Pirkanmaa

Terrorimurhien oikeudenkäynti Tampereella: Todistajia kateissa ja irakilaiset asiakirjat epäilyttävät

Suomalaispoliisit matkustavat Irakiin järjestämään yhteydet etäkuulemiselle. Todistajia on määrä kuulla huhtikuussa, mutta osaa heistä ei ole vieläkään tavoitettu.

Poliisi
Terrorimurhien oikeudenkäynti Tampereella: Todistajia kateissa ja irakilaiset asiakirjat epäilyttävät

Yhdestätoista murhasta syytetyt identtiset kaksoset kuvauttivat itseään Irakissa ja matkalla Eurooppaan.

Tuomas Rimpiläinen Aamulehti

Joukkomurhasta syytettyjen irakilaiskaksosten oikeudenkäynnissä on vaikeuksia tavoittaa kaikkia jutun kannalta olennaisia todistajia. Veljesten puolustuksen nimeämien todistajien saaminen etäyhteyden päähän oikeudenkäyntiä varten on yhä epäselvää.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa jatkettiin jutun pääkäsittelyä maanantaina, mutta oikeudessa puhuttiin vain prosessiteknisistä seikoista. Ne ovat nousseet merkittävään osaan pitkäksi venyneessä oikeudenkäynnissä.

Todistajien kuuleminen luotettavasti on edellytys oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin turvaamiseksi.

Esitutkinnan aikana suomalaispoliisit kävivät muun muassa useita kertoja Irakissa kuulustelemassa todistajia. Tutkinnan venymisen takia syytteen nostamisen määräaikaa jatkettiin useita kertoja.

Paljon helpommalla ei ole päästy oikeudenkäynnissä.

Poliiseja jälleen Irakiin

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen kertoi maanantaina oikeudessa, että puolustuksen nimeämiin todistajiin ei yrityksistä huolimatta ole saatu yhteyttä. Nyt todistajien yhteystietoja on selvitetty lisää ja heille on kirjoitettu kirjeet. Kirjeet on toimitettu Irakin suurlähetystöön Helsingissä ja ulkoministeriöön Irakissa.

Irakilaisviranomaisilta on myös pyydetty, että he ryhtyvät toimenpiteisiin todistajien tavoittamiseksi.

Sekä syyttäjän että puolustuksen todistajia on tarkoitus kuulla useiden istuntopäivien kuluessa huhtikuussa etäyhteyden välityksellä. Etäyhteyden rakentamista ja todistajankuulemisia varten Irakiin lähtee suomalaisia poliiseja. Kuuleminen järjestetään irakilaisen tutkintatuomarin valvonnassa.

Todistajille on myönnetty anonyymius eli he todistavat nimettöminä. Oikeudenkäynnissä videokuvan heistä näkevät vain syyttäjä, vastaajien avustajat ja oikeuden jäsenet. Vastaajat ja yleisö kuulevat vain todistajien äänen.

Epäilyttäviä todisteita

Syyttäjän todistajien kuuleminen ”kasvokkain” on erittäin tärkeää myös puolustukselle, sillä Irakin viranomaisten kirjaamat kuulustelupöytäkirjat ovat herättäneet vastaajien avustajien epäilykset.

Asianajaja Kaarle Gummerus huomautti oikeudelle, että kuulemisessa on tärkeää käydä läpi myös todistajien kirjallisia kuulustelukertomuksia.

Kyse on siitä, että puolustuksen mielestä kahdessa Irakin viranomaisten kirjaamassa kuulustelukertomuksessa on epäilyttäviä piirteitä, sillä käsin kirjoitettujen kertomusten lopussa käsiala muuttuu.

- Se herättää kysymyksen siitä, että asiakirja ei ole aito, Gummerus sanoi istunnossa.

Ainakin toisessa kertomuksessa kuulusteltava lisää murhista syytetyt kaksoset kertomukseensa tässä osuudessa.

Kyseiset käsinkirjoitetut kuulustelukertomukset on salattu julkisesta esitutkintapöytäkirjasta, mutta yhden anonyymin todistajan kertomuksen suomennos on julkinen:

”Terroristit tunkeutuivat alueelle neljästä eri ilmansuunnasta, koska Altassfiran vankilasta oli karannut vankeja. Ja terroristisiin rikoksiin osallistuivat (luettelo nimiä). -- (Nimi) määräsi ruumiiden hautaamisen estettäväksi ja heitti ne jokeen niin, että kaupungin asukkaat eivät voineet juoda täynnä ruumiita ja uhrien verta olevaa vettä. Lisäksi Al Anbarin kaupungista kotoisin olevat kaksoset (toisen vastaajan nimi) ja hänen veljensä osallistuivat Speicherissa rikokseen.”

Puolustuksen epäilykset kohdistuvat lisäksi-sanalla alkavaan lauseeseen.

Avaintodisteena raaka teloitusvideo

 

Oikeudenkäynnissä syyttäjä pyrkii todistamaan, että Isisin julkaisemalla videolla esiintyvä mies on toinen syytetyistä. Syyttäjän mukaan molemmat veljekset ovat vastuussa yhdestätoista murhasta.

Vastaajat kiistävät olleensa edes paikalla syytteessä kuvatuissa tapahtumissa.

Terrorimurhaoikeudenkäynti

Vuonna 1992 syntyneitä irakilaiskaksosia syytetään Pirkanmaan käräjäoikeudessa yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Syyttäjän mukaan miehet osallistuivat Isisin riveissä niin sanottuun Camp Speicherin joukkomurhaan Tikritissä Irakissa kesäkuussa 2014.

Irakilaiskaksoset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina, ja heidät otettiin kiinni Forssan vastaanottokeskuksesta joulukuussa 2015. Sitä ennen he olivat majoittuneet Kaivannon vastaanottokeskuksessa. Muut turvapaikanhakijat uskoivat tunnistaneensa toisen veljeksistä Isisin julkaisemalta joukkomurhavideolta.

Miehet kiistävät kaikki syytteet ja sen, että olisivat olleet Isisin jäseniä.

Oikeudenkäynti jatkuu 5.4.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Kun kerran ovat Irakin kansalaisia ja rikos on tapahtunut Irakissa, niin ei se meille kuulu tuomita heitä. Eikun takaisin vaan Irakiin.

  • Voi tuota älyn pientä välähdystä sentään

    Kyllä tämä on oikea älykkyyden huippusuoritus syyttäjältä ja varsinkin tuomioistuinlaitokselta.Näiden terroristien oikea tuomiopaikka on Syyriassa, jossa sotarikokset ovat tehty. Sotarikoksia varten on sotaoikeus, joka tälläiset asiat käsittelee.

    Onko Suomen oikeuslaitos mädäntynyt totaalisesti 100 vuodessa, kun siltä näyttää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet