Tehdasalueen uudet suunnitelmat: Tuleeko Tampereesta Suomen Dubai?

Vanhalle tehdasalueelle rakentuva Hiedanranta on Tampereen kaupungille tuhannen taalan paikka. Nyt käynnistellään keskustelua siitä, millaisen uuden kaupunginosan tamperelaiset haluavat.

Tampereen kaupunki
Tehdasalueen uudet suunnitelmat: Tuleeko Tampereesta Suomen Dubai?

Suunnittelun pohjaksi luotiin kaksi vaihtoehtoa Näsijärven ranta-alueen käyttämiseksi. Tässä vaihtoehdossa mannerta laajennetaan. Etusivun vaihtoehdossa järveen rakennetaan tekosaaria.

Jutta HögmanderAamulehti

Kuvittele Tampereen Näsijärven rannalle uusi, elinvoimainen 25 000 asukkaan kaupunginosa. Alueen historiaa henkivät yritysten ja palvelujen keskittymiksi muuttuneet vanhat tehdasrakennukset ja Lielahden kartano. Järven rantaa pitkin kulkee reitti, joka on avoinna kaikelle kansalle.

Kuvitelmasta tulee totta seuraavien vuosikymmenien aikana Hiedanrannaksi nimetyllä alueella.

Tampereen kaupunki on hahmotellut villeimmissä visioissaan Näsijärveen tekosaaria, jotka yhdistyvät toisiinsa silloilla.

- Se, voidaanko rannan suunnitelmat toteuttaa, on iso kysymys teknisesti ja taloudellisesti, suunnittelujohtaja Taru Hurme muotoilee.

Saarikuvassa ratikan reitti on käännetty kulkemaan saarten läpi siltoja pitkin. Onko reittimuutos mahdollinen?

- Kaikki on mahdollista, kaupunkikehitysryhmän johtaja Kari Kankaala vastaa.

Hurme luonnehtii kuvia tunnelmakuviksi ja ajatuksiksi, jotka antavat suuntaa alueen tulevalle suunnittelukilpailulle.

- Näiden pohjalta on hyvä lähteä keskustelemaan siitä, mitä alueelle haluaan, Hurme sanoo.

Hiedanrannan kansainvälinen aluesuunnittelukilpailu käynnistetään loppukeväästä. Tulokset ovat selvillä tämän vuoden aikana. Ideoiden perusteella lähdetään tekemään asemakaavoja.

Uutta länteen

Kankaala luonnehtii Hiedanrantaa Tampereen tärkeimmäksi uudisrakennusalueeksi sitten Hervannan. Se tuo uuden, kehittyvän alueen länteen. Idässä on Ojala-Lamminrahka, etelässä Vuores.

Hurmeen mukaan Hiedanrannan kokoista aluetta ei voida toteuttaa pelkästään henkilöautoiluun tukeutuvaksi. Joukkoliikenneyhteyksien on oltava hyvät.

Noin 25 000 asukkaan ja 10–15 000 työpaikan aluetta lähdetään kaavoittamaan ja rakentamaan vaiheittain. Rakentamaan päästään aikaisintaan 2020-luvulla. Helpointa olisi aloittaa varsinaisen tehdasalueen ympäristöstä.

Kuntoa kartoitetaan

M-realin vanhan tehdasalueen rakennusten kuntoa kartoitetaan parhaillaan. Tarkoitus on, että ideakilpailuun mennessä olisi käsitys siitä, mitä rakennuksia pitää säilyttää.

Hankekehityspäällikkö Reino Pulkkisen mukaan rakennuksiin toivotaan uudenlaista elinkeinotoimintaa. Hän heittää ilmoille ajatuksen vertikaalisesta kasvihuoneesta, jossa satoa kasvatettaisiin useassa kerroksessa keinovalaistuksen avulla. Se tuottaisi todellista lähiruokaa.

Kaupunki haluaa myydä rakennukset kiinteistösijoittajille. Pulkkinen toteaa kiinnostusta olleen kiitettävästi.

Tampereen kaupunki
Saarivaihtoehdossa ratikan reitti on käännetty kulkemaan saarien läpi siltoja pitkin.

Saarivaihtoehdossa ratikan reitti on käännetty kulkemaan saarien läpi siltoja pitkin.

Vesi käyttökelpoista

Tehdasalueelle rakentamisessa on ongelmansa. Pilaantuneiden maiden puhdistustöiden ja rantavedessä olevan nollakuidun käsittelyn arvioidaan maksavan yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Alustavien selvitysten perusteella näyttää siltä, että puhdistustöiden jälkeen rantaa ja vettä voidaan käyttää virkistyskäyttöön. Myös veneily on tarkoitus ottaa suunnittelussa huomioon.

Tampereen kaupunki
Tehdasalueen rakennusten kuntoa kartoitetaan parhaillaan. Tampere toivoo kiinteistöihin uutta, innovatiivista toimintaa.

Tehdasalueen rakennusten kuntoa kartoitetaan parhaillaan. Tampere toivoo kiinteistöihin uutta, innovatiivista toimintaa.

Osallistu

Tampereen kaupunki toivoo, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan ideoimaan ja suunnittelemaan Hiedanrannan aluetta. Lisää tietoa löytyy osoitteesta http://valiaikainenhiedanranta.fi.

Avoimien ovien päivinä ja muissa tilaisuuksissa alueeseen on tutustunut jo yli 10 000 ihmistä.

Pitkä historia

Lielahden kartano siirtyi von Nottbeckin suvun haltuun 1800-luvun lopulla. Tilalla harjoitettiin maataloutta.

Metsäteollisuushistoria alkoi, kun sulfiittiselluloosatehdas aloitti toimintansa 1914. 1986 Lielahdessa alettiin valmistaa kartonki- ja paperitehtaiden raaka-aineeksi kemihierrettä. M-realin tehdas lakkautettiin 2008 osana yhtiön laajaa säästökuuria. Alueesta jätettiin kaavoitushakemus.

Tampereen kaupunki osti alueen 26 miljoonalla 2014.


Kommentit (124)

 • Nimetön

  Hyvä Työläinen,
  Metännemitään ”tavallisia työssäkäyviä kansalaisia” lisää tarvita.
  Se on kuuleppa ihan sama käykö näihin muuttava töissä vai ei.
  Asukas maksaa veroja luultavasti paremmin, kuin sinä tavallinen työssäkäyvä.

  Parempi ottaa kilokaupalla rikasta ja maksukykyistä veronmaksajaa, joka maksaa tavallisten työssäkäyvien ja muiden yksinhuoltajien lasten koulunkäynnit.

 • Juna kulkee

  Asuntojen hinnat laskevat tarjonnan lisääntyessä. Uudet asunnot ovat aina kalliimpia kuin jo olemassa olevat asunnot, idea on tarjonnan lisäämisessä. Esimerkiksi Ranta-Tampellan alue tulee laskemaan Tampellan alueen asuntojen hintoja. Juna kulkee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio