Tamperelaisnaisten kuukausi Grönlannin jäätiköllä: Tasapainoaisti katosi, jäljet lumessa valvottivat

Emil Bobyrev
Tamperelaisnaisten kuukausi Grönlannin jäätiköllä: Tasapainoaisti katosi, jäljet lumessa valvottivat

Paula Strengell (vas.) ja Niina Rautiainen olivat mukana suomalaisessa retkikunnassa, joka ylitti hiihtämällä Grönlannin jäätikön kuukaudessa.

Raili RothAamulehti

Tamperelaisnaiset Paula Strengell ja Niina Rautiainen ovat vasta eilen palanneet Grönlannin jäätikkövaellukselta, mutta kaksikko on sunnuntaina täynnä virtaa. Palautuminen arkeen on kuukauden jäätikköhiihdon jälkeen vielä pahasti kesken.

Lumikenttien rauha on tuoreessa muistissa Pyynikin vihreyden keskellä. Jäätikön ylityksessä hiihto määritti kaiken.

Viisihenkinen retkikunta eteni lumessa jonossa 50 minuutin matkan, legin, kerrallaan. Sitten pidettiin 10 minuutin tauko.

Jokainen keskittyi matkantekoon oman huppunsa piilossa. Toiset kuuntelivat musiikkia ja etummainen piti joukon oikeassa suunnassa kompassin avulla.

Katso videolta, miten naiset treenasivat retkelle.

 

- White out Grönlannin tasaisella jäätiköllä oli ihmeellinen kokemus. Tasapainoaisti ja suuntavaisto häviävät, kun vastaan tulee lunta ja kaikkialla ympärillä on vain valkeaa tasaista kenttää, kertoo Strengell.

Rautiainen oppikin suunnistamaan kaikilla aisteillaan. Välillä suunnan sai parhaiten aistittua tuulesta, kun eteensä ei nähnyt ja kompassia oli hankala vilkuilla.

- Opin seuraamaan tuulen tekemiä lumen kuvioita. Kun eteensä näki vain vähän, otin suksenkärkien tähtäimeen aina seuraavan lumijuovan, Rautiainen sanoo.

80 kilon varusteet

Ensimmäiset päivät olivat jyrkkää ylämäkeä jäätikön sulamisveden lammikoita väistellen. Jokainen veti perässään täyttä 80 kilon varustelastia kahdessa ahkiossa.

- Etukäteen pelkäsin kahta asiaa: varpaiden paleltumista ja suksien lipsumista, kun taakkaa oli perässä omaa painoa enemmän. Kengät kastuivat heti ensimmäisenä päivänä, mutta muovisukkien avulla jalat pysyivät kuivina 30 asteen pakkasissakin.

Vaikka alkumatkan hiihto oli hidasta ja hankalaa, suksien lipsumiseen auttoivat pohjiin kiinnitettävät nousukarvat, karkeat tekstiilipalat. Retken jälkeen karvat ovat kuluneet pois, ja jäljellä on vain tasaisen kiiltävä pinta.

Emil Bobyrev
Niina Rautiaisen (vas.) ja Paula Strengellin sukset eivät lipsuneet Grönlannin jäillä, kun niiden pohjiin oli kiinnitetty erityiset nousukarvat, karkeat tekstiilipalat.

Niina Rautiaisen (vas.) ja Paula Strengellin sukset eivät lipsuneet Grönlannin jäillä, kun niiden pohjiin oli kiinnitetty erityiset nousukarvat, karkeat tekstiilipalat.

Seitsemäntenä päivänä taustavuoret hävisivät ja alkoi tasainen jääkenttä – retken puurtamisvaihe. Hiihtoreitti kulki Napapiiriä mukaillen ja teki mutkan Kylmän sodan aikaiselle amerikkalaisten hylätylle tutka-asemalle, DYE2:lle.

- Siellä tarjosimme teet norjalaiselle retkikunnalle, johon olimme tutustuneet alkumatkasta. Kutsuimme teelle myös aseman ilmastotutkijat, jotka ovat siellä kerrallaan asemissa kuusi viikkoa. He ihmettelivät tilavia telttojamme, Rautiainen kertoo.

Norjalaisia retkikuntia pörrää Grönlannin jäätiköllä jatkuvasti. Tällä kertaa ylittämässä oli yhdeksän norjalaista joukkoa vastaan yhtä suomalaista.

Telttasauna jäätiköllä

Vaativalla reissulla on tärkeää, että porukka on samanhenkistä. Rankka fyysinen urakka vaatii sen, että kaikki osaavat keskittyä perusasioihin. Kun teltta on saatava nopeasti pystyyn kahdeksan tunnin hiihtomatkan jälkeen, kaikilla on omat tehtävänsä.

- Pieni luksus nousee luonnon keskellä tärkeäksi. Oli ihanaa, että Niina teki meille välillä kakkupäiviä ja lettuhetkiä, Strengell sanoo.

Emil Bobyrev
Rankka retki vaati Paula Strengelliltä (vas.) ja Niina Rautiaiselta tuhdit eväät. Jäätiköllä syötiin myös tuhtia banaanikakkua, jossa oli reilusti voita mukana.

Rankka retki vaati Paula Strengelliltä (vas.) ja Niina Rautiaiselta tuhdit eväät. Jäätiköllä syötiin myös tuhtia banaanikakkua, jossa oli reilusti voita mukana.

Suomalainen retkikunta rakensi jäätikölle lepopäivänään jopa telttasaunan. Lämpötila kohosi 60–70 asteeseen. Saunateltan nurkalle möyhennettiin pehmeää lunta, jossa sai käydä huuhtoutumassa.

Vaellus päättyi kolme päivää etuajassa jäätikön reunalle. Vielä ennen yöpymistä suomalaiset näkivät lumella jääkarhun jäljet. Yö oli siis vietettävä karhuväijyssä.

Treenipainona rengas

550 hiihtokilometriä eivät paina Pyynikillä, kun Strengell näyttää miten hän treenasi koitosta varten. Treenipaino, autonrengas täynnä kiviä, painaa kolmisenkymmentä kiloa

- Liikuntaa harrastavan ei tarvitse vetää autonrengasta perässään kuukausikaupalla. Itse olin käynyt jumpassa melkein joka päivä ja peruskunto oli hyvä. Itselläni rengastreenit jäivät olosuhteiden pakosta kuuteen viikkoon, Strengell sanoo.

Rautiainen aloitti säännöllisen harjoittelun vaellusta varten jo viime lokakuussa. Molemmilla naisilla oli vaellus- ja hiihtokokemusta vuoristoissa ja tuntureilla.

550 kilometriä

Suomalainen retkikunta lähti Suomesta 21.4. Kangerlussuaqiin Grönlannin länsirannikolle.

Hiihtoon oli varattu 30 päivää. Hiihtoreitti kulki karkeasti Napapiiriä mukaillen ja teki mutkan Kylmän sodan aikaiselle amerikkalaiselle hylätylle tutka-asemalle, DYE2:lle.

Hiihtomatkaa kertyi noin 550 kilometriä. Korkeimmillaan reitti kävi yli 2 500 metrin korkeudessa.

Hiihtomatka päättyi etuajassa 20.5. itärannikolle, josta joukko matkasi sovitulla venekyydillä vuonon yli Tiniteqilaaqin kylään.

Siitä koiravaljakot kuljettivat retkikunnan Tasiilaqiin. Sieltä joukko lensi Kulusukin ja Reykjavikin kautta Suomeen aamuksi 28.5.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Nostan hattua ,,,,

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio