EI määrittele että katu loppuu asfaltin reunaan.

  Päinvastoin – laki määrittelee että piennar on osa katua ja maasto alkaa X metrin päästä pientareesta/ojasta. (tämänhetkisen määrän X voi tarkistaa kukin tavallaan)

  Jotakin pitäisi tehdä nykyisen mielivaltaisen ja virheellisen pysäköintivalvojien tulkinnan poistamiseksi – miten olisi joukkokanne ja kaikkien toistaiseksi annettujen sakkojen kumoaminen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio