Terrorismitutkija: "Emme ole menossa kohti kaaosta" – olettaa silti iskujen lisääntyvän

Meneillään on terrorismi-iskujen tihentymä. Silti Euroopassa ei olla ennennäkemättömässä tilanteessa.

ROBERT PERRY
Terrorismitutkija: "Emme ole menossa kohti kaaosta" – olettaa silti iskujen lisääntyvän

Iso-Britanniassa ihmiset ovat lähteneet liikkeelle lauantaisen terroristi-iskun jälkeen. Tämä kansalainen ottaa osaa omaisten suruun. Iskussa kuoli seitsemän ihmistä.

Jaana KerolaAamulehti

Terroristit ovat iskeneet useita kertoja peräkkäin Euroopassa, mutta terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta sanoo, että tilannetta ei pidä suurennella.

–Tässä on tihentymä, ja iskuja on odotettavissa jatkossakin useammin. Vielä ei olla silti luvuissa, joita Euroopassa ei ole nähty aiemmin, hän sanoo

Terrorismi on hänen mukaansa marginaalinen ilmiö, vaikka se on nyt Euroopassa vähemmän marginaalinen kuin aiemmin.

–Se on todella moneen asiaan liittyvä monimutkainen ilmiö, johon ei ole yhtä lääkettä, Malkki painottaa.

Tämä kaikki pitäisi nyt hänen mukaansa muistaa, jotta terrorismista ei syntyisi isompi yhteiskunnallinen ilmiö kuin siitä muutoin kehittyisi.

–Tähän on riski, sillä terrorismin herättämä paljo huomio pelaa yhteen erilaisten pelkojen ja poliittisten agendojen kanssa, hän kertoo.

Torjunta on kehittynyt

Malkki sanoo, että ei millään tavoin väheksy iskuja tai niiden traagisuutta, mutta hän muistuttaa esimerkiksi Iso-Britannian selvinneen aiemminkin vastaavista.

–Siinä mielessä emme ole menossa kohti mitään kaaosta, hän painottaa.

Hän ei sulje silmiä siltä, että terrorismi on muuttunut.

–Toki terrorismi on kiistattomasti erilaista kuin 1970–1980-luvulla, mutta terrorismin torjuntaa on myös kehitetty koko tämä aika, hän sanoo.

Lakeja on jo laajasti

Malkki sanoo, että Iso-Britanniassa ei pitäisi korostaa pääministeri Teresa Mayn tapaan kovia keinoja ja valvontaa.

Maassa on jo laaja terrorismilainsäädäntö, ja hänen mielestään on vaikea kuvitella, mitä voisi säätää lisää.

–Nyt pitää arvioida, miksi toiminta väkivallan ehkäisemiseksi ei ole ollut tehokasta. Iso syy on se, että ohjelmat ovat leimautuneet siellä valtion valvontatyökaluiksi, joihin ei ole luottamusta.

"Emme ole voimattomia"

Malkin mielestä myös meillä pitää keskustella terrorismin aiheuttamien reaktioiden merkityksestä.

–Vaikka tuntuu, että olemme voimattomia, niin emme ole lainkaan voimattomia.

Hänen mielestään pitäisi olla huolissaan myös siitä, millä tavalla iskujen vaikutus kertautuu erilaisten oletusten ja yleistysten kautta.

–Tulkintojen kautta iskujen vaikutus voi levitä laajempiin kysymyksiin kuin, mistä koko väkivalta on alun perin lähtenyt. Se että vältetään ylitulkintaa ja reagoidaan harkitusti, ei tarkoita sitä, että iskuja ei otettaisi tosissaan, hän sanoo.

Kerrotaanko epäilyttävästä?

Malkki jarruttaisi herkkyyttä yleistysten tekemiseen.

–Meillä on muistakin syistä kehittynyt vastakkainasettelua ja negatiivista suhtautumista etenkin muslimitaustaisiin Euroopassa oleskeleviin ihmisiin. Yleistäminen on sikäli vaarallista, että iskuja kannattaa tai niissä on mukana vain vähemmistö, hän sanoo

Malkki kertoo, että eri väestöryhmien väliset suhteet vaikuttavat siihen, millainen yhteiskunnallinen kysymys terrorismista tulee.

–Tällä on pidemmän päälle vaikutusta terrorismin torjunnan toimintaedellytyksiin siinä mielessä, millainen luottamus eri väestöryhmillä on viranomaisiin, ja kuinka tärkeäksi koetaan kertominen, jos nähdään jotain epäilyttävää.

Yhden syyn korostaminen ei rakenna

Malkkia on ihmetyttänyt se, terrorismin vastustajiksi julistautuvat ihmiset katsovat sitä yhden ikkunan kautta ja korostavat vain jotain osaa siitä sekä tekevät yleistyksiä.

–Yhden syyn korostaminen ei ole kovin rakentavaa. Vastatoimien pitää perustua aina tiukkaan analyysiin. Puhumme monimuotoisesta ilmiöstä, jossa on juuria moneen eri suuntaan.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    ”Britannia selviää tästä kyllä”
    Maailma selvisi toisesta maailmansodasta, joten lakkautetaan YK ja vapautetaan asekauppa. Kyllä me kolmannestakin maailmansodasta selviämme.

  • Nimetön

    On mahdoton ajatus, että virallinen taho koskaan sanoisi, olemme menossa kohti kaaosta ja terrorismi tulee lisääntymään. Toisin sanoen Mälkki ei kerro koko totuutta. Tämä osoittaa, että ns.pehmeät keinot on käytetty loppuun. Nyt näyttää olevan itsesyytöksen aika. Haukutaan populisteja rasisteiksi ja osa poliiseista saa osansa kuten myös eläkkeellä olevat poliisit. Media ilakoi omaa sanomaansa ihmisille, jotka ovat huolestuneita nykymenosta. Poliittinen eliitti kuvittelee, että osanotto vainajien omaisille pyyhkii ongelman maton alle. Historia on osoittanut, mitä syvemmälle mennään, sitä enemmän verta. Onko oltava nobelisti, ennen kuin tajutaan, ei koska siihen riittää maalaisjärki ja hieman logiikkaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio