Tässä neljä syytä, miksi työ ei kelpaa työttömille – "Työnhausta on tehty rangaistus"

Professori Pertti Koistisella on mielessä yksi selkeä parannusehdotus, joka auttaisi moneen työpolitiikan ongelmaan. Se on perustulo. Nyt käynnissä olevaa perustulokokeilua hän pitää liian suppeana.

Tomi Vuokola
Tässä neljä syytä, miksi työ ei kelpaa työttömille – "Työnhausta on tehty rangaistus"
Jussi SaarinenAamulehti

Työnhaku on juuri nyt niin tulenarka aihe, ettei siitä tunnu pystyvän keskustelemaan ilman riitelyä.

Toinen leimaa työttömät laiskoiksi, toinen haukkuu työnantajat ahneiksi.

Nyt Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan emeritusprofessori Pertti Koistinen kertoo neljä tärkeää syytä, miksi tilanne on näin hankala ja miksi keskustelu ajautuu hakoteille.

1. Työnvälityspalvelut

Iso osa ongelmavyyhtiä on työnvälityspalvelujen toiminta. Koistisen mielestä tärkeä kysymys kuuluu, onko niihin enää tarpeeksi luottamusta.

–Nyt työnvälityspalveluja käytetään tavallaan piiskurina, jolloin yksilöiden oikeusturva ja sosiaaliset oikeudet joutuvat syyniin ja puristukseen.

Ongelma syvenee, jos työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelmat toteutuvat ja eteen tulisi pakkohaku.

Se tarkoittaisi, että työttömän työnhakijan pitäisi hakea keskimäärin yhtä työpaikkaa viikossa ja hakua seurattaisiin 12 viikon tarkastelujaksolla.

–Seuraus voi olla se, että työnantajat eivät edes paneudu hakupapereihin.

2. Työnantajien asenne

Yrittäjä Casimir Luhtanen, 19, hämmästeli hiljattain Aamulehdessä, kuinka vaikeaa on löytää nuoria työntekijöitä ikkunanpesijöiksi.

Hän hakee 5–10 työntekijää ja on saanut viikossa vain kymmenen hakemusta. Luhtasen mukaan alan palkkaus on työehtosopimuksen mukainen.

Vastaaviin tapauksiin törmää mediassa usein.

Mutta onko todella niin, että työ ei kelpaa? Vai pitäisikö työnantajankin katsoa peiliin?

–Työnantajat ovat pitkään tottuneet ylitarjontaan eivätkä ole kehittäneet taitojaan ja menetelmiään rekrytoinnissa, Koistinen sanoo.

Koistisen mukaan Tampereen kokoisessa kaupungissa ei pitäisi olla vaikeuksia palkata nuoria. Esimerkiksi Särkänniemi palkkaa tänä kesänä yli 400 kausityöntekijää.

–Sanoisin, että tässä tapauksessa työnantajan olisi hyvä olla yhteydessä työnvälityspalveluihin.

Lue juttu:

19-vuotias yrittäjä etsi työntekijöitä, pettyi pahasti: "Miksi työhakemuksia tuli niin vähän?"

3. Työpaikkojen määrä

Onko vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrä lisääntynyt Suomessa viime vuosina?

Ei, sanoo Koistinen. Itse asiassa hänen mukaansa se on vähentynyt selvästi. Professori arvioi, että määrä lienee 8 000 työpaikan tietämillä.

–Se on aika pieni luku avoimien työpaikkojen määrään nähden.

Sen sijaan työnantajan näkökulmasta tilanne voi tuntua toisenlaiselta.

Koistisen arvion mukaan Suomessa on noin 10 000–15 000 työpaikkaa, jotka ovat työnantajan mielestä vaikeasti täytettävissä.

–Mutta tässä ei ole kyse vaikeasti työllistettävistä henkilöistä, vaan vaikeuksista täyttää työpaikka.

Monesti ongelma löytyy työpaikan ehdoista.

–On tehty yleisiä kartoituksia, joiden mukaan tällaiset työpaikat ovat useimmiten yksityisen sektorin paikkoja ja joiden palkkaukseen, työaikoihin ja muihin vaatimuksiin liittyy yleensä poikkeavia ehtoja.

4. Turhautunut työnhakija

Koistisen mielestä työnhakukierteeseen joutuneen ääni on jäänyt liiaksi taka-alalle. Niin on tapahtunut myös tutkimuksen kentällä.

–On tutkittu hämmästyttävän vähän, miten suurta turhautuneisuutta turhan työn hakeminen synnyttää. Tuntuu, että nyt työnhausta on tehty kollektiivinen rangaistus, sen sijaan, että paneuduttaisiin itse kysymykseen.

–Muilla aloilla tällainen sanktioiden käyttäminen olisi ihmisoikeuskysymys. Siis jos esimerkiksi taustan tai sosiaalisen aseman perusteella alettaisiin kohdella ihmisiä näin.

Koistinen kirjoittaa Tampereen yliopiston Alusta!-verkkolehdessä, miten työnvälityspalvelut ovat kulkeneet kauas alkuperäisestä, kauniista ideasta, joka tuotiin julki Philadelphian julistuksessa vuonna 1944.

"Julistuksen mukaan työnvälitystä ja työvoimapalveluja tuli kehittää yhdessä työmarkkinajärjestöjen ja valtion kesken. Tiedon avoimista työpaikoista ja työnhakijoista tuli olla avointa, kattavaa ja luotettavaa. Palveluja kehitettäessä tuli huomioida makrotaloudellisten näkökohtien ohella yksilöiden sosiaaliset oikeudet ja ihmisoikeudet", Koistinen kirjoittaa.

Mikä sitten avuksi?

Pertti Koistisella on mielessä yksi selkeä parannusehdotus, joka auttaisi moneen työpolitiikan ongelmaan.

Se on perustulo. Nyt käynnissä olevaa perustulokokeilua hän pitää liian suppeana.

Ennen kaikkea se olisi pitänyt Koistisen mielestä aloittaa huomattavasti aiemmin ja ulottaa koskemaan muitakin kuin vain pitkäaikaistyöttömiä.

–Perustulo on uuden sukupolven sosiaalivakuutus, joka voisi hyvin palvella työnantajien ja työnhakijoiden intressiä. Siksi kokeilua pitäisi laajentaa.

Perustulo helpottaisi etenkin nuoria aikuisia, jotka työllistävät itsensä.

–Korkeasti koulutetut freelancerit ovat etenkin suurissa kaupungeissa kasvava joukko, joiden tukijärjestelmät ovat jääneet kehittämättä.


Lue myös nämä


Kommentit (42)

  • entä jos

    Keskustelu työnhaun mahdottomuudesta keskittyy vääriin näkökulmiin: piiskaan ja porkkanaan. Työllisyyttä pitäisi tarkastella työllistämisen näkökulmasta eli miten luoda lisää työpaikkoja. Katseet pk-sektorille ja yrittäjyyteen! Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta nykyistä yrittäjyys järjestelmää pitäisi tukea enemmän.

    Esim. Mitä jos yrittäjän puolisoa ei automaattisesti katsota te-tston toimesta yrittäjäksi -> madalletaan yrittäjyyden kynnystä. Entä jos palvelualojen alv:tä laskettaisiin. Aiempi kokeilu ei laskenut kampaamojen hintoja, mutta työllisti uusia kampaajia -> työllisyys parani. Entä jos siirretään keskustelun fokus mahdollistamiseen ja helpotetaan nykyisten pk-yritysten toimintaa? Ajatuksia hyvistä toimista varmasti löytyy kun toisiamme kuunnellaan. Entä jos?

  • Sixties

    Onko oma syy, jos on yli 50-v ja mies ? Ainakin työllistyminen on täysin mahdotonta. Mitään muuta en teekään, kuin etsin töitä ja pidän itseäni kunnossa. Koko ikäni olen ollut töissä tai kouluttautunut. Tämän maan työllisyyspolitiikka on ahdistavan syyllistävää sekoilevaa poukkoilua, jollainen saattaa altistaa sairastumiselle. Sellainen maa on Suomi-100.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio