"Täysin toimiva ylä- ja alaruumis" – Tarkasta, täytätkö Hype-vuoristoradan turvallisuusvaatimukset

Kommentti: Kävimme läpi Hype-laitteen tiukat turvallisuusvaatimukset. Toimittaja ei voisi ajaa laitteella ilman avustajaa.

Silja Aitoaho
"Täysin toimiva ylä- ja alaruumis" – Tarkasta, täytätkö Hype-vuoristoradan turvallisuusvaatimukset

Hurjan laitteen turvallisuusmääräykset ovat herättäneet keskustelua.

Essi LehtoAamulehti

Särkänniemen uuden Hype-laitteen jonotusalueella on kaksi mustaa kylttiä. Niissä listataan edellytykset, jotka asiakkaan tulee täyttää päästäkseen ajelemaan vuoristorataan.

Hype on Särkänniemen ensimmäinen Yhdysvalloista ostettu laite. Yhdysvaltalaiset ovat tunnettuja erittäin seikkaperäisistä käyttöohjeista. Myös Hypen laitevalmistaja on kirjannut vuoristoradalle turvallisuusmääräykset, joita Särkänniemi noudattaa. Turvallisuusmääräykset kummastuttivat perjantaina Särkänniemessä vierailleita diabeetikoita.

Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan Hypen rajoitukset ovat kaikista huvipuiston laitteista tiukimmat.

Ovatko määräykset jopa niin tiukat, että vuoristorata-ajelu jää väliin, kun huimaa laitetta on viimein uskaltanut lähestyä? Pääsisinkö minä laitteeseen?

Tarkastetaan.

–Vähimmäispituuden tulee olla 140 senttimetriä.

Tämän ylitän kirkkaasti, koska olen 165,5 senttimetriä pitkä.

–Asiakkaalla tulee olla täysin toimiva ylä- ja alaruumis.

Tämäkin näyttäisi pitävän paikkansa.

–Asiakkaalla tulee olla kaksi (2) täysin toimivaa jalkaa ja kaksi (2) täysin toimivaa kättä. Lisäksi asiakkaan tulee pystyä tarttumaan kiinni laitteen kahvoista.

Kädet ainakin toimivat. Piriformis-lihaksen jumi on vaivannut toista jalkaa viimeaikoina. Lasketaanko jalka siis täysin toimivaksi, vai onko minulla täysin toimivia jalkoja vain yksi? Jalka pysyy kuitenkin menossa mukana, joten ehkä uskaltaisin kokeilla.

–Asiakkaalla ei saa olla turvakaarien toimintaan vaikuttavia välineitä tai vaatteita, kuten kipsejä, vyölaukkuja tai paksua vaatetusta.

Selvä. Lapsuuteni vyölaukut ovat vihdoin tehneet comebackin, mutta turvallisuuden nimissä voin tinkiä tyylitietoisuudestani tämän kerran. Mitä, jos joku kuitenkin varastaa matkapuhelimeni?

Särkänniemi
Varoituskyltissä listataan kaikki seikat, jotka voivat estää vuoristorata-ajelun.

Varoituskyltissä listataan kaikki seikat, jotka voivat estää vuoristorata-ajelun.

–Ajon aikana ei saa nauttia ruokaa, juomaa tai purukumia. Purukumi on heitettävä roskikseen ennen ajoa.

Hienoa, että turvallisuusmääräykset ottavat ympäristön siisteyden huomioon.

–Laitteen turvakaaret saattavat rajoittaa isokokoisten asiakkaiden pääsyä laitteeseen.

Hmm, vaikea arvioida. Turvakaarta ei saa pakottaa kiinni. Jos se solahtaa nätisti ylemmän ja alemman vatsamakkarani väliin, saan siis oletettavasti nousta kyytiin. Hurjastelu kannattaa siis ajoittaa päivän alkuvaiheeseen, kun ei ole vielä ehtinyt vierailla hattarakojulla.

Toistaiseksi ajelu vaikuttaa mahdolliselta.

–Laite ei sovellu asiakkaille, joilla on sydänvaivoja, niska- ja selkävaivoja, korkea verenpaine, diabetes tai jotka on lähiaikoina leikattu tai joilla on lähiaikoina todettu sairaus tai oire, kuten päänsärky, näön sumeneminen tai pahoinvointi.

Hittolainen. Pääsin listalla pitkälle, mutta nyt näyttää siltä, että ajelu jää väliin. Päätäni on särkenyt viimeaikoina. Näin ulkopuolelle jäävät kaikki kaltaiseni päätetyöntekijät, jotka eivät ole huolehtineet työergonomiastaan.

Vai jääkö sittenkään?

–Henkilö, joka ei kykene itse ymmärtämään asiakkaan velvollisuuksia ja rajoituksia, tarvitsee viereensä istumaan avustajan, joka ymmärtää nämä asiat.

Kenties voisin siis rajoituksestani huolimatta mennä vuoristorataan, kunhan otan kaverin mukaan. Voimme sitten vakuutella toisillemme, ettei jatkuva päänsärky ole niin vaarallista. Kesäkuntomme riittää juuri ja juuri huvipuistopäivään.

Aamulehden toimituksesta löytyi toimittaja, jonka terveydentila salli laitteeseen menemisen:

 

Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Amerikkalaista ylireagointia.

    Amerikkalaiset valmistajat aina laittavat turvallisuusohjeet hieman ylikanttiin koska a) se on amerikkalainen tapa koska siellä on todella hysteerinen ilmapiiri mitä tulee riskeihin b) amerikassa jos jotain sattuukin, niin oikeuskäynnit ovat jotain aivan käsittämätöntä ja tällöin on valmistajien pakko olla kertonut kaikki mahdolliset riskit ja vähän enemmän jotta eivät joudu turhaan vastuuseen jos kyseessä onkin kuluttajan moka. Meiningillä ”älä laita kissaa mikroaaltouuniin” mennään sielläpäin nääs.

  • Kaikille jotain ja en edusta mitään puistoa siis

    Hyvä kommentoija… Tasapuolisessa huvipuistossa jossa kaikille on jotain, on sekä lasten- ja perhelaitteita, sekä hurjempia extremelaitteita. Ei yksi hurja vuoristorata estä lapsia nauttimasta puistojen muista laitteista, joihin vain pituus ja uskallus riittävät. Särkänniemi on nyt vastannut hurjempia laitteita koskevaan kysyntään ja samalla paikannut aukkoa jonka mm. Jet star-vuoristorata ja Aikamatto hurjina laitteina jättivät jälkeensä. Ei tässä selkeästi ketään ole haluttu syrjiä ja tulevat laitehankinnat varmasti palvelevat myös rauhallisten laitteiden ystäviä. Laitteet ovat kuitenkin miljoonien eurojen investointeja olipa kyseessä sitten rauhallinen perhelaite, tai sitten hurjempi extreme härveli. Joskus tulee kesiä kun uusi hankinta on hurjempi ja joskus rauhallisempi. Kerralla kummankin hankkiminen on suomen mittakaavassa todella harvinaista.

    Siinä olet kuitenkin oikeassa että Särkänniemellä on harvinaisen surkea hinnoittelupolitiikka erityisesti yksittäislippujen kanssa, mutta tämä on suoraa seurausta siitä että puistoa eivät johda huvipuistoalan ammattilaiset, vaan poliitikot jotka ovat valinneet puiston johtajaksi henkilön jolla ei ole minkäänlaista kokemusta alalta. Huono johto tekee huonoja päätöksiä, mutta on hyvä muistaa tarkastella että mitkä päätökset ovat todellakin huonoja, ja missä on useampia tekijöitä. Kaikkia ei aina voi miellyttää, mutta on hyvä miettiä onko oma turhautuminen riittävän perusteltua ennen kuin alkaa huutamaan.

    Tämä kommentti ei ole tarkoitettu mitenkään pahalla ja toivotankin sinulle ja lukijoille hauskaa kesää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio