Testaa, häätääkö villainen valepesä ampiaiset puutarhasta

Tarja Kuuva
Testaa, häätääkö villainen valepesä ampiaiset puutarhasta

Virkatun pesän voi täyttää sanomalehdellä.

Kirsikka OtsamoAamulehti

Tamperelainen Tarja Kuuva on löytänyt tavan torjua pesäpaikkaa etsivät ampiaiset.

Hän virkkaa suosittuihin paikkoihin valepesiä, jolloin ampiaiset huomaavat jonkun ehtineen pesäntekoon jo ennen niitä. Toiveena on, että ampiaiset etsisivät suotuisamman, yhä vapaan paikan.

- Meillä on veneen pressun alla metallikaaret, joita ampiaiset ovat käyttäneet pesäpaikkana. Ripustin sinne yhden ja pesää ei enää tullut. Alkuperäinen idea ei ole minun, olen löytänyt sen useilta puutarha-aiheisilta keskustelupalstoilta ja blogeista netistä. Myös Ylellä oli aiheesta juttua, hän kertoo. Kuuva opettaa kansalais- ja työväenopistoissa käsitöitä.

- Pesänvirkkausta voi tulla opettelemaan vaikkapa Ahjolan Novitaa ja novelleja -kurssille. Kurssilla tehdään hiljaisia käsitöitä, kuunnellaan novelleja ja jutellaan mukavia, hän kehottaa.

- Lanka voi olla mitä tahansa. Minä käytin mallityöhön 7 veljestä -lankaa. Sitä saa joka marketista ja harmaan sävyjä on paljon. Lankaa kului 25 grammaa.

Virkkuupesä on kiva kesäkäsityö, valmistuu nopeasti ja sen voi tehdä jämälangoista tai yhdistellä useita lankoja. Kokoa on helppo muuttaa. Se on myös mukava mökkituliainen.

- Aiemmin hävitimme ampiaiset imuroimalla kulkijat yksitellen. Nyt olen antanut pesiä mökkinaapurille ja laittanut Nunnankirkon luonnonsuojelualueen huussiin. Vein pesän myös Purnuun jossa oli amppariongelma grillipaikalla, Kuuva kertoo.

Hän antaa vinkin myös niille, joita virkkuu-urakka ei innosta.

- Jos ei tykkää käsitöistä, voi täyttää sanomalehdellä vanhan villasukan. Jotkut ovat kuulemma torjuneet ampiaispesiä jopa talouspapereilla täytetyillä suodatinpusseilla.

Asiantuntija epäilee

Apulaisprofessori Jouni Sorvari, joka on erikoistunut yhteiskuntahyönteisiin, on kuitenkin villapesien tehon suhteen varsin epäileväinen.

- Ampiaisella ei ole kauhean suurta reviirikäyttäytymistä. Luulen, että ampiainen myös erottaa villapesän oikeasta. Niillä on loistava hajuaisti. Varmin veikkaukseni onkin, että kyse on sattumasta.

Voi myös olla, että heiluva liike tai villan haju yhdistettynä ihmisen hajuun ovat syynä väistymiseen.

- Epäilen, että kyse on normaalista ampiaisten tavasta vaihtaa pesäpaikkaa vuosittain.

Yhteiskunta kuolee syksyisin ja uusi syntyy keväällä. Vanhojen pesien kylkeen saattaa syntyä uusi, mutta harvoin aiempaan pesään.

- On kuitenkin hyvä, että ihmiset tekevät muutakin, kuin suihkuttelevat myrkkyjä. Varsinaisesti ampiaiset eivät ole katoamassa, mutta myrkyt vaikuttavat myös muihin pölyttäjiin kuten mehiläisiin ja kimalaisiin, jotka ovat uhattuina nykymaailmassa, Sorvari muistuttaa.

Tarja Kuuva
Asiantuntija epäilee, että teho perustuu joko villan ja ihmisen hajuun tai heiluvaan liikkeeseen.

Asiantuntija epäilee, että teho perustuu joko villan ja ihmisen hajuun tai heiluvaan liikkeeseen.

Ohje virkattuun ampiaispesään

Langanmenekki: 25 g harmaata Novitan 7 veljestä –lankaa

Virkkuukoukku 3,5 tai käsialan mukaan

Tee näin: Kierrä lanka sormen ympäri lenkiksi ja virkkaa lenkkiin 9 ks. Sulje kerros piilosilmukalla. Jätä 2-3 m lankaa aloituspäähän, josta voi virkata kiinnitysnarun tai lenkin. 2 m pitkästä langasta tulee noin 50 cm pitkä ketjusilmukkanaru.

Virkkaa jatkossa pallo pylväillä. Siirry seuraavalle kerrokselle virkkaamalla 3 kjs = 1. p ja päätä kerros virkkaamalla piilosilmukka kerroksen ensimmäiseen pylvääseen.

1.krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 pylvästä

2.krs: virkkaa *1 p, 2p samaan silmukkaan* Toista * - * kerros loppuun.

3.krs: virkkaa *2 p, 2 p samaan silmukkaan*

4.krs: virkkaa *3 p, 2 p samaan silmukkaan*

5.krs: virkkaa *4 p, 2 p samaan silmukkaan*

6- 9. krs: virkkaa 1 p jokaiseen edelliskerroksen pylvääseen

Aloita kavennukset:

10. krs: virkkaa *4 p, 2 p yhteen*

11. krs: virkkaa *3 p, 2 p yhteen*

12. krs: virkkaa *2 p, 2 p yhteen*

13. krs: virkkaa *1 p, 2 p yhteen*

14. krs: virkkaa ps jokaiseen pylvääseen

Täytä pallo Aamulehdestä revityillä suikaleilla ja muotoile pyöreäksi.

(Lyhenteet: ps = piilosilmukka, ks = kiinteä silmukka)


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Dr. Pasi

    Kyllä tuo suodatinpussi katkotin tuli kokeiltua mökillä. Yllätys kyllä- se toimi. Kehoittaisin apulaisprofessori Sorvaria tutkimaan asiaa ennen akateemisen mutu-tuntuman heittämistä ilmoille. Luulo ei ole tiedon väärtti. Ilman dataa olet vain ihan niin kuin kuka muu tahansa esittämässä mielipiteitä. Eli tutkimuksia käyntiin – tutkitusti myrkytön ja toimiva vaihtoehto olisi hienoa!

  • Nimetön

    Kolmas kesä menossa valepesillä, eikä amppareita ole.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio