Tätä upeaa autoaarretta piiloteltiin vuosikymmeniä navetassa – ”En tiedä yhtään toista vastaavaa”

tomi vuokola
Tätä upeaa autoaarretta piiloteltiin vuosikymmeniä navetassa – ”En tiedä yhtään toista vastaavaa”

Vuoden 1923 Fiat on säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa navetan ylisillä. Katso videoesittely alta.

Tuukka VälimäkiAamulehti

Vehoniemen automuseossa Kangasalla on nyt esillä todellinen harvinaisuus: 1920-luvun Fiat, joka on lähes täysin alkuperäisessä kunnossa. Auto on säilynyt uskomattoman hyvin, koska se vietti vuosikymmeniä Sääksmäellä navetan ylisillä.

Katso videoesittely upeasta navettalöydöstä:

 

Auto on Fiat 501 Torpedo vuodelta 1923. Vehoniemen automuseon johtaja Leila Suutarinen kertoo, että auto ei ole harvinainen sinänsä. Vastaavia 1920-luvun menopelejä löytyy Suomesta kyllä. Harvinaisen tästä Fiatista tekee sen kunto. Se on lähes alkuperäisessä asussaan. Koska auto pidettiin kuivassa navetassa, siinä on ruostettakin vain muutamassa kohdassa.

– Näin hyvin säilyneitä 1920-luvun autoja en tiedä yhtään toista, Suutarinen sanoo.

Navetta-aarre on ollut jo vuosikymmeniä autoharrastajien tiedossa. Leila Suutarisen isä kävi katsomassa sitä jo 1960-luvulla, mutta omistaja ei halunnut luopua Fiatista.

Suutarisen tietojen mukaan Fiat siirrettiin navetan ylisille 1940-luvun lopulla, koska se ei mennyt katsastuksesta läpi jarrujärjestelmänsä ja renkaidensa takia. Siinä oli renkaat, joita ei ollut enää 1940-luvulla saatavilla.

Viime kesänä auto vaihtoi omistajaa. Silloin uusi omistaja kysyi, haluaisiko Suutarinen Fiatin näytteille Vehoniemen museoon.

– Sanoin, että haluan. Isänikin olisi halunnut sen aikanaan, Suutarinen sanoo liikutusta äänessään.

Autovanhusta voi käydä ihailemassa Kangasalla toukokuuhun asti.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Joskus 80 – 90-luvun taitteessa Vääksyn suunnalla eräässä ladossa kävin ihmettelemässä sinne säilöttyjä wanhoja autoja. Oli Willy’s:iä, Studebakeria yms. koko lato täynnä.

  • Nimetön

    Hieno peli. Pitää antaa kiitokset myös heinistä, kuvaavat hienosti laitteen viimeisten vuosikymmenien historiaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio