Terrorioikeudenkäynti: ”Toisen syytetyn nenä muistuttaa videolla esiintyvän barettimiehen nenää”

Taneli KoponenAamulehti

Tampereella jatkettiin perjantaina oikeudenkäyntiä, jossa kahta irakilaisveljestä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Kyse on ainakin yhdentoista vangiksi otetun sotilaan murhista, joihin on valtionsyyttäjän Tom Laitisen mukaan syyllistynyt jompikumpi miehistä.

He ovat syyttäjän näkemyksen mukaan kuuluneet terroristijärjestö Isisiin. Miehet ovat syytteessä myös törkeästä sotarikoksesta ja terroristisessa tarkoituksessa tehdystä pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan henkirikokset ovat tapahtuneet Irakissa vuoden 2014 kesäkuussa Camp Speicherin joukkomurhan yhteydessä.

Vangittujen alokkaiden ja sotilaiden murhia on kuvattu Isisin propagandavideolle. Syyttäjän mukaan sotilaita videolla tappava barettimies muistuttaa syytettyjä.

”Käyrä käden asento”

Perjantaina syyttäjä kävi oikeudessa läpi kirjallisia todisteita. Syyttäjän mukaan barettimiehen henkilöllisyyttä ei voida suoraan päätellä vertaamalla syytettyjen kuvia barettimiehen kuvaan.

Poliisin teknisessä tutkinnassa ei pystytty tekemään varmoja johtopäätöksiä siitä, että jompi kumpi syytetyistä olisi barettimies.

- Haluan kiinnittää huomiota joihinkin yhdenmukaisuuksiin, joita kuvista voidaan havaita, Laitinen sanoi oikeudessa.

Murhattujen sotilaiden henkilöllisyyksiä ei ole kyetty selvittämään. Syyttäjän mukaan murhien tunnusmerkistön täyttymisen kannalta ei ole väliä sillä, kumpi syytetyistä esiintyy videolla. Molemmat syytetyt ovat olleet tietoisia siitä, että heidän toimintansa johtaa varmasti tai todennäköisesti miesten kuolemaan.

Syyttäjä vaatii miehille elinkautista tuomiota tai vaihtoehtoisesti avunannoista kahdentoista vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjän näkemyksen mukaan barettimiehen kädenasento on luonnostaan käyrä samalla tavoin kuin toisella syytetyistä. Lisäksi toisen syytetyn nenä muistuttaa barettimiehen nenää.

Puolustus kiistää

Puolustus on eri mieltä kuvien yhdenmukaisuudesta.

- Barettimiehellä on kupera nenä koko mitaltaan. Sen sijaan syytetyn nenässä on kuoppa, sanoi puolustusasianajaja Mika Miesmäki. Puolustus muistutti oikeudessa, että syytettyjen tunnistuskuvat on otettu syyskuussa 2015. Henkirikokset tapahtuivat kesällä 2014.

Myös toisen irakilaismiehen asianajaja Kaarle Gummerus tyrmäsi kuvavertailuin.

- Päämieheni nenä kaartuu eri suuntaan kuin (barettimiehellä) vertailukuvassa, Gummerus sanoi.

Myöskään näkemys käyrästä käden asennosta ei vakuuttanut puolustusta.

- Näen tuon enemmänkin luontaisena kädenasentona, Gummerus sanoi.

Kuva-aineiston lisäksi salissa käsiteltiin perjantaina pikaviestipalvelu Tangossa lähetettyjä viestejä. Syyttäjä pyrki niiden osoittamaan syytettyjen yhteyttä terroristijärjestö Isisiin.

Syyttäjä sanoi tulkitsevansa keskusteluja siten, että syytetyt keskustelevat niissä muista Isisin taistelijoista. Puolustuksen mukaan keskustelut eivät kuitenkaan osoita syytettyjen kuuluneen Isisiin.

Jutun pääkäsittely kestää Pirkanmaan käräjäoikeudessa suunnitelman mukaan ainakin kuusi päivää.

Tästä kyse

Camp Speicherin joukkomurhassa Isisin taistelijat surmasivat kaikkiaan yli tuhat miestä. Surmatut olivat taisteluista vetäytyneitä aseettomia Irakin armeijan sotilaita.

Joukkomurhan tavoitteena oli syyttäjän mukaan muun muassa aiheuttaa pelkoa lähiseudun asukkaissa. Valtionsyyttäjän Tom Laitisen mukaan jompikumpi syytetyistä surmasi joukkomurhan yhteydessä ampumalla ainakin 11 äärijärjestö Isisin vankia.

Aiemmin oikeudessa kuultiin syyttäjän listaus keskeisestä todistelusta. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat kuuluneet Isisiin. Lisäksi jompi kumpi heistä on propagandavideolla videolla esiintyvä barettimies.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet